Vlak s obilím, ktorý sa vykoľajil v dôsledku ”zásahu tretej strany” na polostrove Krym. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Na Kryme vybuchla železničná trať a vykoľajil sa vlak. Rusi opäť poslali rakety na Kyjev

18.05.2023, 13:22
  • Medzi Simferopolom a Sevastopolom stojí železničná doprava. Na trati sa vykoľajil vlak prevážajúci obilie.
  • Gubernátor Kurskej oblasti informoval o explózii v obci Gluškovo, pri ktorej podľa neho dvaja ľudia utrpeli zranenie.
  • Ruská armáda tento mesiac raketovo útočila na ukrajinské hlavné mesto už deviatykrát.

V Kyjeve sa vo štvrtok ráno za úsvitu ozývali explózie, všetky strely sa však podarilo zneškodniť. V dvoch východokyjevských štvrtiach však prepukli požiare spôsobené padajúcimi troskami, informuje Reuters. Rusko útočilo raketami aj na priemyselný komplex v Odese, kde zahynul človek. Na Kryme došlo k explózii na železničnej trati, doprava tu stojí.

Medzi Simferopolom a Sevastopolom stojí železničná doprava. Informovala o tom agentúra Reuters. Na trati sa vykoľajil vlak prevážajúci obilie, oznámil podľa ruskojazyčného webu BBC šéf proruskej správy Krymu Sergej Aksjonov. Telegramový kanál Baza píše o explózii na trati v tomto regióne. Ruská Kurská oblasť, ktorá sa nachádza pri hraniciach s Ukrajinou, medzitým informovala o výbuchu v rekreačnom zariadení.

Cudzí zásah

Nákladný vlak sa „vykoľajil v dôsledku zásahu nepovolaných osôb do železničnej prevádzky, nie sú žiadne zranenia“, uviedla podľa ruskej štátnej tlačovej agentúry TASS krymská železničná spoločnosť. Ruské médiá informovali o vykoľajení ôsmich vagónov s obilím. Pre cestujúcich úrady organizujú prepravu autobusmi, napísala agentúra TASS. Obnovenie prevádzky po železničnej trati sa podľa nej očakáva do večera.

image

Na Kryme sa vykoľajil vlak s obilím, médiá hovoria o explózii na trati

Predseda proruského krymského parlamentu Vladimir Konstantinov podľa agentúry TASS obvinil zo štvrtkového incidentu ukrajinskú stranu. "Nepochybne sú to všetko machinácie ukrajinského nacistického tímu," vyhlásil Konstantinov v ruskej televízii Rossija-24, pričom použil tézu o údajnom ukrajinskom "nacizme", ktorú ruská propaganda opakuje dlhodobo.

Hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky Andrij Jusov v reakcii na incident na Kryme uviedol, že železničná trať už bola "unavená". „Po tejto trati sa okrem iného prepravujú zbrane, munícia, obrnené vozidlá a ďalšie prostriedky, ktoré sa používajú na inváznu vojnu proti Ukrajine. Za účelom zabíjania ukrajinských civilistov a obrancov. Je prirodzené, že trať nevydržala, unavila sa a teraz nejaký čas nefunguje,“ uviedol podľa webu Ukrajinska pravda v národnej televízii Jusov. Infraštruktúra na Kryme podľa neho bude fungovať normálne a bezpečne, až sa polostrov vráti Ukrajine.

image

Prečo je ukrajinská protivzdušná obrana zrazu taká nepreniknuteľná? Po ôsmich útokoch je takmer nedotknutá

Gubernátor Kurskej oblasti medzitým informoval o explózii v obci Gluškovo, pri ktorej podľa neho dvaja ľudia utrpeli zranenie.

"Ukrajinské ozbrojené sily zhodili výbušné zariadenie na športový a rekreačný komplex v obci Gluškovo," napísal na Telegrame regionálny šéf Roman Starovojt. Ruské pohraničné regióny hlásia od ruskej invázie na Ukrajine pomerne často ostreľovanie alebo útoky bezpilotných lietadiel na svoje územia, z ktorých obvykle vinia Ukrajinu. Kyjev sa ani k týmto útokom oficiálne nehlási.

Deviaty májový útok na Kyjev

Portál BBC k štvrtkovej agresii voči Kyjevu napísal, že ruská armáda tento mesiac raketovo útočila na ukrajinské hlavné mesto už deviatykrát.

Explózie boli hlásené aj vo Vinnyckej, Chmelnyckej a Žytomyrskej oblasti. Pri útoku v Odese boli ďalší dvaja ľudia zranení, povedal ráno hovorca vojenskej správy Odesskej oblasti Serhij Bratčuk.

image

Mier nie je možný bez vrátenia okupovaného územia, oznámil Kyjev čínskemu hosťovi

Podľa kyjevského starostu Vitalija Klička požiar prepukol v garáži v Darnyckej štvrti a trosky spadli aj v ďalšej časti metropoly. Starosta dodal, že ani jeden z týchto útokov si nevyžiadal obete.

„Útok na hlavné mesto pokračuje. Neopúšťajte kryty počas náletu!“ napísal na sociálnej sieti Telegram ešte počas leteckého poplachu.

Viacero požiarov

Šéf vojenskej správy v Kyjeve Serhij Popko uviedol, že horieť začalo aj v nerezidenčnom komplexe v Desňanskej štvrti. Dodal, že informácie o škodách a možných obetiach sa teraz overujú, a zdôraznil, že protiletecká obrana funguje. Podľa Popka použili Rusi riadené strely, ktoré odpálili z Kaspického mora.

"Predbežné správy naznačujú, že všetky nepriateľské ciele v kyjevskom vzdušnom priestore boli odhalené a zničené," uviedol Popko podľa portálu Ukrajinska pravda.

V stredu pri útoku pri Chersone na juhu krajiny prišlo o život osem ľudí, vrátane päťročného chlapca. Ďalších 17 ľudí sa zranilo.

Najnovšie ruské útoky sa odohrali krátko po tom, čo čínsky zvláštny splnomocnenec pre euroázijské záležitosti Li Chuej rokoval s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom. Čínska diplomacia vo štvrtok vo vyhlásení uviedla, že „Čína vždy hrala konštruktívnu úlohu pri zmierňovaní humanitárnej situácie na Ukrajine svojim vlastným spôsobom a bude naďalej poskytovať pomoc Ukrajine v rámci svojich možností“.

01 - Modified: 2023-05-18 12:48:56 - Feat.: 1 - Title: Patrioty zatvárajú nebo nad Ukrajinou. Rusi sa ich snažia zahltiť, prístup na oblohu by zmenil priebeh vojny 02 - Modified: 2023-05-18 12:53:31 - Feat.: 1 - Title: Prečo je ukrajinská protivzdušná obrana zrazu taká nepreniknuteľná? Po ôsmich útokoch je takmer nedotknutá 03 - Modified: 2023-05-17 20:11:16 - Feat.: 1 - Title: Mier nie je možný bez vrátenia okupovaného územia, oznámil Kyjev čínskemu hosťovi
01 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 02 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 03 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 04 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 20:37