Lietajúci objekt explodujúci v intenzívnom záblesku svetla neďaleko kupoly budovy kremeľského senátu počas údajného útoku ukrajinského bezpilotného lietadla v Moskve. FOTO: Reuters/Ostorozhno Novosti
StoryEditor

Hlavným cieľom je Putin, priznali „tajní“ z Kyjeva. Spájajú ich s viacerými útokmi vrátane atentátu

26.05.2023, 11:41
Autor:
jhrjhr
  • V Rusku je podľa zástupcu šéfa ukrajinskej vojenskej rozviedky stále mnoho ľudí, ktorí podporujú špeciálnu vojenskú operáciu, mnohých však desí vysoký počet zabitých ruských vojakov.
  • Putin je podľa zástupcu šéfa vojenskej rozviedky Vadyma Skibitského na vrchole zoznamu cieľov určených na likvidáciu jednoducho preto, že je tým, kto koordinuje a rozhoduje, čo sa stane.
  • Na začiatku mája Moskva obvinila Kyjev, že stál za útokom drony na Kremeľ v Moskve. Podľa Rusov Ukrajinci chceli zlikvidovať Putina. 

Ruský prezident Vladimír Putin je na zozname cieľov, ktoré chceme zlikvidovať, úplne prvý, priznala ukrajinská tajná služba. Moskva reagovala pohoršene a zopakovala tézu, že invázia na Ukrajinu je oprávnená. Znovu sa pritom rozvírili špekulácie o tom, kto môže za nedávny útok dronu na Kremeľ.

Video: Rusko tvrdí, že Ukrajina sa snažila zabiť Putina:

„Putin si všíma, že sme k nemu bližšie a bližšie. Možno sa však bojí, že ho zabijú vlastní ľudia,“ povedal zástupca šéfa ukrajinskej vojenskej rozviedky Vadym Skibitskyj. Reagoval tak na otázku denníka Die Welt, či sa Ukrajinci pokúšajú zabiť šéfa Kremľa.

Vojna podporu má

Podľa Skibitského je síce v Rusku stále mnoho ľudí, ktorí podporujú "špeciálnu vojenskú operáciu", ako Moskva označuje vojnu na Ukrajine, mnohých však "desí" vysoký počet zabitých ruských vojakov. Pripomína tiež, že vojna ťažko poškodzuje ruskú ekonomiku na čele s podnikateľskou elitou, ktorá prichádza o miliardy.

image

Medvedev pohrozil úderom, ak Ukrajina dostane jadrové zbrane

Putin je podľa zástupcu šéfa vojenskej rozviedky na „vrchole zoznamu“ cieľov určených na likvidáciu jednoducho preto, že je tým, „kto koordinuje a rozhoduje, čo sa stane“. „Nakoniec sa však za svoje činy budú musieť zodpovedať všetci,“ zdôraznil Skibitskyj.

Kto nimi podľa neho sú? Spomenul náčelníka ruského generálneho štábu Valerija Gerasimova, ministra obrany Sergeja Šojgua, svojho času vrchného veliteľa ruských síl na Ukrajine Sergeja Surovikina a ďalších ruských veliteľov, „ktorí si mysleli, že budú na prehliadke“. „Našou prioritou je vyradiť veliteľov jednotiek, ktorí dávajú svojim ľuďom príkaz na útok,“ vysvetlil Skibitskyj.

image

Kvôli ruským aktivitám stúpa voda v okupovanej Kachovskej priehrade, varuje Kyjev

Spomenul aj šéfa ruskej žoldnierskej Wagnerovej vojenskej skupiny Jevgenija Prigožina. „Snažíme sa ho zabiť,“ povedal otvorene Skibitskyj.

Kremeľ zúri, Prigožin sa teší

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil Skibitského slová za „teroristické“ a dôkaz, že „špeciálna vojenská operácia je viac než oprávnená“. „Verte mi, naše bezpečnostné služby poznajú svoju prácu a vedia, čo robia,“ odpovedal na otázku, či je Putin v ohrození.

