Líder tureckej opozície Kemal Kiliçdaroglu. FOTO: Reutes
StoryEditor

Erdoganov rival pritvrdil rétoriku, chce poslať domov desať miliónov migrantov

18.05.2023, 15:28
Autor:
ČTKČTK

Líder tureckej opozície tak chce osloviť okrem iného voličov politika s krajne pravicovou minulosťou Sinana Ogana, ktorý v nedeľu skončil tretí v prezidentských voľbách.

Líder tureckej opozície Kemal Kiliçdaroglu, ktorému v druhom kole prezidentských volieb 28. mája hrozí porážka od súčasnej hlavy štátu Recepa Tayyipa Erdogana, pritvrdil tón volebnej kampane. Vyhlásil, že ak bude zvolený za prezidenta, pošle z Turecka domov všetkých migrantov, ktorí prišli do krajiny nelegálne. Informovala o tom dnes agentúra Bianet. Na videu nazvanom Rozhodnite sa pre Turecko Kiliçdaroglu tiež obvinil Erdogana, že sa zapredáva Rusku, a kritizoval ho za represie voči jeho kritikom.

"Apelujem na všetkých. Nenašli sme našu vlasť na ulici. Nenecháme ju niekomu, kto dovolil desiatim miliónom utečencov nelegálny vstup," vyhlásil Kiliçdaroglu na videu, v ktorom stojí pred obrazom zakladateľa Tureckej republiky a jej prvého prezidenta Mustafu Kemala Atatürka. Neskôr dodal, že je naliehavé poslať migrantov domov. Erdoganovi vyčítal tiež to, že cudzincom predáva turecké občianstvo a získava si tak hlasy.

image

Turci si (ne)zvolili. Čo teraz očakávať od Erdogana a jeho hlavného oponenta Kiliçdaroglua?

Kiliçdaroglu už pred prvým kolom volieb v kampani hovoril o tom, že do dvoch rokov pošle do vlasti utečencov zo Sýrie, a to po uzavretí dohody so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom o ich bezpečnom návrate a za koordinácie s OSN. Turecko hostí skoro štyri milióny utečencov, ktorí utiekli zo Sýrie pred občianskou vojnou, ktorá sa tam začala v roku 2011. Je to najviac zo všetkých krajín, kam Sýrčania utiekli.

Protimigrantské nálady

Na protimigrantskú nôtu hral v kampani ale aj Erdogan, ktorý rovnako sľúbil poslať Sýrčanov domov a ktorý je už dlhšie kritizovaný ľudskoprávnymi aktivistami za nelegálne deportácie sýrskych migrantov. Turecko sa v poslednom viac ako roku potýka s vysokou infláciou a obyvateľom výrazne rastú životné náklady, čo v niektorých oblastiach podnietilo protimigrantské nálady.

"Nenecháme našu vlasť tým, ktorí sa na ženy pozerajú len ako na objekty," vyhlásil tiež na videu Kiliçdaroglu s odvolaním sa na konzervatívne islamistické postoje Erdoganovej Strany spravodlivosti a rozvoja. Erdogan si vyslúžil v posledných rokoch kritiku aj za odstúpenie od istanbulského dohovoru o boji proti násiliu na ženách či za výroky, podľa ktorých by sa žena mala venovať hlavne domácnosti a deťom.

image

Kremeľ chce ďalej rozvíjať vzťahy s Tureckom bez ohľadu na to, kto tam vyhrá voľby

Opozičný líder kritizoval Erdogana aj za spojenectvo s Ruskom, ktoré podľa neho nie je rovnocenné, a za obmedzovanie slobody slova. "Nenecháme našu vlasť niekomu, kto účelovo nálepkuje občanov Tureckej republiky ako Kurdov, keď sa mu hodí, a ako členov PKK, keď sa mu nehodí; alebo ako konzervatívnych moslimov, keď ich potrebuje, a ako členov FETÖ, keď sa ich potrebuje zbaviť," vyhlásil. povedal tiež Kiliçdaroglu s odvolaním sa na zatváranie Turkov do väzenia kvôli ich údajným väzbám na teroristickú organizáciu Strana kurdských pracujúcich (PKK) či na Fethullahovu teroristickú organizáciu (FETÖ), ako turecká vláda nazýva hnutie v exile žijúceho duchovného Fethullaha Gülena.

