Ukrajinskí vojaci strieľajú z dela neďaleko mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe krajiny, kde prebiehajú prudké boje proti ruskej armáde. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Šéf ruských žoldnierov hlási dobytie Bachmutu, Kyjev označuje situáciu za kritickú

20.05.2023, 16:18
20.05.2023, 18:12
Autor:
ČTKČTK

Kyjev Prigožinovo tvrdenie o dobytí Bachmutu poprel, z oznámenia Hanny Maljarovej na platforme Telegram vyplynulo, že ukrajinskí obrancovia držia pozície iba v jednej štvrti mesta, ktorá leží v jeho juhozápadnej časti.

Situácia v Bachmute na východe Ukrajiny je pre ukrajinské sily kritická, pripustila dnes námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Stalo sa tak nedlho potom, čo šéf ruskej súkromnej vojenskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin ohlásil úplné dobytie mesta. Kyjev následne Prigožinovo tvrdenie poprel, z oznámenia Maljarovej na platforme Telegram ale vyplynulo, že ukrajinskí obrancovia držia pozície iba v jednej štvrti mesta, ktorá leží v jeho juhozápadnej časti.

"V Bachmute sú tvrdé boje. Situácia je kritická. Zároveň naše vojská držia obranu vo štvrti prezývanej Lietadlo. V súčasnosti majú naši obrancovia pod kontrolou niektoré priemyselné a infraštruktúrne objekty v tejto štvrti a tiež rezidenčnú oblasť, "oznámila Maljarová.

image

Šéf ruských žoldnierov hlási dobytie Bachmutu, Kyjev označuje situáciu za kritickú

Jej vyhlásenie prišlo nedlho po tom, ako šéf ruských žoldnierov ohlásil úplné obsadenie Bachmutu ruskými silami. "Dnes napoludnie bol Bachmut plne dobytý. Obsadili sme kompletne celé mesto, dom po dome, "uviedol podľa Reuters Prigožin v oznámení zverejnenom na platforme Telegram. Dodal, že jeho muži začnú od stredy z mesta odchádzať a zveria ho do rúk pravidelnej ruskej armády. Podobné tvrdenia nemožno v čase pokračujúcich bojov bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov. V minulosti Prigožin opakovane zverejňoval tvrdenia o dobytí ukrajinských obcí jeho mužovi, ktorá sa neskôr nepotvrdila, upozorňuje stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

"To nie je pravda. Naše jednotky v Bachmute ďalej bojujú," odmietol Prigožinovo oznámenie v komentári agentúre Reuters hovorca východného zoskupenia ukrajinských vojsk Serhij Čerevatyj.

Predtým podľa agentúry Unian v televíznom vysielaní Čerevatyj hovoril o tom, že Rusom sa nedarí dobyť ukrajinské pozície v meste a poukazoval aj na miestne úspechy ukrajinskej armády. Podľa Unian tak reagoval na informácie šírené ruskou propagandou o údajnom dobytí mesta ruskými silami.

image

Šéf ruských žoldnierov Jevgenij Prigožin ohlásil dobytie Bachmutu, Kyjev to popiera

O dobytie Bachmutu sa ruské sily snažia už deväť mesiacov. V uplynulých dňoch k mestu ruská armáda s vysokou pravdepodobnosťou presunula nové jednotky, uviedlo dnes britské ministerstvo obrany. Na presúvanie ruských rezerv do oblasti Bachmutu upozornila tento týždeň tiež Maljarová. V minulých dňoch ale zároveň prichádzali aj správy o úspešných lokálnych protiútokoch ukrajinskej armády, ktoré potvrdzovali aj zahraniční analytici.

Správy o ukrajinských úspechoch sa týkali predovšetkým postupu Ukrajincov pri severnom i južnom okraji Bachmutu. Agentúra Reuters podotkla, že išlo o najrýchlejší ukrajinský postup za šesť mesiacov a že Prigožin v jeho súvislosti hovoril o nebezpečenstve obkľúčenia jeho bojovníkov.

K ukrajinským protiútokom v oblasti Bachmutu americký Inštitút pre štúdium vojny vo svojej najnovšej analýze situácie na Ukrajine písal, že pravdepodobne do značnej miery odvrátili hrozbu obkľúčenia Ukrajincov ruskými silami.

Ruský nezávislý portál Meduza podotkol, že štvrť na juhozápade mesta, kde sa podľa jeho informácií doteraz držia ukrajinskí obrancovia, je na kopci. Miesto s niekoľkými poničenými poschodovými bytovými domami podľa neho tak má strategický význam. Boje oň ukrajinskí obrancovia zvádzajú s nepriateľom už od februára. Portál tiež zverejnil fotografiu štvrte z predvojnových čias s poznámkou, že niektoré domy, ktoré zachytáva, už neexistujú.

01 - Modified: 2023-05-20 13:50:44 - Feat.: 1 - Title: Šéf ruských žoldnierov Jevgenij Prigožin ohlásil dobytie Bachmutu, Kyjev to popiera 02 - Modified: 2023-05-19 19:09:06 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina tvrdí, že okolo Bachmutu dosiahla územné zisky 03 - Modified: 2023-05-19 10:16:45 - Feat.: 1 - Title: Črtá sa veľký zvrat? Ukrajinci podľa ruských blogerov prerazili línie pri Bachmute (+mapy) 04 - Modified: 2023-05-19 09:58:44 - Feat.: 1 - Title: Bachmut teraz a pred rokom: Z udržiavaných ulíc je len zhorenisko, zeleň zmizla (fotogaléria)
01 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 02 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 04 - Modified: 2024-04-27 09:20:25 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dve ropné rafinérie na juhu Ruska, hlási Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-27 07:08:21 - Feat.: - Title: Rusko hlási zostrelenie 68 ukrajinských dronov, dva z nich nad Krymom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 05:39