Guvernér Floridy Ron DeSantis. FOTO: Reuters
StoryEditor

DeSantisova katastrofa. Prezidentská kampaň začala trapasom a technickými problémami, Trump sa smeje

25.05.2023, 17:03
Autor:
ahaahaČTKČTK

Človek má iba jednu šancu na prvý dojem. V podaní floridského guvernéra Rona DeSantisa ním boli technické problémy, hodnotí web Politico.

Taký štart volebnej kampane si Ron DeSantis určite nepredstavoval ani v najhorších snoch. Napäto očakávaný rozhovor floridského guvernéra s Elonom Muskom totiž začal s oneskorením kvôli technickým problémom Twitteru. Donald Trump to hneď využil na útoky na svojho najväčšieho soka v boji o republikánsku nomináciu.

DeSantis klip oznamujúci vstup do prezidentského súboja zverejnil na Twitteri v stredu o 18-tej východoamerického času (o polnoci nášho času), teda vo chvíli, keď mal začať jeho rozhovor so šéfom sociálnej siete Elonom Muskom.

Technické problémy

Netradičná forma začatia kampane sa mu však príliš nevyplatila, pretože zvukový prenos sa službe Twitter Spaces podarilo plne sprevádzkovať až po približne 25 minútach. Médiá to hodnotia ako pohromu a trápny moment ako pre DeSantisa, tak aj pre Twitter, ktorý po Muskovom minuloročnom prevzatí opustila väčšina pracovníkov a ktorý odvtedy stretlo niekoľko výpadkov či iných problémov.

Prakticky okamžite po začiatku prenosu potom vypadol zvuk, načo bola počuť konverzácia Muska s jeho tímom, zatiaľ čo sa šéf Twitteru snažil dianie vysvetľovať. „Máme pripojený obrovský počet ľudí, servery sú trochu napäté,“ povedal v istom okamihu.

Prenos, ktorý pritiahol 600-tisíc poslucháčov, bol nakoniec zastavený a spustený znova. DeSantis navyše chcel svoju kandidatúru ohlásiť pri debate s Muskom, avšak informácia, že zaregistroval prezidentskú kampaň na federálnej volebnej komisii, sa dostala na verejnosť o viac ako tri hodiny skôr.

„Človek má iba jednu šancu na prvý dojem. V podaní floridského guvernéra Rona DeSantisa ním boli technické problémy,“ komentoval udalosť web Politico. Britský bulvár označil štart kampane slovnou hračkou „De-Saster“ a konzervatívny portál Breitbart News s odkazom na kandidátovo meno zvolil slovo „DeBakl“.

Donald Trump si takúto príležitosť samozrejme nemohol nechať ujsť. „Wow. DeSanctusov (jedna z Trumpových prezývok pre jeho rivala – pozn. red.) štart na Twitteri je katastrofa!“ napísal Trump na svojej sociálnej sieti Truth Social. „Celá jeho kampaň bude katastrofa. Uvidíte!“ dodal.

Trumpov štáb na oficiálny štart DeSantisovej kampane reagoval aj videom, v ktorom uvádza, že Donald Trump je iba jeden a že republikánski voliči sa nemusia uspokojiť s „kópiami“. Odkazuje tým na DeSantisovu vernosť Trumpovmu programu a politickému štýlu, ktorú dokladá guvernérovo úradovanie na čele tretieho najľudnatejšieho štátu USA.

image

Guvernér Floridy DeSantis oficiálne oznámil svoju prezidentskú kandidatúru

Trumpov tábor zároveň vo svojich materiáloch využil problémy, ktoré zdržali DeSantisov nočný rozhovor s Muskom, pričom vývoj prezentoval ako odraz osobnosti floridského guvernéra a celej jeho kampane. Exprezidentovi spojenci reagovali na technické problémy twitterového prenosu vlnou posmešných príspevkov vrátane videa, kde sa striedajú zábery z minuloročného Trumpova spustenia kampane so snímkami twitterového rozhrania s nápisom: „štart sa pripravuje“.

Bývalí spojenci

Ešte pred piatimi rokmi boli obaja republikánski politici blízkymi spojencami, keď Trump pomohol DeSantisovi k tesnému víťazstvu v guvernérskych voľbách na Floride. Po minuloročnej obhajobe mandátu sa však DeSantis v očiach komentátorov aj Trumpovho tímu stal najvážnejším vyzývateľom exprezidenta v súboji o nomináciu Republikánskej strany pre nadchádzajúce prezidentské voľby. Trump svojho súpera už pred potvrdením jeho kandidatúry kritizoval a zosmiešňoval, DeSantis sa konfrontácii vyhýba.

"DeSantis sa však v stredu večer pri sérii udalostí naplánovaných na štart kampane vymedzoval voči svojmu hlavnému rivalovi len nepriamo bez toho, aby ho menoval," napísala agentúra AP. Jeho stratégia podľa nej pripomína počínanie Trumpových súperov v roku 2016, ktorí sa neskoršieho prezidenta zdráhali priamo napádať a nesprávne predpokladali, že sám svoje šance na zvolenie pochová.

image

Republikánsky senátor Tim Scott oficiálne spustil kampaň na prezidenta USA. Má malú šancu na úspech

Počas prenosu na službe Twitter Spaces, ktorý sa nakoniec podarilo sprevádzkovať, zopakoval DeSantis frázu, ktorú v poslednom čase používa v reakcii na otázky na Trumpa. "Musíme ukončiť kultúru porazených, ktorá v posledných rokoch nakazila Republikánsku stranu," povedal zrejme v odkaze na neschopnosť Trumpa prijať porážku v prezidentských voľbách roku 2020. V následnom rozhovore v televízii Fox News guvernér dodal, že všetci republikánski kandidáti by sa počas primárok mali zapojiť do televíznych debát, čo Trump zatiaľ nesľúbil.

„DeSantis v stredu dal jasne najavo, že ešte nie je úplne pripravený ísť s Trumpom do ringu,“ napísal denník The New York Times. Podľa denníka však zároveň naznačil, že jeho prípadná kritika sa bude týkať Trumpovho nesplneného sľubu o vybudovaní múru na americko-mexickej hranici alebo ním menovaných šéfov americkej centrálnej banky a Federálneho úradu pre vyšetrovanie.

01 - Modified: 2023-05-25 05:12:59 - Feat.: 1 - Title: Guvernér Floridy DeSantis oficiálne oznámil svoju prezidentskú kandidatúru 02 - Modified: 2023-05-24 21:58:52 - Feat.: 1 - Title: Guvernér Floridy DeSantis vstúpil do boja o kreslo prezidenta USA 03 - Modified: 2023-05-23 19:56:23 - Feat.: 1 - Title: DeSantis oznámi kandidatúru na prezidenta v stredu vo vysielaní na Twitteri
01 - Modified: 2024-04-20 09:05:21 - Feat.: - Title: Spojené štáty ukončia svoju prítomnosť v Nigeri, súhlasili so stiahnutím svojich vojakov 02 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 03 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 04 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 05 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 12:33