Ukrajinskí vojaci v zákope pri Bachmute. FOTO: Reuters
StoryEditor

Vychádza Ukrajine taktika pred ofenzívou? Rusi stiahli posily k Bachmutu, aby zastavili protiútoky

17.05.2023, 07:29
17.05.2023, 11:30
Autor:
ČTKČTKjhrjhr

Rusko podľa ukrajinskej strany podniklo v utorok celkovo tri desiatky raketových útokov na ukrajinských vojakov a obývané oblasti ostreľovali aj okrem iného zo salvových raketometov.

Rusko v noci na stredu zasiahlo juhukrajinský Mykolajiv dvoma strelami s plochou dráhou letu Kalibr, uviedol ukrajinský generálny štáb v pravidelnom hodnotení situácie na Ukrajine. Viacerými ukrajinskými oblasťami sa v utorok neskoro večer rozozneli protiletecké sirény. Boje pokračujú pri Bachmute.

Ruské sily podľa šéfa regionálnej vojenskej správy Vitalija Kima na Mykolajiv zaútočili v utorok krátko po jedenástej hodine večer tamojšieho času (po 22:00 SELČ).

image

Systém Patriot na Ukrajine je zrejme poškodený, ale nie zničený, informuje CNN

Pri vzdušnom údere bolo čiastočne zničené obchodné centrum a autosalón. Tlaková vlna poškodila niekoľko obytných domov a podnikov. „Navyše bol zasiahnutý objekt priemyselnej infraštruktúry. Zatiaľ je známy jeden zranený,“ uviedol v stredu Kim na Telegrame.

Okrem Mykolajivu sa cieľom večerných útokov stala civilná infraštruktúra v Kosťantynivke v Doneckej oblasti, uvádza generálny štáb. Mesto podľa neho zasiahli dve protilietadlové strely S-300, ktoré ruské sily používajú na útoky na pozemné ciele.

image

Ukrajina tvrdí, že dobyla 20 kilometrov štvorcových pri Bachmute. Rusko v meste však postupuje

Desiatky útokov

Rusko podľa ukrajinskej strany podniklo v utorok celkovo tri desiatky raketových útokov na ukrajinských vojakov a obývané oblasti ostreľovali aj okrem iného zo salvových raketometov.

Generálny štáb tiež hlási, že aj ukrajinská armáda útočila na ruské pozície, okrem iného na vojenský personál alebo nepriateľské protilietadlové raketové systémy.

Vo svojom ďalšom prehľade ukrajinský generálny štáb uviedol, že Rusko od začiatku invázie prišlo na Ukrajine už o viac ako 200-tisíc vojakov. Ukrajinská armáda v ich prípade hovorí o „likvidácii“, z čoho nie je zrejmé, či má na mysli zabitých, alebo aj zranených a prípadne zajatých vojakov. Podobné informácie jednotlivých strán konfliktu nie je možné bezprostredne nezávisle overiť.

Posily pri Bachmute

Rusko podľa Ukrajincov naďalej sústredí svoje hlavné vojnové úsilie pri mestách Lyman, Bachmut, Avdijivka a Marjinka na východe Ukrajiny, pričom Bachmut a Marjinka sú epicentrom súčasných bojov.

Vodca separatistickej Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin uviedol, že Rusi posilnili svoje sily pri Bachmute, aby stabilizovali situáciu. Podľa prominentného ruského vojenského blogera Rusi na krídlach okolo Bachmutu rozmiestnil štyri nešpecifikované prápory, aby zabránili ukrajinskému prielomu, uvádza americký Inštitút pre štúdium vojny. Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová už skôr uviedla, že ruské sily nasadzujú ďalšie výsadkové jednotky z iných oblastí na obranu ruského frontu pri Bachmute. Podľa niektorých analytikov Kyjevu pri Bachmute ide práve o to, aby tam Rusi pred ukrajinskou ofenzívou stiahli sily a oslabili iné úseky frontu, kam potom môže udrieť. 

