Kráľovskí fanúšikovia nosia vlajky Union Jack pred Buckinghamským palácom pred korunováciou britského kráľa Charlesa a Camilly, kráľovnej manželky, v Londýne. FOTO: Reuters
StoryEditor

Prípravy na korunováciu vrcholia, pri Buckinghamskom paláci je stanové mestečko

05.05.2023, 13:58
Autor:
ČTKČTK

Bola som tu, keď sa ženil princ William, potom sme prišli vlani na kráľovnin pohreb. A povedali sme si, že je to jedinečná príležitosť, vidieť korunováciu, povedala staršia žena menom Mary.

Do korunovácie britského kráľa Karola III. zostáva ešte celý deň, pri Buckinghamskom paláci už ale na veľkolepú akciu čakajú stovky ľudí. Pozdĺž trasy korunovačného sprievodu vyrástlo stanové mestečko s obyvateľmi z celého sveta. V rozhovoroch s ČTK si pochvaľovali skvelú atmosféru a uvádzali, že si nemohli nechať ujsť historickú udalosť, aká už sa nemusí za ich životov opakovať. Kráľovská rodina medzitým finišovala s nácvikom sobotňajšieho ceremoniálu, v okolí paláca sú pre návštevníkov pripravené areály s veľkoplošnými obrazovkami.

"Bola som tu, keď sa ženil princ William, potom sme prišli vlani na kráľovnin pohreb. A povedali sme si, že je to jedinečná príležitosť, vidieť korunováciu," povedala staršia žena menom Mary, ktorá priletela so svojím manželom až z Kalifornie. K britskej monarchii ju vraj kedysi pritiahla princezná Diana. "Myslím, že si povedie dobre," povedala o niekdajšom Dianine manželovi a súčasnom panovníkovi Karlovi III.

image

Prezidentka odchádza do Londýna na korunováciu britského kráľa Karola III. Sprevádzať ju bude Juraj Rizman

Kým Mary a jej manžel Phil dorazili ku triedeThe Mall vedúcej od Buckinghamského paláca až dnes, iní tu už mali za sebou jednu aj viac nocí. Možno najbližšie to mala do stanového mestečka Londýnčanka Minerva, ktorá povedala, že sa podobných akcií zúčastňuje vyše 20 rokov. S ČTK však hovorili aj návštevníci z iných kútov Británie, ako aj ľudia pôvodom z Nemecka, Kanady, Filipín alebo Nového Zélandu.

"Sme royalisti a milujeme kráľa Karola," uviedla Daveen, ktorá priletela so svojou sestrou z Juhoafrickej republiky.

Pás stanov a skladacích stoličiek sa pozdĺž The Mall ráno ťahal až takmer k ústiu širokej triedy do Trafalgarského námestia. Na mieste zjavne prevažovali starší ľudia a ženy, názory návštevníkov na monarchiu i kráľa sa však rôznili. "Nie som veľký royalista, ale myslím si, že Karol je dobrý človek," povedal Jason zo severu Anglicka, ktorý ťahá so svojím malým synom. "Robím to pre svojho chlapca, aby mohol povedať, že tu bol," uviedol.

image

Pri korunovácii Karola III. použijú stáročné korunovačné klenoty, ich história siaha do stredoveku

Z neho i ďalších návštevníkov bolo vidno dobrú náladu. Ľudia v stanovom mestečku posedávali so starými aj novými priateľmi, pózovali okoloidúcim, poskytovali rozhovory televíznym štábom a popíjali čaj alebo iné nápoje. "Bez čaju a sušienok by to nešlo," hlásila žena z jedného stanu, pred ktorým stál varič s čajovou konvicou. "Je to ozajstná oslava, včerajší večer sme sa skvele bavili.. Stojí to za to," povedala zase Mandy z juhoanglického Hastingsu, ktorá dorazila so svojou dcérou.

Veľkolepý korunovačný sprievod po The Mall prejde v sobotu popoludní, kráľ Karol III. sa tu však objavil aj dnes. Okolo desiatej hodiny a za jasotu prítomných po triede prešla kolóna s kráľovským párom, ktorý podľa všetkého mieril do Westminsterského opátstva na ďalší nácvik korunovačného obradu.

Ceremoniál bude v katedrále sledovať na 2000 hostí vrátane českého prezidenta Petra Pavla a jeho ženy Evy. Tí, ktorí nedostali pozvánku a nebudú mať miesto priamo pri trase sprievodu, môžu všetko sledovať na jednej z niekoľkých veľkoplošných obrazoviek rozmiestnených v parkoch v centre Londýna. Na pokoj a poriadok bude v uliciach dohliadať vyše 11-tisíc policajtov.

Jedným z mála otáznikov, ktoré sa nad sobotňajším programom vznášajú, je však počasie. Predpoveď britskej meteorologickej služby Met Office uvádza, že v čase ceremoniálu v Londýne pravdepodobne zaprší. Fanúšikovia čakajúci pri Buckinghamskom paláci si ale podobný scenár nepripúšťa. "Nebude pršať, nebude pršať," tvrdí Juhoafričanka Daveen.

01 - Modified: 2023-05-05 08:22:23 - Feat.: 1 - Title: Prezidentka odchádza do Londýna na korunováciu britského kráľa Karola III. Sprevádzať ju bude Juraj Rizman 02 - Modified: 2023-05-05 08:18:25 - Feat.: 1 - Title: Pri korunovácii Karola III. použijú stáročné korunovačné klenoty, ich história siaha do stredoveku 03 - Modified: 2023-05-05 07:56:10 - Feat.: 1 - Title: Využijú sa odevy kráľovnej Alžbety II. či Juraja V. Čo bude mať Karol III. oblečené počas korunovácie?
01 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 02 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 03 - Modified: 2024-04-23 15:29:36 - Feat.: - Title: Albánec dostal na súde v Londýne za pašovanie ľudí deväť rokov väzenia 04 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 05 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 08:05