Prezidentka Zuzana Čaputová na summite Rady Európy na Islande v Reykjavíku. FOTO: TASR/Daniel Sanitrik
StoryEditor

Lídri krajín Rady Európy rokujú o registri škôd, ktoré Rusko pácha na Ukrajine

16.05.2023, 21:47
Autor:
ČTKČTK

Je to veľký krok vpred, aby zločiny, ktoré sú páchané vo vojnových konfliktoch, nezostali nepotrestané, povedal o chystanom registri pri príchode na rokovania lídrov viac ako 40 európskych krajín český prezident Petr Pavel.

Šéfovia štátov a vlád krajín Rady Európy na summite, ktorý sa dnes začal v Reykjavíku, hľadajú spôsoby, ako Rusko pohnať k zodpovednosti za škody spáchané počas jeho invázie na Ukrajinu. V rámci Rady Európy, ktorá dohliada na dodržiavanie ľudských práv, slobody a princípov právneho štátu, má vzniknúť register škôd spôsobených vpádom Ruska do susednej krajiny. Súčasná vrcholná schôdzka je počas existencie Rady Európy štvrtá, naposledy sa konala v roku 2005 vo Varšave.

"Je to veľký krok vpred, aby zločiny, ktoré sú páchané vo vojnových konfliktoch, nezostali nepotrestané," povedal o chystanom registri pri príchode na rokovania lídrov viac ako 40 európskych krajín český prezident Petr Pavel.

Register škôd spôsobených ruskou agresiou na Ukrajine bude spravovať nový úrad v rámci Rady Európy, ktorý bude pôsobiť v Haagu, kde sídlia rôzne medzinárodné súdy. Bude mať ale aj pobočku priamo na Ukrajine. Straty vzniknuté jednoznačne kvôli ruskej agresii budú môcť hlásiť ukrajinskí občania, ale aj právnické osoby ako napríklad obce. Očakáva sa, že takýchto oznámení budú tisíce. V priebehu niekoľkých ďalších rokov potom má vzniknúť systém odškodnenia obetí, zatiaľ však nie je jasné, ako bude fungovať.

image

Na Islande sa začal summit Rady Európy, prvý po 18 rokoch. Sme v dobrom klube, tvrdí Čaputová

"Musí sa niekde začať, keby sme nezačali zhromažďovať žiadosti (obetí) a nezačali vyčísľovať škody, nedostaneme sa ani k ďalšiemu kroku," povedal novinárom český veľvyslanec pri Rade Európy Petr Válek. Dodal, že je dôležité, že nároky poškodených zaštíti medzinárodná organizácia a nebude ich spracovávať len samotný štát, ktorý je obeťou agresie.

Rada Európy sa tiež usiluje o zriadenie tribunálu, ktorý by stíhal zločin agresie proti Ukrajine. Ďalšia už existujúca nadnárodná justičná inštitúcia, Medzinárodný trestný súd, sa zaoberá inými prehreškami proti medzinárodnému právu, ako sú vojnové zločiny, zločiny proti ľudskosti a genocída. ICC tento rok v marci vydal medzinárodný zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a ruskú splnomocnenkyňu pre práva detí Mariju Ľvovovú-Bělovovú kvôli údajným deportáciám detí z Ukrajiny do Ruska.

image

Kritička Kremľa má podozrenie, že sa ju pokúsili otráviť ruskí agenti. V USA nevedeli zistiť príčinu bolestí

Rusko bolo do vlaňajšieho marca členom Rady Európy, kvôli vpádu na Ukrajinu bolo ale vylúčené. Stalo sa to prvýkrát od roku 1949, keď táto organizácia sídliaca v Štrasburgu vznikla.

Súčasný summit je pre Island, krajinu s asi 372.500 obyvateľmi, jednou z najväčších medzinárodných akcií, aká sa tu kedy konala. Agentúra Reuters píše, že krátko pred príchodom účastníkov dnešnej vrcholnej schôdzky islandskej verejnej i súkromnej inštitúcie zasiahli na prechodnú dobu kybernetické útoky. Prihlásila sa k nim jedna ruská hackerská organizácia, ktorá na sociálnej sieti telegram uviedla, že sa výslovne zamerala na schôdzku Rady Európy a očakávaný prejav ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Islandskí predstavitelia ale povedali, že útoky rokovania nenarušili a že sú len dôkazom toho, aké dôležité je, že sa terajšie dvojdňové stretnutie koná.

01 - Modified: 2023-05-16 19:05:39 - Feat.: 1 - Title: Na Islande sa začal summit Rady Európy, prvý po 18 rokoch. Sme v dobrom klube, tvrdí Čaputová 02 - Modified: 2023-05-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Južná Afrika je podozrivá z vývozu zbraní do Ruska 03 - Modified: 2023-05-15 13:40:50 - Feat.: 0 - Title: Tanky aj obrnené vozidlá. Západ stupňuje pomoc Kyjevu, ten však potrebuje najmä rakety s dlhým doletom
01 - Modified: 2024-04-27 09:20:25 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dve ropné rafinérie na juhu Ruska, hlási Ukrajina 02 - Modified: 2024-04-27 07:08:21 - Feat.: - Title: Rusko hlási zostrelenie 68 ukrajinských dronov, dva z nich nad Krymom 03 - Modified: 2024-04-27 06:32:19 - Feat.: - Title: Rusi v noci zaútočili na energetiku a na mesto Charkov, hlásia ukrajinské úrady 04 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 05 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 11:52