StoryEditor

"Kreténizmus na všetkých stranách." Rusi riešia potupný ústup pri Bachmute

11.05.2023, 14:01
Autor:
ahaahaČTKČTK

Problém na bachmutskom fronte ukazuje, ako sú ruské jednotky rozhádané, žiarlia na seba, nedokážu sa dohodnúť a v prípade neúspechu sa navzájom obviňujú, kritizuje publicistka Anastasija Kaševarovová.

Ruské velenie dva dni po oslavách Dňa víťazstva rieši nepríjemný reputačný problém, ktorý vznikol počas bojov vo vojne na Ukrajine. Ukrajincom sa podarili obmedzené protiútoky pri Bachmute, ktorý Rusi dobývajú už desať mesiacov. Podľa prvých správ im to umožnila zlá koordinácia medzi ruskými jednotkami.

„Je to jednoduché. Nedostatok koordinácie,“ rozoberá príčiny čiastočného ruského ústupu pri Bachmute publicistka Anastasija Kaševarovová, podľa ktorej sa v kritickom úseku frontu nedokázali dohodnúť wagnerovci s bojovníkmi 72. motostreleckej brigády.

image

Expert: Ukrajina sformovala najmocnejší manévrový zväzok na svete, má aj 10-tisíce kamikadze dronov

Ukrajinci postúpili o tri kilometre

„Wagnerovci sa z toho krídla stiahli, pretože hasili prienik na inom mieste. Lenže 72. brigáda o tom nevedela. Mala artilériu, ale nie útočnú pechotu. A v tej chvíli tam udreli chochle,“ píše Kaševarovová a používa ruské pejoratívne označenie pre Ukrajincov.

Vojenský analytik Riško: Rusko očakáva ukrajinskú ofenzívu na Záporoží. Jeseň pri Charkove sa nezopakuje.

„Veliteľ 72. brigády, chlapík na pohľadanie, si sám sadol do BVP a išiel na miesto prieniku. Bolo tam pekne horúco. Straty mala 72. brigáda aj wagnerovci. Chochli sa vo výsledku posunuli o tri kilometre,“ píše publicistka, ktorá predtým pracovala pre predsedu Štátnej dumy Vjačeslava Volodina. Na Telegrame ju sleduje vyše štvrť milióna používateľov.

Problém na severozápadnom úseku bachmutského frontu podľa nej ukazuje, ako sú ruské jednotky rozhádané, žiarlia na seba, nedokážu sa dohodnúť a v prípade neúspechu sa navzájom obviňujú. „Ste horší ako baby, jeden na druhého žalujete,“ píše Kaševarovová.

„Chlapi, za čo tam bojujeme? Kreténizmus na všetkých stranách. Veď sa na fronte môžete medzi sebou dohovoriť, sedíte tam na ritiach vedľa seba. Aj keď brigády často netušia, koho majú naľavo a napravo a či im niekto kryje tyl,“ sťažuje sa Kaševarovová, že ruské sily nemajú jednotné velenie, ktoré by všetky jednotky rešpektovali.

Čiastočný úspech ukrajinských síl pri Bachmute vo štvrtok na základe geolokácie potvrdili analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW). Podľa nich ukrajinské sily dosiahli menší postup severne od obce Chromove na západnom predmestí Bachmutu a severozápadne od Bile Hory, ktorá leží asi 14 kilometrov juhozápadne od dobývaného mesta.

image

Ukrajinci prešli pri Bachmute do protiútoku a postúpili. Porazili sme dve ruské roty, hlási Kyjev

Porazili sme dve roty, hlási Kyjev

Šéf Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin sa dlhodobo sťažuje, že mu ruská armáda nedodáva dostatok munície a nedávno dokonca pohrozil, že svojich mužov z Bachmutu k 10. máju stiahne. Neskôr svoju hrozbu odvolal. V utorok vyhlásil, že zo svojich pozícií v Bachmute utiekla jedna formácia ruskej armády. „Jednotka ruskej armády utiekla z pozícií na jednom z našich krídiel a odhalila front,“ vyhlásil Prigožin.

