Kachovská vodná elektráreň. FOTO: Wikipedia/Липунов Дмитрий
StoryEditor

Kvôli ruským aktivitám stúpa voda v okupovanej Kachovskej priehrade, varuje Kyjev

26.05.2023, 06:49
Autor:
ČTKČTK

Dedina Lysohirka leží asi 15 kilometrov od frontovej línie. Jej obyvatelia sa však už nemôžu schovávať pred ruskými ostreľovaniami v pivniciach, pretože tie sú teraz zatopené.

Hladina vody v Kachovskej priehrade na juhu Ukrajiny od februára neustále stúpa a podľa ukrajinskej spoločnosti Ukrhidroenerho stoja ruské aktivity na priehrade za zaplavením niekoľkých osád v ukrajinskej Záporožskej oblasti. Informovali o tom agentúra Reuters a AP, ktoré upozornili na zatopenie domov v osade Lysohirka rozprestierajúcej sa na ostrove na rieke Dneper. Priehradu od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu okupujú Rusi. Ukrajinské úrady medzitým informovali o poškodení Karlivskej priehrady v Doneckej oblasti po ruskom ostreľovaní.

Dedina Lysohirka leží asi 15 kilometrov od frontovej línie. Jej obyvatelia sa však už nemôžu schovávať pred ruskými ostreľovaniami v pivniciach, pretože tie sú teraz zatopené. "Kvôli výbuchom sa niekedy domy otriasajú," popísal Reuters 74-ročný muž z dediny Mykola. V dedine sa obvykle s výnimkou zimy zdržiava okolo 50 ľudí, novinári Reuters ich tam však zastihli iba šesť.

"Zvýšenie hladiny rieky Dneper, v dôsledku ktorého boli zatopené osady v Záporožskej oblasti, je spojené s ruskou okupáciou Kachovskej priehrady," citovala agentúra vyjadrenie ukrajinskej štátnej spoločnosti Ukrhidroenerho, ktorá priehradu vlastní. Výška hladiny v priehrade podľa spoločnosti dosahuje 17 metrov a je o meter vyššia, než je v tejto časti roka obvyklé. Čo presne však Rusi na priehrade robia, spoločnosť nevie a prístup do areálu nemá. Neustále zvyšovanie hladiny priehrady od polovice februára podľa agentúry AP potvrdzujú aj satelitné snímky.

Ukrajina v minulosti niekoľkokrát Rusko obvinila z prípravy útoku na priehrade. Rusko to poprelo a z plánovania takého úderu naopak obvinilo Ukrajinu.

Jeden z obyvateľov Lysohirky Ihor Medunov, vysvetlil, že chce radšej v obci so svojou ženou a ich piatimi psami zostať, než aby sa presunul k synovi do Záporožia. Pokiaľ voda ešte viac stúpne, možno sa pár presunie do iného domu. "Je tu dom, ktorý je dvojposchodový," vysvetlil.

Ukrajinské úrady medzitým informovali o tom, že ruské invázne sily poškodili hrádzu Karlivskej priehrady v Doneckej oblasti na východe krajiny a niekoľkým obciam hrozí zaplavenie. "Ruská okupačná armáda od začiatku invázie neustále ostreľuje Karlivku, zasahuje hrádzu a ignoruje fakt, že kvôli týmto akciám budú trpieť predovšetkým civilisti," uviedol oblastný šéf Pavlo Kyrylenko podľa portálu Ukrajinska pravda. Agentúra Unian píše, že ukrajinské úrady tam evakuovali asi tri desiatky ľudí. Karlivská priehrada sa nachádza neďaleko okupovaného Donecku a tiež frontovej línie.

01 - Modified: 2024-04-16 10:23:51 - Feat.: - Title: Čína sa nezúčastňuje na vojne Ruska proti Ukrajine, vyhlásil Si Ťin-pching 02 - Modified: 2024-04-16 07:56:59 - Feat.: - Title: Nóri poodhalili, na čo využije Ukrajina stíhačky F-16: Podkúria hlbšie v ruskom tyle 03 - Modified: 2024-04-16 07:29:14 - Feat.: - Title: Scholz plánuje s čínskym prezidentom rokovať o spravodlivom mieri na Ukrajine 04 - Modified: 2024-04-15 19:33:57 - Feat.: - Title: Zelenskyj žiada spojencov, aby Ukrajine prejavili rovnakú jednotu ako Izraelu 05 - Modified: 2024-04-15 18:52:26 - Feat.: - Title: Poľsko a Dánsko chcú mobilizovať krajiny EÚ za účelom ďalšej pomoci Ukrajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 12:30