Chlapci oblečení v historických vojenských uniformách počas prehliadky. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ruskí neonacisti hustia do detí armádny výcvik, úrady to ticho podporujú

13.05.2023, 18:15
Autor:
dttdtt

Na lekciách tréneri obliekajú deti do uniforiem s písmenom Z a učia ich, ako používať útočnú pušku či granát. Súčasťou kurzov je posilňovanie lásky k vlasti.

V Petrohrade ponúkajú deťom a tínedžerom armádny výcvik organizácie, ktoré sú v úzkom kontakte s ruskými neonacistickými skupinami vrátane neblaho preslávených Rusičov. Mládež na „lekciách odvahy“ vedú ľudia, ktorí sa zúčastnili bojov na východoukrajinskom Donbase a otvorene volajú po mučení a zabíjaní vojnových zajatcov. A zdá sa, že tamojším úradom to nevadí.

Deti a tínedžeri si môžu v Petrohrade a jeho okolí vybrať z nespočetných armádnych tréningových programov, za ktorými stojí centrum pre vlasteneckú a športovú prípravu Dobrovoľník a Severoslovanská komunita (SK). Na ich lekciách tréneri obliekajú deti do uniforiem s písmenom Z a učia ich, ako používať útočnú pušku či granát. Súčasťou kurzov je posilňovanie lásky k vlasti.

image

Päť možných smerov ukrajinskej ofenzívy. Spustenie útoku si už snáď praje aj Rusko

Koľko študentov na hodiny dochádza, nie je jasné, podľa odhadov ide o niekoľko stoviek detí a mladých ľudí. Organizátori podľa nezávislého portálu The Insider cielia najmä na deti z detských domovov či problémových mladistvých, do svojich lekcií však berú aj univerzitných študentov.

Blízko k neonacistom

Hoci sa obe organizácie netají náklonnosťou k neonacistickej ideológii, úradníkom to zjavne nevadí. Šéfom Dobrovoľníka je Alexej Savinskij – priateľ ruského neonacistu Romana Zencova, zakladateľa krajne pravicového hnutia Odpor. „Rusko musí byť pripravené na vojnu medzi rasami,“ povedal v minulosti.

image

Putin podpísal výnos o výcviku armádnych záložníkov, povoláva ich

Hoci ešte pred desiatimi rokmi sa bezpečnostná služba FSB domnievala, že Zencov predstavuje pre mládež hrozbu, a rozosielala školám varovanie, že ide o „pravicového radikála usporiadajúceho stretnutia pod zámienkou propagácie svojej ideológie a verbovania nových priaznivcov“, v posledných rokoch sa situácia zmenila. „Pravicoví extrémisti prestali byť nepriateľmi FSB,“ myslí si The Insider.

Savinskij a členovia jeho organizácie sa tiež priatelia so šéfom neonacistického hnutia Rusič, otvoreným obdivovateľom Adolfa Hitlera a sadistom Alexejom Milčakovom. Príslušníci Rusičov na Ukrajine bojujú po boku žoldnierov z Wagnerovho zoskupenia a čelia obvineniu, že sa podieľali na zverstvách páchaných na ukrajinskom civilnom obyvateľstve. Sám Milčakov na sociálnych sieťach zdieľal svoje fotografie vojnových zajatcov s odrezanými ušami a v minulosti vyhlásil, že ho „vzrušuje pach horiaceho ľudského mäsa“.

Deti trénujú zločinci z Donbasu

Savinskij okolo seba zhromaždil početnú skupinu trénerov. Patrí medzi ne napríklad Vladimir Bakin, ktorý sa od roku 2014 opakovane zapojil do bojov na východnej Ukrajine a vlani na jar bojoval pri meste Izjum. K jeho spolubojovníkom patrili Wagnerovci a členovia Rusičov.

Ďalším školiteľom petrohradskej mládeže je Michail „Pitbull“ Turkanov – otvorený neonacista, ktorý strávil niekoľko rokov za mrežami za únos a vydieranie. Aj on bojoval na Ukrajine v službách Ruska.

image

Provojnoví nacionalisti vstupujú do politiky, chcú "zachrániť Rusko ako štát"

Savinskij a jeho súkmeňovci používajú širokú škálu rôznych symbolov a značení. On sám nosí na oblečení osemcípu žltú hviezdu na červenom pozadí, ktorá má znázorňovať „boj proti židovskému jarmu“. V logu centra Dobrovoľník aj SK sa potom skvie heslo „Som ruský okupant“. Obe organizácie na svojich vozidlách na Ukrajine údajne používajú číslo „88“, čo je kódové označenie pre nacistický pozdrav „Heil Hitler“. Hoci zoskupenia vystupujú oddelene, podľa Insidera sú veľmi previazané. Ako Dobrovoľník, tak SK podporili výzvu Rusiča na mučenie a popravám vojnových zajatcov.

Podľa Insideru niet pochýb o tom, že Dobrovoľník aj SK pôsobia s podporou ruských úradov, vrátane gubernátora Petrohradu Alexandra Beglova, ktorý sa s ich lídrami pravidelne schádza. To je trochu absurdné vzhľadom na to, že ruský prezident Vladimir Putin označil za jeden z hlavných cieľov invázie na Ukrajine „denacifikáciu“. Obe organizácie napriek svojim radikálnym názorom tiež patria k Asociácii armádnych výcvikových stredísk v Petrohrade a dostáva sa im priestor v ruských médiách.

„S pomocou Beglova sa obom skupinám v Petrohrade podarilo získať značný vplyv. Ten sa rozšíril nielen na výučbu detí, ale aj na hliadkovanie po boku petrohradskej polície, s ktorou si vypestovali úzke väzby,“ myslí si denník.

01 - Modified: 2023-05-13 15:31:05 - Feat.: 1 - Title: Pri ruskom útoku na Kosťantynivku na východe Ukrajiny zahynuli dvaja ľudia 02 - Modified: 2023-05-12 20:33:37 - Feat.: 1 - Title: Americký veľvyslanec sa ospravedlnil Juhoafrickej republike za obvinenie krajiny z dodania zbraní Rusku 03 - Modified: 2023-05-12 18:23:48 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina chce do konca roka ukončiť vojnu a získať územia, tvrdí tajomník ukrajinskej bezpečnostnej rady 04 - Modified: 2023-05-12 18:17:01 - Feat.: 1 - Title: V Luhansku okupovanom Rusmi 90 kilometrov od frontu zazneli explózie, má ich mať na svedomí Ukrajina 05 - Modified: 2023-05-11 08:06:38 - Feat.: 1 - Title: Najprv sa vyhovorili, potom im volal sám Putin. Ako to bolo s účasťou stredoázijských lídrov na prehliadke?
01 - Modified: 2024-04-15 14:48:54 - Feat.: - Title: Úspech Izraela pri obrane pred Iránom naznačuje aj možnosti Ukrajiny, vraví šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba 02 - Modified: 2024-04-15 14:02:03 - Feat.: - Title: Ruského disidenta Orlova previezli do väzenského tábora v Samare. Neinformovali právnika ani manželku 03 - Modified: 2024-04-15 13:15:11 - Feat.: - Title: Valí sa na nás „more“, varoval gubernátor zaplavenej Kurganskej oblasti 04 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko 05 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. apríl 2024 18:46