Ukrajinská armáda v stredu uviedla, že pri Bachmute porazila ruskú 6. a 8. rotu ruskej 72. samostatnej motostreleckej brigády a postúpila o 2,6 kilometra pozdĺž trojkilometrového úseku frontovej línie. ISW uvádza, že vizuálne tieto postupy zatiaľ nezaznamenala. Jej analytici už skôr vyhodnotili, že správy o ukrajinskom postupe sú zrejme výsledkom zatiaľ obmedzených a miestne oddelených protiútokov.

Ruská 72. motostrelecká brigáda, ktorá bola vlani v auguste sformovaná v Orenburskej oblasti, je podľa ISW tvorená predovšetkým dobrovoľníckymi prápormi. Má za sebou už dve neúspešné nasadenia. Najskôr utrpela ťažké straty pri ukrajinskej ofenzíve v Charkovskej oblasti, v októbri ďalej krvácala pri ukrajinskom postupe na Cherson.

Podľa ukrajinských analytikov sa drobné úspechy pri Bachmute nedajú považovať za začiatok dlho očakávanej protiofenzívy a niet sporu o tom, že Rusi stále držia väčšinu mesta. Postup pri Chromove však určite podporí morálku vojakov na fronte aj v tyle.

„Nielenže sa nám podarilo zlikvidovať nepriateľa, donútili sme ho k úteku. Niektorí boli zajatí. V okolí sa snažíme prevziať dynamiku vývoja. Taktická situácia sa nezmenila. Je napätá ako v Bachmute, tak na predmestí, ale to je plne pod kontrolou Ozbrojených síl Ukrajiny,“ uviedol major Rodion Kudrjašov.

image

Drobné ukrajinské úspechy v Bachmute na mape Inštitútu pre štúdium vojny. MAPA: ISW

01 - Modified: 2023-05-09 17:02:52 - Feat.: 1 - Title: Vojenský analytik Riško: Rusko očakáva ukrajinskú ofenzívu na Záporoží. Jeseň pri Charkove sa nezopakuje 02 - Modified: 2023-05-09 11:20:10 - Feat.: 1 - Title: Ruskí generáli klamú Putina. Kremeľ nedokáže brániť vlastnú krajinu, tvrdí Prigožin 03 - Modified: 2023-05-08 19:36:01 - Feat.: 1 - Title: Wagnerovci začínajú dostávať muníciu, vyhlásil Prigožin 04 - Modified: 2023-05-07 18:20:53 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinský generál tvrdí, že situácia na východnom fronte je "pod kontrolou". Stále je však napätá 05 - Modified: 2023-05-06 14:55:28 - Feat.: 1 - Title: VIDEO: Rusi spôsobili ohnivé peklo. Fosforom chcú vymazať mesto z povrchu zemského, obviňuje ich Kyjev 06 - Modified: 2023-05-03 18:51:42 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinská protiofenzíva už v podstate začala, tvrdí Prigožin. Zaznamenali vysokú aktivitu
01 - Modified: 2024-04-17 21:56:20 - Feat.: - Title: Švajčiarsko sa nepripojí k skupine pátrajúcej po peniazoch ruských oligarchov 02 - Modified: 2024-04-17 21:24:54 - Feat.: - Title: Prieťahy republikánov v schvaľovaní pomoci Ukrajine sú neospravedlniteľné, tvrdí americká ministerka 03 - Modified: 2024-04-17 20:47:53 - Feat.: - Title: Ukrajine je potrebné urýchlene poskytnúť protivzdušnú obranu, zhodla sa Európska únia 04 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 05 - Modified: 2024-04-17 19:46:59 - Feat.: - Title: Ukrajinské nebo si zaslúži byť bezpečné ako nebo v Izraeli, tvrdí Zelenskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 03:09