„Vždy hovorím, že k protivníkom treba pristupovať s rešpektom. Samozrejme rešpektujem aj ich rozhodnutie,“ reagoval na vyhlásenie vysoko postaveného činiteľa ukrajinskej vojenskej rozviedky šéf Wagnerovcov. „Prigožín, ako jeden z dôležitých subjektov tejto vojny, musí byť odstránený. To je stopercentne pravda, takže robia úplne správne kroky.“

image

Burda: Pochybujem, že sa Wagnerovci z Bachmutu sťahujú. Prigožin chce prinútiť Ukrajincov o mesto bojovať

Na začiatku mája Moskva obvinila Kyjev, že stál za útokom drony na Kremeľ v Moskve. Podľa Rusov Ukrajinci chceli zlikvidovať Putina. Kyjev akékoľvek zapojenie odmietol, pričom naznačil, že Moskva incident sama zinscenovala, aby získala podporu domáceho publika pre vojnu na Ukrajine.

Denník The New York Times cituje nemenovaných amerických činiteľov, podľa ktorých útok na Kremeľ pravdepodobne zorganizovala jedna z ukrajinských špeciálnych či spravodajských jednotiek. Americké tajné služby údajne však netušia, ktorá z nich by to mohla byť.

image

Najprv drony, potom riadené strely a balistické rakety. Hlavným cieľom ruského úderu otriaslo 15 explózií

Nie je podľa nich tiež jasné, či ukrajinské špičky, vrátane prezidenta Volodymyra Zelenského, o pláne vedeli. Niektorí americkí činitelia sa domnievajú, že Zelenskyj o akcii zrejme netušil. Pravdepodobnosť, že Kyjev dal na akciu príkaz, je údajne „nízka“. Ale to, že by ukrajinská rozviedka vykonala akciu svojvoľne bez vedomia vrchného velenia, by bolo divné.

Kyjev dáva ruky preč

Poradca Zelenského Mychajlo Podoljak v reakcii na zistenie NYT zopakoval, že Kyjev nemá nič spoločné s "divným a nezmyselným" dronovým útokom. Znovu naznačil, že Rusko samo vykonalo útok s cieľom vydesiť Západ z možnej eskalácie, aby prestal posielať Ukrajine vojenskú pomoc.

Američania sa podľa NYT tiež domnievajú, že Ukrajinci sú zodpovední aj za zabitie dcéry významného ruského nacionalistického intelektuálka Alexandra Dugina či prokremeľského vojenského blogera známeho pod prezývkou Vladlen Tatarskij alebo za množstvom útokov v ruských mestách pri hraniciach s Ukrajinou.

image

Ruský plyn je pasca, tvrdia Poliaci. Slovensko je v hre o veľký plynový kontrakt práve od severného suseda

Šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov minulý týždeň uviedol , že ukrajinské tajné služby si „úspešne vybrali za cieľ pomerne dosť ľudí“ spájaných s kremeľskou propagandou. Neoznámil žiadne mená, údajne však ide o známe postavy.

Budanov má však sklon k bombastickým vyhláseniam. Opakovane napríklad tvrdil, že Putin je smrteľne chorý a má niekoľko dvojníkov.

01 - Modified: 2023-05-26 07:51:15 - Feat.: 1 - Title: Nie je to kompromis, ale kapitulácia. Mier v Karabachu je skôr ilúziou, dlhý konflikt len ​​tak nezmizne 02 - Modified: 2023-05-26 06:50:38 - Feat.: 1 - Title: Scholz chce opäť hovoriť s Putinom, keď nastane "pravý čas" 03 - Modified: 2023-05-25 16:30:00 - Feat.: 1 - Title: Nič nejde podľa plánu, Putin zažil göringovskú chvíľu. Čo ukázal nájazd Rusov do Ruska 04 - Modified: 2023-05-25 12:25:01 - Feat.: 1 - Title: Ľudia si na vás vezmú vidly. Prigožin sa obul do „luxusného života“ bohatých
01 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 02 - Modified: 2024-04-19 11:15:20 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 03 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando 04 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 05 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:26