Časť ruského vojenského dronu na zemi po tom, ako bol zneškodnený v centre Kyjeva. FOTO TASR/AP
StoryEditor

Rusko znovu zaútočilo na Kyjev aj Odesu, na metropolu Ukrajiny spadli trosky dronov

08.05.2023, 07:25
Autor:
ČTKČTK

Celkovo podľa ukrajinského generálneho štábu v noci na dnes Rusko na Ukrajinu zaútočilo 35 dronmi Šáhed iránskej výroby. Všetkých sa podľa neho podarilo zostreliť.

Rusko v noci na dnes znovu zaútočilo na ukrajinskú metropolu Kyjev aj prístavnú Odesu na juhozápade krajiny. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej niektoré časti Kyjeva zasiahli trosky dronov. Zranenia pri útokoch na hlavné mesto utrpelo najmenej päť ľudí.

Celkovo podľa ukrajinského generálneho štábu v noci na dnes Rusko na Ukrajinu zaútočilo 35 dronmi Šáhed iránskej výroby. Všetkých sa podľa neho podarilo zostreliť.

Jeden z dronov zostrelený nad západom Kyjeva podľa tunajších úradov zranil dvoch ľudí, v centrálnej časti mesta potom trosky ďalšieho bezpilotného lietadla dopadli na dvojpodlažný dom. Troch ďalších zranených si v ukrajinskej metropole vyžiadal výbuch v severozápadnej časti mesta.

Rusko v noci na rôzne časti Ukrajiny zaútočilo tiež 16 raketami, podniklo 61 leteckých úderov a 52-krát pálilo zo salvových raketometov. Ukrajinský generálny štáb v tejto súvislosti píše o mŕtvych a zranených civilistoch. Ich počet nespresnil.

Explózia popri Kyjeve otriasla tiež Odesou, proti ktorej smeroval raketový útok. Potom tu začal horieť sklad potravín. Ukrajinské médiá informujú aj o výbuchoch v Chersone na juhu krajiny.

Naďalej sa bojuje aj o východoukrajinský Bachmut, ktorý sa ruské sily dlhé mesiace snaží dobyť. Ukrajinská armáda uviedla, že ruskí vojaci ešte zintenzívnili ostreľovanie mesta, ktoré malo pred vojnou 70-tisíc obyvateľov, s cieľom získať nad ním úplnú kontrolu do utorka, keď si Rusko pripomenie výročie svojho víťazstva nad nacistickým Nemeckom.

Reuters dnes tiež uviedol, že z oblastí okolo Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú okupujú ruské sily, bolo evakuovaných okolo 1 679 ľudí, vrátane 660 detí. Evakuáciu časti obyvateľov 18 obcí ležiacich v blízkosti frontu v záporožskom regióne oznámil šéf tunajšej ruskej okupačnej správy minulý týždeň.

Situácia okolo Záporožskej jadrovej elektrárne je čoraz viac nepredvídateľná a potenciálne nebezpečná, varoval v nadväznosti na to v sobotu šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi.

01 - Modified: 2024-04-22 21:31:06 - Feat.: - Title: Ukrajinská armáda sa domnieva, že Rusko sa snaží preniknúť do Časiv Jaru s 20-tisíc až 25-tisíc vojakmi 02 - Modified: 2024-04-22 21:27:28 - Feat.: - Title: Ukrajina a USA začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, avizuje Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-22 18:51:08 - Feat.: - Title: Biden prisľúbil Zelenskému rýchle poslanie pomoci po jej schválení. Zelenskyj ďakuje za „neochvejnú podporu“ 04 - Modified: 2024-04-22 17:41:07 - Feat.: - Title: Nórsko plánuje zvýšiť pomoc Ukrajine. Zatiaľ prisľúbilo 6,4 miliardy, avizuje však, že suma výrazne vzrastie 05 - Modified: 2024-04-22 17:10:14 - Feat.: - Title: V ukrajinskom Charkove sa po ruskom útoku zrútila časť televíznej veže. Obete na životoch neboli zaznamenané
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 03:45