Bývalý prezident USA a republikánsky kandidát na prezidenta Donald Trump. FOTO: Reuters
StoryEditor

Keď budem prezident, vyriešim vojnu na Ukrajine za 24 hodín a oslobodím útočníkov z Kapitolu, tvrdí Trump

11.05.2023, 06:37
Autor:
ČTKČTK

Exprezident tvrdí, že by sa stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským aj s Vladimirom Putinom. Obaja majú slabé stránky a obaja majú silné stránky a v priebehu 24 hodín by bola vojna vyriešená. Bolo by po nej, povedal Donald Trump.

Keď budem prezident, vyriešim vojnu na Ukrajine o 24 hodín, vyhlásil bývalý americký prezident Donald Trump počas verejnej debaty organizovanej stanicou CNN v New Hampshire. Trump tiež uviedol, že by veľmi pravdepodobne udelil milosť väčšine z tých, ktorí v januári roku 2021 násilím vpadli do budovy Kapitolu.

Kaitlyn Boissoneauová je mladou voličkou republikánov, ktorá bude vo voľbách v roku 2024 voliť prezidenta vôbec prvýkrát. Donalda Trumpa sa počas debaty spýtala, či podporuje americkú vojenskú pomoc Ukrajine a ako by sa vysporiadal s hrozbou, ktorú predstavuje ruský prezident Vladimir Putin. Trump na jej otázku odpovedal, že keby bol on prezidentom, k vojne by nedošlo. "Ak budem prezidentom, vyriešim túto vojnu za jeden deň, za 24 hodín," vyhlásil Trump, ktorý sa už na jeseň nechal počuť, že sa mieni tretíkrát uchádzať o Biely dom.

image

Senát predstavil návrh na zmeny bezpečnostných previerok, reagujú na úniky spravodajských informácii

Ako exprezident dodal, stretol by sa s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským aj s Vladimirom Putinom. "Obaja majú slabé stránky a obaja majú silné stránky a v priebehu 24 hodín by bola vojna vyriešená. Bolo by po nej," povedal Trump.

Ďalší z otázok sa týkal toho, či by omilostnil útočníkov na Kapitol. Bývalý prezident odpovedal, že by tak "s najväčšou pravdepodobnosťou" urobil, keby sa stal v roku 2024 znovu prezidentom.

Trump už v minulosti opakovane vyjadril súcit s ľuďmi, ktorí boli uväznení kvôli podielu na výtržnostiach zo 6. januára 2021. Nepokoje v sídle Kongresu v januári 2021 vypukli vo chvíli, keď tam začínala spoločná schôdza oboch komôr k výsledkom prezidentskej voľby. V tej Trump nedokázal obhájiť svoj mandát, porážku v súboji s demokratom Joom Bidenom ale neuznal a voľby neustále označuje za zmanipulované. S prejavom v tomto duchu vystúpil aj tesne predtým, ako tisíce jeho priaznivcov vtrhli do areálu Kapitolu. Udalosti si nakoniec vyžiadali päť mŕtvych a desiatky zranených.

image

Na americko-mexickej hranici sa menia pravidlá, Biden čaká v blízkej budúcnosti ďalší chaos

Bývalý americký líder počas debaty opätovne odmietol uznať, že prehral prezidentské voľby v roku 2020. Ako opísala CNN, namiesto toho opakoval nepravdivé tvrdenia že boli voľby zmanipulované. Moderátorka Kaitlan Collinsová sa pritom snažila poukázať okrem iného aj na to, že aj ľudia z Trumpovho volebného štábu uvádzali, že voľby prebehli spravodlivo. Ako Donald Trump následne dodal, výsledky prezidentských volieb v roku 2024 prijme v prípade, že ich bude považovať za "čestné".

Súdna porota tento týždeň v utorok rozhodla, že sa Trump dopustil sexuálneho zneužitia, keď pred takmer 30 rokmi napadol bývalú novinárku Jean Carrollovú. Tá ho na súde v New Yorku žalovala v občianskoprávnom spore a vinila ho zo znásilnenia a tiež z ohovárania. Carrollová tvrdí, že ju Trump v roku 1996 znásilnil v prezliekacej kabínke obchodného domu v New Yorku. Porota dospela k záveru, že to sa nepreukázalo, Trump ale podľa nej vtedy Carrollovú sexuálne zneužil.

Trump tieto obvinenia už niekoľkokrát odmietol a v rozprave sa CNN to zopakoval. Exprezident tiež uviedol, že Carrollovú ani nepozná. Ako následne dodal, nemyslí si, že by ho tento verdikt diskvalifikoval v jeho úsilí stať sa prezidentom či že by rozsudok mohol mať vplyv na ženy-voličky.

01 - Modified: 2023-05-10 19:26:19 - Feat.: 1 - Title: Senát predstavil návrh na zmeny bezpečnostných previerok, reagujú na úniky spravodajských informácii 02 - Modified: 2023-05-10 17:02:16 - Feat.: 1 - Title: Na americko-mexickej hranici sa menia pravidlá, Biden čaká v blízkej budúcnosti ďalší chaos 03 - Modified: 2023-05-09 20:54:58 - Feat.: 1 - Title: Trumpa nahneval verdikt v prípade sexuálneho napadnutia novinárky, odvolá sa
01 - Modified: 2024-04-29 21:12:41 - Feat.: - Title: Útok ruskej armády na Odesu si vyžiadal štyri obete, poškodená je aj budova právnickej akadémie 02 - Modified: 2024-04-29 14:39:26 - Feat.: - Title: Rusko využíva meškajúce dodávky zbraní zo Západu na ofenzívu, tvrdí Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-29 15:07:14 - Feat.: - Title: Iniciátor zbierky na muníciu: Fico znevážil všetkých, ktorí prispeli. Len sme sa pridali k štátnym zbrojovkám 04 - Modified: 2024-04-29 13:23:52 - Feat.: - Title: Ani v čase vojny nie je ukrajinské politické vedenie jednotné, vraví starosta Kyjeva Kličko 05 - Modified: 2024-04-29 12:43:34 - Feat.: - Title: Šéf NATO prišiel do Kyjeva, Zelenskyj vyzýval na urýchlenie dodávok pomoci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 07:26