Turecký Gándhí

Kiliçdaroglu, ktorý je pre svoj dlhodobo mierny a skromný štýl vystupovania a podľa niektorých trochu aj pre fyzickú podobnosť prezývaný turecký Gándhí či Gándhí Kemal, tento týždeň pritvrdil rétoriku. Chce tak osloviť okrem iného voličov politika s krajne pravicovou minulosťou Sinana Ogana, ktorý v nedeľu skončil tretí v prezidentských voľbách s 5,17 percenta hlasov. Aj Ogan v kampani zbieral hlasy protimigrantskou rétorikou.

Prvé kolo volieb hlavy štátu vyhral Erdogan s 49,52 percenta hlasov a Kiliçdaroglu skončil druhý so 44,88 percentami. Opozícia síce podala sťažnosť na neregulérnosti pri voľbách, čo však už na výsledky nebude mať vplyv.

image

V Turecku sa uskutoční druhé kolo prezidentských volieb, v ňom má podľa analytikov väčšie šance Erdogan

Deväťdesiatšesťročný Erdogan v prvom kole prekvapil počtom hlasov, mnohé prieskumy totiž ukazovali na tesnejší výsledok či skôr víťazstvo štyridsaťsedemročného Kiliçdaroglua. Podľa analytikov Erdogan presvedčil viac voličov o tom, že dôležitejšie ako ekonomické problémy je bezpečnosť Turecka a jeho silné postavenie na medzinárodnej scéne.

Niektorí tvrdili, že súčasný prezident body stratí aj kvôli februárovému zemetraseniu. Vláda bola kritizovaná za pomalú a nedostatočnú pomoc a tiež za takzvané stavebné amnestie, ktoré za úplatu umožnili dokončiť stavbu domov napriek nesplneniu všetkých predpisov. Erdogan nakoniec vyhral aj vo valnej väčšine provincií postihnutých zemetrasením. Podľa Mehmeta Aliho Kulata zo spoločnosti pre výskum mienky zrejme voliči veria, že súčasný prezident má lepšie schopnosti a predpoklady pre obnovu zdevastovaných miest.

01 - Modified: 2023-05-18 07:47:21 - Feat.: 1 - Title: Asadovi pomohol späť do klubu aj Kapitán guráž, Sýria prešla na mafiánsku ekonomiku. Západ sa len prizerá 02 - Modified: 2023-05-17 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Moskva sa po sankciách vynašla. Európa stále jazdí na palivách z ruskej ropy, no zarába na tom aj India 03 - Modified: 2023-05-15 13:45:10 - Feat.: 1 - Title: Do Turecka stále netečie ropa z irackého Kurdistanu, podľa niektorých kvôli voľbám 04 - Modified: 2023-05-12 19:11:59 - Feat.: 1 - Title: Erdogan zmienkou o puči vyvolal obavy o vývoj po voľbách, ak prehrá 05 - Modified: 2023-05-12 08:23:12 - Feat.: 1 - Title: Blíži sa Erdoganov pád? Turecká opozícia má teraz veľkú šancu ukončiť dvadsať rokov jeho vlády
01 - Modified: 2024-04-22 10:37:42 - Feat.: - Title: Vo voľbách na Maldivách zvíťazila prezidentova pročínska strana, Peking sa bude snažiť o posilnenie vzťahov 02 - Modified: 2024-04-22 10:10:12 - Feat.: - Title: Veľké mestá v Poľsku budú viesť primátori podporovaní vládnou koalíciou 03 - Modified: 2024-04-20 17:56:25 - Feat.: - Title: Erdogan rokoval s lídrom Hamasu, opäť naznačil záujem byť sprostredkovateľom 04 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 05 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 11:46