image

Bachmut je pascou na myši pre ruských vojakov, vyhlásil ukrajinský generál

„Hlásené ruské posily v oblasti Bachmutu naznačujú, že ruské sily tu aj naďalej sústreďujú útočné kapacity napriek odhadovanému širšiemu úsiliu o zmenu priorít operácií s cieľom pripraviť sa na prípadné ukrajinské protiútoky,“ hlási ISW. Rusko sa podľa analytikov stále pokúša o dobytie Bachmutu, aby mohlo vyhlásiť taktické víťazstvo pred tým, než začne ukrajinská protiofenzíva.

Ukrajinci sa v oblasti sústredia na obmedzenejšie operácie ako ruské sily, dodáva americký Inštitút. Hovorca ukrajinského východného zoskupenia síl plukovník Serhij Čerevaty zopakoval, že hlavným cieľom ukrajinskej obrannej operácie v oblasti je vyčerpať Rusov.

To že sa Rusi stále zameriavajú na Bachmut, potvrdzuje aj generálny štáb Ozbrojených síl Ukrajiny vo svojej rannej správe. „Za uplynulý deň bolo zaznamenaných 55 bojových stretov. V epicentre bojov zostávajú Bachmut a Marjinka,“ uvádza.

Odhadované ruské straty 

Rusko aj Ukrajina zverejňujú len minimum informácií o svojich vlastných vojenských stratách. Moskva naposledy v septembri pripustila, že od začatia invázie padlo 5 937 jej vojakov. Hovorca Rady pre národnú bezpečnosť Bieleho domu John Kirby na začiatku mája povedal, že invázia si vyžiadala podľa odhadu Washingtonu len za posledných päť mesiacov 100-tisíc obetí na ruskej strane, z toho vyše 20-tisíc mŕtvych. Moskva jeho tvrdenie vzápätí označila za nezmyselné.

Západní činitelia už skôr odhadovali celkový počet ruských zabitých a zranených vojakov na viac ako 200-tisíc, v prípade ukrajinskej armády hovorili západné odhady o približne 100-tisíc zabitých alebo zranených obrancoch krajiny.

01 - Modified: 2023-05-16 19:32:19 - Feat.: 1 - Title: Británia a Holandsko sľubujú koalíciu na pomoc vzdušným silám Ukrajiny, až po zaobstaranie stíhačiek F-16 02 - Modified: 2023-05-16 17:57:01 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina kritizuje Gruzínsko, že Rusku umožnilo obnoviť priame lety. Pôvodne ich zakázalo kvôli invázii 03 - Modified: 2023-05-16 14:05:51 - Feat.: 1 - Title: Pôda na Ukrajine môže byť pre nevybuchnutú muníciu roky nepoužiteľná 04 - Modified: 2023-05-16 13:14:47 - Feat.: 1 - Title: Hlúposť alebo sabotáž? Rusov zaskočil zostrel štyroch lietadiel za jediný deň 05 - Modified: 2023-05-16 20:46:04 - Feat.: 1 - Title: Do bojov na Ukrajine je nasadených zhruba 400-tisíc Rusov, tvrdí Kyjev. Nestačí to na rozsiahle ofenzívy
01 - Modified: 2024-04-24 14:03:56 - Feat.: - Title: Ako ovplyvnia Rusko rakety dlhšieho doletu pre Ukrajinu? Putinov hovorca hovorí, čo musí Kremeľ spraviť 02 - Modified: 2024-04-24 12:41:45 - Feat.: - Title: Scholz Ukrajine neposkytne strely Taurus, bojí sa, že tým zavlečie Nemecko do vojny. Sľúbuje inú formu podpory 03 - Modified: 2024-04-24 10:47:17 - Feat.: - Title: Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol omšu za Navaľného 04 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 05 - Modified: 2024-04-24 06:51:00 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že Ukrajina útočila dronmi v Smolenskej oblasti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 18:21