Prelet stíhačky F-16. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Stačia iba štyri mesiace výcviku. USA prestáva vadiť export F-16 na Ukrajinu

19.05.2023, 12:54
19.05.2023, 13:59
Autor:
ČTKČTKjhrjhr

Interný dokument amerického vojenského letectva uvádza, že ukrajinskí piloti sa môžu so stíhačkami F-16 naučiť lietať už za štyri mesiace, teda za oveľa kratšiu dobu, než akú doteraz uvádzal ako nutnú Pentagon.

Administratíva prezidenta Joea Bidena v posledných týždňoch naznačila európskym spojencom, že im USA umožnia exportovať na Ukrajinu stíhačky F-16. Tvrdí to stanica CNN s odvolaním sa na svoje zdroje. Podľa interného dokumentu amerického vojenského letectva sú ukrajinskí piloti schopní naučiť sa so strojmi lietať za štyri mesiace.

Nemenovaní americkí činitelia povedali CNN, že Bidenova administratíva sa nechystá poslať na Ukrajinu F-16 zo svojich vlastných zásob, ale je pripravená schváliť ich vývoz spojencami. Americkí úradníci však údajne zatiaľ nemajú na stole žiadnu formálnu žiadosť tretej strany.

Nie sme proti

USA musia odovzdanie spojeneckých lietadiel ďalšiemu štátu schvaľovať kvôli citlivej americkej vojenskej technológii.

Na otázku portálu Politico, či by Pentagon súhlasil s udelením súhlasu spojencom, hovorca amerického ministerstva obrany odkázal na vyjadrenie nemenovaného činiteľa ministerstva, ktorý údajne vyhlásil „nie sme proti“.

USA sa ocitli pod veľkým tlakom zo strany spojencov po tom, čo Británia a Holandsko oznámili, že pracujú na vytvorení medzinárodnej koalície, ktorá si kladie za cieľ pomôcť Ukrajine F-16 získať a naučiť ukrajinských pilotov tieto stroje ovládať. Na Bidenovu administratívu ohľadom poskytnutia stíhačiek nalieha aj skupina zákonodarcov z oboch strán amerického politického spektra.

image

Legendárny poľský politik Radek Sikorski pre HN: Konflikt na Ukrajine presúva mocenskú rovnováhu vnútri Únie

Denník The Guardian podotýka, že Washington kvôli svojej neochote uvažovať o dodávkach stíhačiek F-16 riskuje otvorenú roztržku s európskymi spojencami. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podľa neho pravdepodobne nadnesie túto tému na summite G7 v Japonsku, ale bude si dávať pozor, aby Bidena neuviedol verejne do rozpakov. Hovorca Rady pre národnú bezpečnosť Bieleho domu John Kirby uviedol, že téma stíhačiek by sa mohla preberať na okraj trojdňového summitu

Americký prezident sa staval proti poskytnutiu lietadiel s tým, že bude trvať niekoľko mesiacov, kým sa s nimi Ukrajinci naučia. Tiež sa obával možnej eskalácie konfliktu. Kyjev ho ubezpečuje, že stíhačky použije len na ukrajinskom území okupovanom Ruskom, nie na ruskom teritóriu. A navyše sa ukazuje, že Ukrajinci by si pilotovanie strojov osvojili rýchlo.

Štyri mesiace na výcvik

Interný dokument amerického vojenského letectva (USAF) uvádza, že ukrajinskí piloti sa môžu s F-16 naučiť lietať už za štyri mesiace, teda za oveľa kratšiu dobu, než akú doteraz uvádzal ako nutnú Pentagon.

Dokument získaný portálom Yahoo News vznikol na základni USAF v Arizone, kde výcvikom prechádzali dvaja ukrajinskí vojenskí piloti. Tí doteraz mali skúsenosti so stíhačkami sovietskej konštrukcie MiG-29 a Su-27, ale nikdy nelietali s F-16, ani nepodstúpili výcvik na tomto stroji.

