Muž uteká okolo horiaceho auta, ktoré zapálili stúpenci bývalého pakistanského premiéra Imrana Chána počas protestu proti zadržaniu ich lídra v pakistanskom meste Pešávar. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Pakistanská armáda hrozí tvrdou reakciou v prípade ďalších útokov na jej budovy

10.05.2023, 18:07
Autor:
ČTKČTK

Pakistanská vláda vedená Šahbázom Šarífom dnes v snahe o obnovenie poriadku schválila nasadenie armády v Islamabáde, uviedla televízia Al-Džazíra.

Pakistanská armáda dnes upozornila, že mieni tvrdo reagovať v prípadoch nových pokusov o útoky na zariadenia a majetok ozbrojených síl, štátu alebo orgánov činných v trestnom konaní, píše agentúra Reuters.

V krajine v utorok vypukli násilné protesty po tom, ako bol bývalý premiér Imran Chán zadržaný pred súdnym státím v Islamabade. Demonštrácie priaznivcov tohto opozičného vodcu pokračujú aj naďalej a doteraz si vyžiadali najmenej štyri obete a vyše 150 zranených z radov protestujúcich a policajtov. Vláda dnes schválila nasadenie armády v Islamabade.

Nasadenie armády

Podľa svedkov a videozáznamov vybrakovali členovia Chánovho Hnutia za spravodlivosť rezidenciu vrchného vojenského veliteľa v expremiérovom domovskom Láhaure a zaútočili na bránu veliteľstva armády v Rávalpindí. V provincii Pandžáb, kde sa obe spomínané mestá nachádzajú, doteraz protestujúci poničili vyše 14 vládnych budov a zapálili viac ako 25 policajných vozidiel.

Pakistanská vláda vedená Šahbázom Šarífom dnes v snahe o obnovenie poriadku schválila nasadenie armády v Islamabáde, uviedla televízia Al-Džazíra.

Odporučila tiež, aby boli tí, ktorí sa pri protestoch dopustili žhárstva a násilia, obvinení na základe protiteroristických zákonov. Chanov priaznivcov, ktorí zaútočili na zariadenie armády, vláda označila za "protištátnych". Vojenské jednotky boli podľa indického denníka Times of India oddnes rozmiestnené tiež v Pandžábe.

"Protesty eskalujú nielen v metropole, ale aj v ďalších častiach krajiny," oznámil spravodajca televízie Al-Džazíra z Islamábádu. Zábery na sociálnych sieťach ukazujú, že demonštranti strieľajú na bezpečnostné zložky, ktoré paľbu opätovali. Vo viacerých mestách si podľa televízie protesty vyžiadali najmenej sedem obetí z radov členov PTI. Denník The Guardian píše o najmenej štyroch mŕtvych.

Tisíc zadržaných

Polícia v súvislosti s protestmi zadržala takmer tisícku stúpencov opozičného vodcu. Médiá tiež informovali o zadržaní ďalšieho člena PTI, bývalého pakistanského ministra zahraničia Šáha Mahmúda Kurešího. Jeho zatknutie ale následne PTI poprela na twitteri.

Chánova strana a jeho priaznivci tvrdia, že zatknutie zosnovala armáda. "Formálne (armáda) spadá pod ministerstvo vnútra, v skutočnosti má ale všetky konania a kontrolu vo svojich rukách," uviedla bývalá ministerka pre ľudské práva Širín Mazaríová. Lídri PTI občanov vyzvali, aby v protestoch pokračovali, ale nesnažili sa "brať spravodlivosť do svojich rúk".

Podľa pakistanského ministra vnútra Rana Sanaulláha bol Chán zatknutý na základe zatykača, ktorý vydal národný protikorupčný úrad. Ten minister označil za nezávislý orgán. Chán a jeho manželka pole neho dostali rozsiahle pozemky a nehnuteľnosť od jedného realitného magnáta, ktorého protežovali a ktorý rovnako čelí obvineniu britských úradov z prania špinavých peňazí.

Súd v Islamabade, ktorý sa z bezpečnostných dôvodov konal v policajnom objekte, kde je politik zadržiavaný, dnes rozhodol, že Chán môže byť osem dní držaný vo väzbe. Zatknutie dnes Chánov právny tím napadol na islamábádskom súde, ten ho ale označil za legálne. Hnutie za spravodlivosť zvažuje, že sa obráti na Najvyšší súd.

01 - Modified: 2023-05-10 11:57:14 - Feat.: 1 - Title: Na protestoch po zatknutí pakistanského expremiéra Chána zadržali takmer tisíc ľudí 02 - Modified: 2023-05-09 12:59:50 - Feat.: 1 - Title: Pakistanského expremiéra Chána zadržali na súde, kde ho mali vypočúvať pre korupciu 03 - Modified: 2023-05-08 08:05:00 - Feat.: 1 - Title: Pri havárii lietadla MiG-21 v Indii zomreli dvaja ľudia
01 - Modified: 2024-04-23 18:47:38 - Feat.: - Title: Pri izraelskom údere na juhu Libanonu zomrela žena a 12-ročné dieťa. Napätie sa zvyšuje 02 - Modified: 2024-04-23 16:05:42 - Feat.: - Title: "Nič z neho neostane." Iránsky prezident sa na návšteve Pakistanu vyhrážal Izraelu jeho zničením 03 - Modified: 2024-04-19 16:47:38 - Feat.: - Title: Čína má v armáde nový útvar, cieľom je posilniť jej schopnosť bojovať a vyhrávať 04 - Modified: 2024-04-19 11:56:43 - Feat.: - Title: Päť japonských inžinierov prežilo pokus o atentát v Pakistane 05 - Modified: 2024-04-18 15:17:50 - Feat.: - Title: "Bráni informovaniu o ruských zločinoch." Vyše 150 novinárov na Ukrajine žiada odvolanie armádnej hovorkyne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 11:29