Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. FOTO: Reuters
StoryEditor

Šéf ukrajinskej diplomacie opäť cestuje po Afrike, hľadá podporu pre Zelenského mierový plán

23.05.2023, 09:44
Autor:
ČTKČTK

Africká cesta nasleduje po troch dňoch diplomatického úsilia zo strany Volodymyra Zelenského, ktorý sa najprv minulý týždeň v piatok zúčastnil na summite Ligy arabských štátov v Saudskej Arábii. Následne rokoval s radom svetových lídrov,.

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba začal tento týždeň cestu po Afrike, ako prvý navštívil už v pondelok Maroko. Uviedol, že jeho prioritou je prinútiť africké krajiny, aby podporili mierový plán prezidenta Volodymyra Zelenského. Ide už o druhú Kulebovu africkú cestu od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vlani vo februári, poznamenala dnes agentúra Reuters. Šéf ukrajinskej diplomacie nespresnil, ktoré krajiny navštívi.

"Čakajú nás dôležité rokovania s africkými lídrami a biznisom," napísal Kuleba na instagrame. Ako dodal, jeho cieľom je tiež získať podporu afrických predstaviteľov pre ničím nerušenú prepravu ukrajinského obilia cez Čierne more a otvoriť nové možnosti pre ukrajinský obchod. Kuleba vopred neoznámil, ktoré krajiny navštívi. Jeho predchádzajúca africká cesta ho zaviedla do Senegalu, Pobrežia Slonoviny, Ghany a Kene.

Diplomatické úsilie

Africká cesta nasleduje po troch dňoch diplomatického úsilia zo strany Zelenského, ktorý sa najprv minulý týždeň v piatok zúčastnil na summite Ligy arabských štátov v Saudskej Arábii. Následne rokoval s radom svetových lídrov, vrátane amerického prezidenta Joea Bidena alebo indického premiéra Naréndry Módího na summite skupiny G7 v Hirošime.

Podľa politológov Ukrajina zvyšuje svoj tlak na takzvaný Globálny juh, čo je termín používaný pre Latinskú Ameriku, Afriku a väčšinu Ázie. Ukrajinské úsilie v posledných týždňoch nadobudlo na význame po tom, ako aj iné krajiny sveta prišli s konkurenčnými návrhmi na to, ako ukončiť konflikt na Ukrajine.

image

Na krízu na Ukrajine neexistuje všeliek, povedal čínsky vyslanec po návšteve Kyjeve

Čína, ktorá predstavila vlastný mierový plán, poslala tento mesiac svojho zvláštneho vyslanca do Kyjeva, Moskvy, ale aj do viacerých európskych metropol. Juhoafrická republika zase nedávno uviedla, že Rusko aj Ukrajina súhlasili s prijatím africkej misie privážajúcej svoj návrh na mierové ukončenie konfliktu. O mierovej misii potom hovorí aj Vatikán.

Viacero mierových plánov

"Naliehavosť (tejto misie) je spôsobená tým, že sa objavili ďalšie mierové plány," uviedla Aljona Getmančuková, riaditeľka kyjevského inštitútu New Europe Centre. "V určitom okamihu si Ukrajina uvedomila, že sa pri krajinách Globálneho juhu po mnohých rokoch príliš nepredviedla," dodala.

Zelenskyj vo svojom desaťbodovom pláne trvá okrem iného na navrátení všetkých ukrajinských území, ktoré Rusko obsadilo, na reparáciách za vojnové škody spôsobené ruskou inváziou a na vytvorení osobitného tribunálu, ktorý by súdil ruské vojnové zločiny. Takéto návrhy však Moskva odmieta.

image

Kuleba vyzval na čo najrýchlejšie dodanie novej nemeckej pomoci Ukrajine

Rusko si pestuje svoje vzťahy s Afrikou dlhé roky a v júli má v pláne uskutočniť v Petrohrade summit Afrika - Rusko. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov už vlani precestoval Afriku a tento rok ju navštívil najmenej dvakrát.

"V Európe a na Ukrajine si čoraz viac uvedomujú existenciu rizika, že táto vojna bude vnímaná ako európsky konflikt, kvôli ktorému sa ostatné krajiny nemusia znepokojovať a nemusia ho odsudzovať," poznamenal k tomu expert na medzinárodné vzťahy Nigel Gould-davies.

01 - Modified: 2023-05-22 12:46:02 - Feat.: 1 - Title: Nie som sklamaný, ale prekáža mi to. Brazílsky prezident tvrdí, že márne čakal v Hirošime na Zelenského 02 - Modified: 2023-05-22 04:44:30 - Feat.: 1 - Title: Dobyli sme všetko územie, ktoré sme sľúbili dobyť. Prigožin potvrdil sťahovanie wagnerovcov z Bachmutu 03 - Modified: 2023-05-21 21:35:04 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina má pochopenie väčšiny sveta, povedal Zelenskyj po intenzívnych rokovaniach
01 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 02 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 03 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte 04 - Modified: 2024-04-19 11:38:01 - Feat.: - Title: G7 sa zaviazala pomôcť Ukrajine a vyzvala na deeskaláciu na Blízkom východe 05 - Modified: 2024-04-19 11:15:20 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 21:44