Členovia bezpečnostných síl po útoku na Djerbe v Tunisku 10. mája 2023 stoja pri vchode do synagógy Ghriba. FOTO: Reuters  
StoryEditor

Po útoku pri synagóge na tuniskom ostrove Džerba zomrelo šesť ľudí

10.05.2023, 15:42
Autor:
ČTKČTK

Útočník začal na návštevníkov a policajtov pri synagóge strieľať, bezpečnostné zložky streľbu opätovali.

Pri utorkovom útoku pri synagóge na tuniskom ostrove Džerba zomrelo šesť ľudí, vrátane útočníka, píše agentúra Reuters s odvolaním sa na tuniské médiá a nemocničné zdroje. Tuniská agentúra TAP dnes informovala, že zraneniam podľahla tretia obeť z radov bezpečnostných zložiek. O život prišli tiež dvaja návštevníci synagógy. Páchateľa bezpečnostné zložky zastrelili. Tuniské úrady oznámili, že motív útoku naďalej vyšetrujú.

Agentúra TAP na svojom webe píše, že útočník bol členom pobrežnej stráže, podľa Reuters patril k národnej garde. Najprv zabil svojho kolegu, vzal mu muníciu, a potom zamieril k synagóge Ghriba, kde sa konala každoročná židovská púť. Útočník začal na návštevníkov a policajtov pri synagóge strieľať, načo ho zabili bezpečnostné zložky.

O život prišli dvaja židovskí bratranci - Francúz a Izraelčan s tuniským pasom. Tuniské ministerstvo zahraničia v tejto súvislosti informovalo o 42-ročnom Francúzovi a 30-ročnom Tunisanovi. Na mieste zomrel tiež policajt a ďalší dnes zraneniam podľahol v nemocnici.

image

Hromadné zatýkanie opozície v Tunisku odsúdil Washington aj OSN. Polícia zadržala kritikov prezidenta

Ďalší štyria policajti a štyria návštevníci boli zranení, stav jedného z policajtov je kritický. Tuniské úrady zatiaľ neinformovali o možnom motíve útoku a neoznámili, či sa na ňom podieľal niekto ďalší.

USA a Francúzsko útoky ostro odsúdili. Izraelské ministerstvo zahraničia ich označil za "smrteľný strelecký incident" s tým, že sa naďalej vyšetruje, píše Reuters.

Synagóga Ghriba je najstaršia v Afrike a na každoročné oslavy sviatku Lag ba-omer tam každoročne zamieria stovky židov z Európy i Izraela. Akciu sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia, a to kvôli útoku z roku 2002, keď pri výbuchu cisternového auta s plynom zomrelo 19 ľudí, väčšinou zahraničných turistov. K tomuto útoku sa prihlásila teroristická sieť Al-Káida. V prevažne moslimskom Tunisku žije menej ako 1800 Židov, čo predstavuje jednu z najpočetnejších židovských komunít v severnej Afrike.

01 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 02 - Modified: 2024-04-13 08:33:52 - Feat.: - Title: Útok nožom a streľba v Sydney: Z nákupného centra evakuovali stovky ľudí, na mieste zasahuje polícia 03 - Modified: 2024-04-09 06:56:26 - Feat.: - Title: Žena strieľala na vodičov na diaľnici, vraj kvôli zatmeniu Slnka 04 - Modified: 2024-04-08 11:15:08 - Feat.: - Title: Bizár v lesoch Poľany. Dvoch zamestnancov štátnej ochrany prírody naháňal medveď, namiesto zvieraťa postrelil jeden druhého 05 - Modified: 2024-04-02 11:02:32 - Feat.: - Title: Tragická streľba na škole neďaleko Helsínk. 12-ročný chlapec spustil paľbu, jedno dieťa zomrelo a dve bojujú o život
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 20:29