FOTO: REUTERS/Dilara Senkaya
StoryEditor

Obaja kandidáti prezidentských volieb v Turecku vyzvali voličov, aby prišli hlasovať

27.05.2023, 21:07
Autor:
TASRTASR

Kiličdaroglu sa so svojimi voličmi stretol v Ankare, odkiaľ vyzval "tých, ktorí milujú svoju vlasť", aby v nedeľu "bránili volebné urny", čo naznačuje obavy opozície z manipulácie výsledkov.

V posledný deň kampane pred druhým kolom prezidentských volieb v Turecku sa úradujúci prezident Recep Tayyip Erdogan i jeho vyzývateľ Kemal Kiličdaroglu snažili v sobotu mobilizovať svojich priaznivcov, aby v nedeľu využili svoje práve a prišli voliť.

Ako informovala agentúra DPA, Erdogan na zhromaždení vo štvrti Beykoz v Istanbule vyzval svojich priaznivcov, aby prišli "hlasovať od skorého rána" a presvedčili aj tých, ktorí nevolili v prvom kole volieb, aby prišli k volebným urnám.

V snahe zmobilizovať svoju konzervatívnu základňu Erdogan v sobotu vzdal hold svojmu popravenému predsedovi tureckej vlády Adnanovi Menderesovi, keď navštívil jeho mauzóleum v Istanbule.

image

Erdoganov rival pritvrdil rétoriku, chce poslať domov desať miliónov migrantov

Menderes bol súdený a obesený rok po tom, ako armáda v roku 1960 uskutočnila prevrat s cieľom vrátiť Turecko na sekulárnejší kurz. Agentúra AFP pripomenula, že v roku 2016 aj Erdogan zažil pokus o puč proti svojej vláde vyznačujúcej sa prvkami islamizmu.

Kiličdaroglu sa so svojimi voličmi stretol v Ankare, odkiaľ vyzval "tých, ktorí milujú svoju vlasť", aby v nedeľu "bránili volebné urny", čo naznačuje obavy opozície z manipulácie výsledkov.

Kiličdaroglu stojí na čele nezvyčajne jednotnej opozičnej koalície združujúcej konzervatívcov, sekulárne strany a nacionalistov. Počas predvolebnej kampane sa zaviazal zvýšiť bezpečnosť, zmierniť pretrvávajúcu hospodársku krízu a poslať milióny žiadateľov o azyl z Turecka do ich vlasti.

Erdogan, ktorého tábor získal 14. mája v parlamentných voľbách väčšinu v zákonodarnom zbore, pred voľbami sľúbil vyššie mzdy, zvýšenie investícií a konzervatívnejšiu sociálnu politiku.

Za favorita volieb je označovaný Erdogan, ktorý vedie krajinu už 20 rokov. V prvom kole bol rozdiel medzi Erdoganom na prvom mieste a v poradí druhým Kiličdaroglom 4,7 percentuálneho bodu. Najnovšie prieskumy verejnej mienky stále naznačujú v druhom kole volieb tesný súboj.

01 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 02 - Modified: 2024-04-14 21:32:00 - Feat.: - Title: Turecko po útoku Iránu na Izrael vyzvalo na koniec eskalácie v regióne, mohla by vyústiť do vojny 03 - Modified: 2024-04-13 08:52:48 - Feat.: - Title: V Turecku sa zrútil stĺp turistickej lanovky. Zomrel jeden človek, na mieste zasahujú stovky záchranárov 04 - Modified: 2024-04-12 16:50:15 - Feat.: - Title: Reportér tureckej štátnej televízie utrpel v Pásme Gazy vážne zranenia 05 - Modified: 2024-04-10 19:46:56 - Feat.: - Title: Erdogan vyjadril sústrasť vodcovi Hamasu Haníjovi za smrť synov pri nálete
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 15:29