Na základni ich s touto stíhačkou len krátko zoznámili, a potom im ponúkli „vyskúšať si“ ju na leteckom simulátore. Ukrajinskí piloti tak vo virtuálnej realite na simulátore „absolvovali“ deväť misií a „nalietali“ celkom 11,5 hodiny.

Počínanie Ukrajincov vyhodnocovali štyria skúsení americkí piloti, slúžiaci ako inštruktori. Dospeli k záveru, že ukrajinskí piloti sú schopní si celkom úspešne poradiť aj s najzložitejšími manévrami, ako je pristátie s vypnutým motorom alebo útok podľa parametrov zadaných počas letu, a to bez výcviku na F-16 a len po jednorazovom predvedení.

image

Piloti umierajú v ruských pascách, stíhačky F-16 nás zachránia, apeluje Ukrajina

Najväčšie problémy Ukrajincom podľa inštruktorov robila zložitá avionika F-16 so všetkými údajmi zobrazovanými v angličtine, aj keď po dvoch týždňoch bolo zrejmé „výrazné zlepšenie“ jazykových schopností oboch pilotov. Tí tiež neboli zvyknutí lietať vo formáciách viacerých lietadiel, pretože ich výcvik sa stále opieral o taktiku zo sovietskej éry.

Celkovo komisia dospela k záveru, že štyri mesiace výcviku by reálne mohli stačiť. Tieto závery podľa Yahoo News môžu zvýšiť tlak na západných spojencov Ukrajiny, v prvom rade na samotných Američanov, ktorí až doteraz odmietali Kyjevu moderné stíhačky poskytnúť.

Okolo tritisíc kusov 

Námestník ministra obrany Colin Kahl vo februári povedal výboru Kongresu pre ozbrojené zložky, že vycvičiť ukrajinských pilotov v lietaní so stíhačkami F-16 by trvalo rok a pol a bolo by to extrémne drahé. Kahl je podľa médií teraz na odchode z Pentagonu.

Ukrajinci doposiaľ lietajú so zastaranejším sovietskym vybavením. Žiadajú preto F-16, aby lepšie stíhali modernejšie ruské stroje.

Podľa výrobcu stíhačiek F-16 firmy Lockheed Martin je na svete v službe okolo tritisíc kusov týchto strojov, a to v 25 krajinách vrátane USA. V Európe ich majú Belgicko, Dánsko, Holandsko, Nórsko, Poľsko, Portugalsko, Rumunsko, Grécko a Turecko, objednalo si ich aj Slovensko. Kyjev o ne prosí okrem iného práve preto, že ich má toľko európskych, blízkych štátov bez toho, aby ich aktívne používali.

01 - Modified: 2023-05-19 09:58:33 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinci chystajú oslobodenie Krymu. Speváci z armády pripravili pochod nepremožiteľných 02 - Modified: 2023-05-19 08:33:07 - Feat.: 1 - Title: Z ruskej ambasády spravme múzeum terorizmu, chce kyjevská poslankyňa. Budova má byť vyvlastnená 03 - Modified: 2023-05-19 07:51:46 - Feat.: 1 - Title: Ak prehráme, idete s nami, hrozí svetu ruský propagandista Solovjov a vyzýva na použitie jadrových zbraní 04 - Modified: 2023-05-19 05:29:08 - Feat.: 1 - Title: "Zostaňte v krytoch až do odvolania." Ukrajina ďalšiu noc čelila ruským vzdušným útokom 05 - Modified: 2023-05-18 12:53:31 - Feat.: 1 - Title: Prečo je ukrajinská protivzdušná obrana zrazu taká nepreniknuteľná? Po ôsmich útokoch je takmer nedotknutá
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 02 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 03 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 04 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 05 - Modified: 2024-04-18 20:30:35 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, investori vyhodnocujú výsledky hospodárenia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 07:24