Poškodená budova, kde bol pri izraelskom útoku zabitý veliteľ Islamského džihádu Ali Ghali. FOTO: Reuters
StoryEditor

Pre Izrael sú neprijateľné podmienky prímeria navrhnuté Islamským džihádom. Ten odmieta zabíjanie bojovníkov

11.05.2023, 11:36
Autor:
TASRTASR

Denník The Times of Israel pripomenul, že prímerie medzi Gazou a Izraelom sa pokúšal sprostredkovať Egypt. Zdá sa však, že jeho snahy v stredu večer stroskotali.

Palestínske radikálne hnutie Islamský džihád tvrdí, že zastaví raketovú paľbu na ciele v Izraeli len za predpokladu, že Izrael bude súhlasiť so zastavením cieleného zabíjania jeho bojovníkov. Pre Izrael sú však takéto podmienky prímeria neprijateľné.

Denník The Times of Israel pripomenul, že prímerie medzi Gazou a Izraelom sa pokúšal sprostredkovať Egypt. Zdá sa však, že jeho snahy v stredu večer stroskotali, keďže izraelské nálety na ciele v Gaze a ostreľovanie územia Izraela raketami z pásma Gazy vo štvrtok pokračujú.

TOI dodal, že podľa niektorých správ Islamský džihád tiež požadoval, aby Izrael zrušil budúcotýždňový pochod s vlajkami pri príležitosti Dňa Jeruzalema.

Prímerie Izrael neprijal

Potvrdil to aj predseda výboru izraelského parlamentu pre zahraničné veci a obranu Juli Edelstein, keď podľa TOI uviedol, že  Izrael nemohol prijať podmienky prímeria, ktoré sa pokúšal sprostredkovať Egypt.

image

Z pásma Gazy boli na Izrael vypálené rakety. Útok prišiel po razii pri ktorej zomrelo 11 Palestínčanov

"Prostredníctvom sprostredkovateľov boli nadviazané kontakty, bolo cítiť, že sa blíži prímerie, ale potom sa Islamský džihád rozhodol, že môže diktovať podmienky prímeria," objasnil Edelstein s tým, že Izrael tieto podmienky nemohol prijať.

Edelstein upozornil, že ak Izrael teraz neuskutoční rozsiahlu operáciu, "nemal by byť prekvapený", keď radikálne palestínske organizácie v Gaze medzi jednotlivými kolami bojov naberú na sile, napísal TOI.

Strieľanie pokračuje

Minister financií Becalel Smotrič, ktorý pôsobí aj na ministerstve obrany, podľa TOI vyhlásil, že by nebol proti prímeriu, ak Islamský džihád prestane odpaľovať rakety.

"Z nášho pohľadu: ak na nás prestanú strieľať, nie je dôvod pokračovať," vyhlásil Smotrič pre spravodajský portál Ynet.

"Ak budú pokračovať, rozdrvíme ich a zasiahneme ich," varoval Smotrič s tým, že izraelská armáda je pripravená na ďalšie údery na ciele v pásme Gazy.

image

NÁZOR: Nepriateľ Izrael. Greta už našla nové zlo, pridala sa k antisemitskej kampani

Izrael začal prekvapivú vojenskú operáciu v utorok skoro ráno cieleným atentátom na troch najvyšších predstaviteľov Islamského džihádu v Gaze. Pri tejto sérii náletov zahynulo desať ďalších osôb vrátane niekoľkých detí. Odvtedy bolo z Gazy na Izrael vypálených viac ako 500 rakiet a izraelská armáda zasiahla v pásme Gazy desiatky cieľov spájaných s Islamským džihádom.

Veľvyslanec USA v Izraeli Tom Nides prostredníctvom statusu na platforme Twitter informoval, že sa snaží sprostredkovať "deeskaláciu" pokračujúceho násilia medzi Gazou a Izraelom. Deklaroval, že Spojené štáty naďalej podporujú právo Izraela brániť sa.

01 - Modified: 2023-05-09 05:33:43 - Feat.: 1 - Title: Pri izraelskom útoku na Pásmo Gazy zahynulo 12 ľudí, z toho deväť civilistov 02 - Modified: 2023-02-23 05:46:10 - Feat.: 1 - Title: Z pásma Gazy boli na Izrael vypálené rakety. Útok prišiel po razii pri ktorej zomrelo 11 Palestínčanov 03 - Modified: 2023-02-02 06:42:00 - Feat.: 1 - Title: Izrael podnikol nálety v Gaze ako odvetu za raketový útok
01 - Modified: 2024-04-25 14:42:20 - Feat.: - Title: Dlžníci viac ako refinancovanie využívajú zmenu podmienok existujúcich hypoték. Počet úverov rastie 02 - Modified: 2024-04-19 13:40:05 - Feat.: - Title: Iránsky prezident Raísí nekomentoval výbuch v centrálnej časti krajiny 03 - Modified: 2024-04-12 15:24:34 - Feat.: - Title: Európska únia zaradila jednotky Hamasu a Islamského džihádu na sankčný zoznam 04 - Modified: 2024-02-23 11:40:39 - Feat.: - Title: Izraelská armáda zlikvidovala v Džaníne člena Islamského džihádu 05 - Modified: 2023-12-21 07:59:17 - Feat.: - Title: Hamas a islamský džihád odmietli izraelský návrh dohody o prímerí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 17:29