Odporcovia monarchie protestujú počas korunovácie Karola III. FOTO: Reuters
StoryEditor

Cítia, že majú šancu. V Londýne sa zhromaždili aj odporcovia monarchie, Karol nie je môj kráľ, skandujú

06.05.2023, 11:46
Autor:
ČTKČTK

Akciu na Trafalgarskom námestí organizuje hnutie Republic, ktoré funguje zhruba 40 rokov a v čase korunovácie priťahuje značnú pozornosť. Líder organizácie Graham Smith bol dnes ráno zatknutý.

Na Trafalgarské námestie v centre Londýna, kadiaľ vedie trasa korunovačného sprievodu, dnes dorazili aj odporcovia monarchie, aby volali po prechode Británie na zriadenie s volenou hlavou štátu. Monarchiu považujú za nedemokratickú a netransparentnú inštitúciu a akcie ako je dnešná korunovácia Karola III. za plytvanie verejnými prostriedkami, povedali v rozhovoroch s ČTK. Po smrti veľmi populárnej kráľovnej Alžbety II. vraj cítia šancu získať v spoločnosti širšiu podporu.

image

Korunovácia Karola III. online: Kráľov sprievod vyrazil z Buckinghamského paláca, davy v uliciach aplaudujú

Hlavným heslom protestu sú slová Not my King, ktorými ľudia dávajú najavo, že Karol III. "nie je ich kráľ". Slogan majú demonštranti na tričkách, ceduľkách či nálepkách a krátko po ôsmej hodine miestneho času (09:00 SELČ) sa začal rozliehať z juhovýchodného rohu Trafalgarského námestia, kde sa odporcovia monarchie zhromaždili. Na mieste ich ráno boli desiatky, pričom postupne prichádzali ďalší.

Nie je to osobné

"Nemám proti kráľovi nič osobné... To, čo je problém, je celý princíp," povedal Martin, ktorý sa označil za dlhoročného "republikána". On a ďalší respondenti spomínali rôzne argumenty pre odklon od monarchie, predovšetkým však kritizovali nedemokratickosť systému s dedičným postom hlavy štátu a nerovnosť, ktorú stelesňuje. "Nemôžete mať skutočnú demokraciu, keď hlava štátu nie je volená," povedal Londýnčan Frederic.

Protestujúci tiež spomínali netransparentné financie monarchie a dávali do kontrastu veľkolepú korunováciu s ťaživou ekonomickou situáciou v Británii. "Som sociálna pracovníčka... Keď vidím peniaze, ktoré sa dnes míňajú, ktoré by mohli ísť ľuďom, s ktorými pracujem, je to smutné," povedala Lotty, ktorá dorazila z juhu Anglicka s otcom Martinom.

Podľa Londýnčanky Claire členovia kráľovskej rodiny nemôžu dobre zastupovať britskú verejnosť, pretože nerozumejú problémom obyčajných ľudí. "Ako môžu odrážať krajinu, o ktorej nič nevedia? Ako môžu odrážať krajinu,... keď nikdy nemuseli hľadať prácu, nikdy nemuseli využiť potravinovú banku, nikdy nemuseli poslať svoje deti do štátnej školy, nikdy nemuseli využiť NHS (štátny zdravotnícky systém), povedala ČTK.

Fungujú už 40 rokov

Akciu na Trafalgarskom námestí organizuje hnutie Republic, ktoré funguje zhruba 40 rokov a v čase korunovácie priťahuje značnú pozornosť. Líder organizácie Graham Smith bol podľa vyjadrenia skupiny dnes ráno spoločne s niekoľkými ďalšími členmi zatknutý, zrejme kvôli tomu, že si na londýnsky protest priniesli megafón.

Prieskumy verejnej mienky medzitým naznačujú, že popularita monarchie v Británii klesá, hoci ju väčšina verejnosti stále schvaľuje. Podľa mladého demonštranta Toma by podpora monarchie teraz mohla "prirodzene" poľavovať. "Pre kráľovnú (Alžbetu II.) podľa mňa bolo skvelé, že v podstate nič nehovorila a vyzerala ako babička z televízie, čo znamenalo, že si s ňou všetci mohli spájať pocit: ‘Hej, to je moja milá babička.‘ Charles však veľmi takto nepôsobí," povedal.

Na Trafalgarskom námestí dnes však boli v mnohonásobnej presile fanúšikovia kráľovskej rodiny, ktorí na skandovanie "Not my King" vždy zareagovali jasotom. "Niekde začať musíme," poznamenala Claire ohľadom aktuálnej sily hnutia proti monarchii.

01 - Modified: 2023-05-06 09:05:49 - Feat.: 1 - Title: Odborníčka na dejiny diplomacie: Karol III. bude korunovaný ako pred tisíc rokmi, jedna vec bude iná 02 - Modified: 2023-05-06 07:57:27 - Feat.: 1 - Title: Biden nepríde, ale mnoho svetových lídrov a celebrít áno. Koho pozvali na korunováciu Karola III.? 03 - Modified: 2023-05-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Karol III. porušil dlhoročnú tradíciu, na korunováciu pozval aj iných kráľov a kráľovné
01 - Modified: 2024-04-25 12:13:49 - Feat.: - Title: Polícia rozohnala propalestínsky protest na parížskej univerzite 02 - Modified: 2024-04-24 13:23:59 - Feat.: - Title: Ulicami Londýna sa preháňali splašené armádne kone, zranilo sa päť ľudí 03 - Modified: 2024-04-24 08:00:00 - Feat.: - Title: Skladba z nového albumu Taylor Swift spôsobila ošiaľ. Objavil sa v nej názov londýnskeho baru, teraz praská vo švíkoch 04 - Modified: 2024-04-25 08:00:00 - Feat.: - Title: Európa brojí proti nadmernému turizmu. Domáci obyvatelia obľúbených destinácií vo veľkom protestujú 05 - Modified: 2024-04-20 09:25:30 - Feat.: - Title: "Kto iný, ak nie my?" Proeurópskym protestom v Tbilisi dominovala mládež, odmietajú zákon o zahraničnom vplyve
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 16:53