Migranti stoja v rade medzi ostnantým drôtom a hraničným múrom v Ciudad Juáreze, mexickom pohraničnom meste so Spojenými štátmi. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

V USA skončilo nariadenie 42 umožňujúce ľahšie vracanie migrantov. Bidenova vláda chce pripraviť nové

12.05.2023, 23:39
Autor:
ČTKČTK

Vláda Joea Bidena chce namiesto nariadenia 42 zaviesť súbor programov a pravidiel, ktoré podľa nej odradia migrantov od nelegálneho prekračovania hranice a zároveň vytvoria nové "legálne cesty" do USA.

V Spojených štátoch v noci na dnes skončila platnosť takzvaného nariadenia 42, ktoré s príchodom pandémie covidu-19 zaviedla predchádzajúca vláda a ktoré umožňovalo odmietať väčšinu migrantov na hranici s odvolaním sa na ochranu verejného zdravia. Súčasná vláda prezidenta Joea Bidena sa rozhodla nahradiť opatrenie novou sadou pravidiel obmedzujúcou možnosť žiadať na hranici o azyl. Vývoj prináša vlnu súdnych bitiek a časť novej politiky dočasne zablokoval federálny sudca na Floride.

Zmenu imigračných pravidiel podľa amerických médií sprevádza na hranici s Mexikom rekordný prílev migrantov, ktorí v USA hľadajú útočisko pred chudobou a násilím. Počty zaznamenaných pokusov nelegálne vstúpiť na americkú pôdu sa tento týždeň dostali aj nad 10-tisíc za deň. Mnohí ľudia zrejme dúfajú, že so zavedením nových pravidiel budú mať v USA väčšiu šancu na prijatie. Bidenova vláda však zdôrazňuje, že napriek ukončeniu drastického pandemického opatrenia hranica nie je otvorená.

Migranti na hraniciach

Navyše americké úrady tieto informácie úplne nepotvrdili. "Naďalej sa na hraniciach stretávame s veľkým počtom tých, ktorí nie sú občanmi, cez noc sme však nezaznamenali jeho podstatný nárast alebo nápor o polnoci," povedal novinárom Blas Nuňez-neto z amerického ministerstva pre vnútornú bezpečnosť. Práve o polnoci vypršalo nariadenie 42.

Kým vo štvrtok médiá informovali o chaotickej situácii, dnes agentúra Reuters uviedla, že na hraniciach zavládol relatívny pokoj. Medzi niektorými migrantmi však naďalej panoval zmätok. V meste El Paso v Texase stovky migrantov v noci prespali pred hraničným plotom. V oblasti hliadkujú vojaci aj príslušníci národnej gardy. V Ciudad Juárez na druhej strane hranice vytvorilo niekoľko stoviek ľudí front smerujúci práve k hraničnému plotu.

Ako uviedla agentúra Reuters, Mexiko nariadilo migračným úradom vo všetkých mexických štátoch, aby nevydávali imigračné doklady či iné povolenia umožňujúce cestovať v rámci krajiny. Mexická vláda o novom opatrení informovala počas pravidelnej tlačovej konferencie len pár hodín po zmene amerických migračných pravidiel.

Nariadenie 42 prestalo platiť o polnoci východoamerického času (dnes o 06:00 nášho času). Americká únia občianskych práv sa krátko predtým obrátila na súd s tvrdením, že nové opatrenia porušujú americké zákony aj medzinárodné dohody. Únia vyhlasuje, že nové pravidlá pripomínajú tie vydané Bidenovým republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Organizáciám pre ľudské práva sa Trumpove nariadenie darilo súdnou cestou úspešne blokovať a ACLU o to isté požiadala kalifornského sudcu aj teraz.

image

Sánchez vyzdvihol spoločné hodnoty a vzťahy Španielska s USA, stretol sa s Bidenom

Ďalšia časť súdnych sporov sa medzitým odohráva na Floride, kde Bidenove plány opakovane napáda vláda republikánskeho guvernéra Rona DeSantisa. Sudca Thomas Wetherell jej v noci na dnes vyhovel, keď dočasne zakázal pohraničníkom prepúšťať zadržaných migrantov bez predvolania na imigračný súd. Federálne ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť uviedlo, že verdikt môže vytvoriť nebezpečné podmienky v detenčných centrách, avšak dodalo, že sa ním mieni riadiť.

