Raketomentý útok ukrajinskej armády na ruské pozície. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ukrajincom sa zrejme podarilo v Bachmute prelomiť ruské línie, tvrdia americkí experti

12.05.2023, 09:24
Autor:
ČTKČTK

Skutočnosť, že Rusko nasadilo na krídlach okolo Bachmutu jednotky "nízkej kvality", môže svedčiť o tom, že Moskva vzdala cieľ obkľúčiť v týchto miestach významné počty ukrajinských vojakov.

Ruská armáda v noci na dnešok pomocou ťažkého delostrelectva útočila na ciele v ukrajinskej Dnepropetrovskej oblasti, uviedla dnes jej správa. Nikomu sa pri nich nič nestalo. Ukrajinský generálny štáb vo svojej rannej správe informoval, že najtvrdšie boje sa rovnako ako v minulých dňoch sústredia v oblasti Lymanu, Bachmutu, Avdijivky a Marjinky.

Rusi za uplynulý deň podnikli šesť raketových útokov na Slavjansk, Záporožie a Kosťantynivku, skoro šesťdesiatkrát zaútočili zo vzduchu a takmer stokrát z raketometov, uviedol ráno Kyjev. Podľa vedenia armády pri útokoch utrpeli zranenia civilisti, boli zničené obytné domy aj ďalšia civilná infraštruktúra. Informácie zverejnené ukrajinskou armádou nemožno nezávisle overiť.

"Za noc nás štyrikrát ostreľovali. Ruská armáda sa zamerala na Nikopoľský okres, útočila na Nikopol, Červonohryhorivku a na Marhanec," uviedol šéf vojenskej správy v Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak na telegrame. Dodal, že zasiahnuté miesta prezerajú záchranári.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej pravidelnej správe o situácii na Ukrajine píše, že ukrajinským vojakom sa zrejme podarilo na niektorých miestach v Bachmute prelomiť ruské línie. Ruské ministerstvo obrany však vo štvrtok večer takéto správy popieralo a uvádzalo, že situáciu okolo tohto mesta, o ktoré obe znepriatelené strany už mesiace vedú vysiľujúce boje, má pod kontrolou.

Podľa ISW skutočnosť, že Rusko nasadilo na krídlach okolo Bachmutu jednotky "nízkej kvality", môže svedčiť o tom, že Moskva vzdala cieľ obkľúčiť v týchto miestach významné počty ukrajinských vojakov.

Americká televízia CNN na svojich internetových stránkach s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa americkej armády a západného činiteľa píše, že Ukrajinci začali prípravné operácie pred očakávanou protiofenzívou. Spočívajú v útokoch na sklady zbraní nepriateľa, centrá velenia alebo na delostrelecké systémy. Ide o bežný postup vykonávaný pred veľkými operáciami, uvádza CNN.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok povedal, že armáda jeho krajiny pre protiofenzívu potrebuje "ešte trochu času". Kyjev podľa neho čaká na ďalšie dodávky vojenskej pomoci, ktoré mu sľúbili západní spojenci.

01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 18:12:04 - Feat.: - Title: Belgicko plánuje dodať stíhačky F-16 Ukrajine ešte tento rok 03 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 05 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 01:22