Záber z videa, v ktorom ruský minister obrany Sergeja Šojgu vyznamenáva príslušníka služby počas takzvanej inšpekcie veliteľstva ruských síl bojujúcich v regióne Záporožia. FOTO: Ruské ministerstvo obrany
StoryEditor

Šojgu navštívil vojakov v okupovanej Záporožskej oblasti

19.05.2023, 12:37
Autor:
ČTKČTK

Ruský minister obrany pri svojej návšteve konštatoval vysokú efektivitu v odhaľovaní a ničení vojenského zariadenia a koncentrácií nepriateľských vojakov.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu podľa tlačových agentúr navštívil vojakov v okupovanej ukrajinskej Záporožskej oblasti. Vykonal inšpekciu predsunutého veliaceho stanovišťa jednej z formácií ruskej zoskupenia Vostok a okrem toho vypočul hlásenie veliteľa a dôstojníkov štábu, píše ruská štátna agentúra TASS. Agentúra Reuters medzitým napísala, že ruské invázne sily v posledných týždňoch posilňujú obranné pozície pri Záporožskej jadrovej elektrárni a v nej, robí tak v čase, keď sa všeobecne očakáva ukrajinská protiofenzíva.

Kam presne sa Šojgu v Záporožskej oblasti vypravil a kedy sa cesta uskutočnila, jeho rezort vo vyhlásení nespomína. Uvádza, že velitelia ministra informovali o "súčasnej situácii, charaktere nepriateľských akcií a plnení bojových úloh ruskými vojskami na hlavných taktických smeroch". Šojgu "konštatoval vysokú efektivitu v odhaľovaní a ničení vojenského zariadenia a koncentrácií nepriateľských vojakov," cituje ministerstvo TASS.

image

Črtá sa veľký zvrat? Ukrajinci podľa ruských blogerov prerazili línie pri Bachmute (+mapy)

Záporožská oblasť je jedným zo štyroch ukrajinských regiónov, ktoré Rusko čiastočne okupuje a zároveň sa ich vlani pokúsilo po proruskými úradmi narýchlo zorganizovanom hlasovaní anektovať. Kyjev ani svet zábor ukrajinského územia neuznal. Ruské invázne sily sa zároveň podľa dostupných informácií pripravujú na chystanú ukrajinskú protiofenzívu, ktorej cieľom je získať okupované územia späť pod kontrolu Kyjeva.

Podľa svedkov agentúry Reuters je to aj prípad tamojšej Záporožskej jadrovej elektrárne a jej okolia, kde vraj Rusi vykopali nové zákopy a položili ďalšie míny. Ruskí vojaci majú okrem toho už niekoľko mesiacov na niektorých budovách elektrárne umiestnené palebné pozície a roztiahli tam siete, ktorej cieľom je ochrana pred dronmi, opisuje Reuters. Tieto opatrenia podľa nej upozorňujú na riziká, ktoré Ruskom rozpútaná vojna predstavuje pre bezpečnosť atómového zariadenia.

image

Ak prehráme, stiahneme vás so sebou, hrozí svetu ruský propagandista Solovjov. Vyzýva Kremeľ na použitie jadrových zbraní

Šéf ukrajinskej spoločnosti Enerhoatom Petro Kotin podľa svojich slov neverí, že by ukrajinské ozbrojené sily zaútočili priamo na jadrovú elektráreň, ktorú už viac ako rok okupujú Rusi Mohli by sa skôr pokúsiť donútiť ruské jednotky k ústupu odrezaním zásobovacích trás, povedal Kotin Reuters. Ako najväčšiu hrozbu pre bezpečnosť elektrárne vidí potenciálne prerušenie zvyšného vonkajšieho elektrického vedenia, ktoré je potrebné na chladenie reaktorov. Potom by energiu dodávali len záložné generátory.

Situácia okolo Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú okupujú ruské sily, je čoraz menej predvídateľná a potenciálne nebezpečná, varoval nedávno šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Grossi.

01 - Modified: 2023-05-19 09:06:34 - Feat.: 1 - Title: Lídri Skupiny G7 sľúbili ďalšiu podporu Ukrajine a prísnejšie sankcie voči Rusku 02 - Modified: 2023-05-19 08:34:17 - Feat.: 1 - Title: Zavraždia ma? Možno. Dezertér od wagnerovcov sa chce vrátiť do Ruska, pokoj v Nórsku nenašiel 03 - Modified: 2023-05-19 08:33:07 - Feat.: 1 - Title: Z ruskej ambasády spravme múzeum terorizmu, chce kyjevská poslankyňa. Budova má byť vyvlastnená 04 - Modified: 2023-05-19 05:29:08 - Feat.: 1 - Title: "Zostaňte v krytoch až do odvolania." Ukrajina ďalšiu noc čelila ruským vzdušným útokom 05 - Modified: 2023-05-18 14:24:11 - Feat.: 1 - Title: Ruský plynárenský gigant zvýši zásoby plynu v domácich zásobníkoch na rekord
01 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 02 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 03 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto 04 - Modified: 2024-04-24 14:03:56 - Feat.: - Title: Ako ovplyvnia Rusko rakety dlhšieho doletu pre Ukrajinu? Putinov hovorca hovorí, čo musí Kremeľ spraviť 05 - Modified: 2024-04-24 12:41:45 - Feat.: - Title: Scholz Ukrajine neposkytne strely Taurus, bojí sa, že tým zavlečie Nemecko do vojny. Sľúbuje inú formu podpory
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 20:52