Nové legálne cesty

Bidenova vláda chce namiesto nariadenia 42 zaviesť súbor programov a pravidiel, ktoré podľa nej odradia migrantov od nelegálneho prekračovania hranice a zároveň vytvoria nové "legálne cesty" do USA. Plán reaguje na dlhodobé kapacitné problémy amerického imigračného systému či aktivity prevádzačov, zároveň ho možno chápať aj ako odpoveď Republikánskej strane, ktorá administratívu prezidenta zvoleného za Demokratickú stranu neustále obviňuje z politiky "otvorených hraníc". Biden však teraz čelí aj kritike z vlastných radov, keďže v predvolebnej kampani sa ostro vymedzoval voči tvrdej imigračnej politike svojho predchodcu, zatiaľ čo teraz sám obmedzuje právo žiadať o azyl.

Podľa nových pravidiel môžu o azyl na mexicko-americkej hranici žiadať len tí, ktorí pri prechode bezpečnou krajinou podali žiadosť tam a boli odmietnutí. Výnimku z tohto pravidla majú okrem iného maloletí bez sprievodu či ľudia v bezprostrednom ohrození. Stretnutie s imigračným úradníkom si pritom bežci musia dohodnúť vopred prostredníctvom mobilnej aplikácie.

image

USA sa môžu začiatkom júna dostať do platobnej neschopnosti. Kongres je v pate

Ďalej Bidenova vláda oznámila programy, ktoré by ľuďom umožňovali žiadať o azyl priamo vo vybraných krajinách Strednej a Južnej Ameriky. Imigračné centrá ohlásené v prípade Kolumbie či Guatemaly sa však ešte len chystajú a azylový program pre Venezuelu, Kubu či Haiti sa vzťahuje len na osoby so "sponzorom" žijúcim v USA, uviedol tento týždeň denník The New York Times. Okrem toho sa už dlhší čas objavujú svedectvá o problémoch so spomínanou mobilnou aplikáciou, ktorá podľa užívateľov často nefunguje a ponúka nedostatočný počet termínov.

Hovorkyňa amerického ministerstva pre vnútornú bezpečnosť Marsha Espinosová nové pravidlá Bidenovej vlády obhajovala a uviedla, že ich snahou je "prinútiť migrantov využívať legálne cesty" namiesto nelegálnych priechodov hraníc. Biden potom tento týždeň varoval, že situácia na hranici bude nejakú dobu "chaotická".

Vo štvrtok sa pokúsili prekročiť mexicko-americkú hranicu tisíce migrantov. Niektorí sa snažili preliezť múr, iní boli vidieť, ako sa brodí cez rieku Rio Grande až po bradu vo vode. Mnohí niesli nad hlavou malé dieťa a tašky s majetkom, uviedla agentúra Reuters. Veliteľ pohraničnej stráže Raul Ortiz podľa BBC uviedol, že pozdĺž južnej hranice Spojených štátov v súčasnosti čaká na prekročenie hraničnej čiary okolo 60-tisíc ľudí.

01 - Modified: 2023-05-12 20:14:01 - Feat.: 1 - Title: Sánchez vyzdvihol spoločné hodnoty a vzťahy Španielska s USA, stretol sa s Bidenom 02 - Modified: 2023-05-12 19:45:35 - Feat.: 1 - Title: Wendy Shermanová odchádza z vysokého postu v americkom rezorte diplomacie 03 - Modified: 2023-05-12 18:51:38 - Feat.: 1 - Title: USA sa môžu začiatkom júna dostať do platobnej neschopnosti. Kongres je v pate 04 - Modified: 2023-05-12 14:21:14 - Feat.: 1 - Title: Španielsky premiér Sánchez udelil Pelosiovej vyznamenanie, označil ju za príklad pre ženy na celom svete
01 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 02 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 03 - Modified: 2024-04-22 12:33:59 - Feat.: - Title: Nový balík pomoci pre Ukrajinu nezmení situáciu na fronte, tvrdí Kremeľ 04 - Modified: 2024-04-22 09:27:29 - Feat.: - Title: Spojené štáty a NATO sú posadnuté víťazstvom nad Ruskom, vyhlásil Lavrov 05 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 10:35