Turecký prezident Tayyip Erdogan. FOTO: Reuters
StoryEditor

Erdogan počas predvolebnej kampane opäť slovne zaútočil na LGBTQ+ ľudí, Západ kritizuje denne

04.05.2023, 16:43
Autor:
TASRTASR

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v poslednom čase prakticky denne útočí na Západ aj na opozíciu, ktorá podporuje tzv. liberálnu agendu zahŕňajúcu práva LGBTQ+ ľudí a žien.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vo štvrtok počas kampane pred prezidentskými a parlamentnými voľbami opäť verbálne zaútočil proti LGBTQ+ ľuďom, keď na zhromaždení v čiernomorskom meste Giresun vyhlásil: "Sme proti LGBT".

Informovala o tom agentúra AFP, ktorá pripomenula, že tento najdlhšie slúžiaci turecký líder zintenzívnil predvolebnú kampaň po tom, ako ho z nej minulý týždeň na tri dni vyradili zdravotné ťažkosti.

AFP konštatuje, že Erdogan v poslednom čase prakticky denne útočí na Západ aj na opozíciu, ktorá podporuje tzv. liberálnu agendu zahŕňajúcu práva LGBTQ+ ľudí a žien.

"Sme proti LGBT"

"Sme proti LGBT... Rodina je pre nás posvätná. Silná rodina znamená silný národ. Bez ohľadu na to, čo robia, nám stačí Boh," vyhlásil Erdogan na zhromaždení v Giresune.

AFP poukázala aj na to, že ešte donedávna Erdogan viedol menej konfrontačnú kampaň, čo súviselo aj s februárovým ničivým zemetresením v Turecku a veľkým počtom jeho obetí. S blížiacim sa termínom volieb - 14. mája - sú však Erdoganove prejavy čoraz ostrejšie.

image

Miera inflácie v Turecku sa pred voľbami znížila na 44 percent. Môže však stáť Erdogana množstvo hlasov

"Opäť sa snaží zjednotiť okolo seba zástupy, a to vybičovávaním večných kultúrnych vojen," povedala pre agentúru AFP Gönül Tolová, riaditeľka Blízkovýchodného inštitútu v Turecku.

"Vedie kampaň v mešitách, nepravdivo tvrdí, že opozícia zruší riaditeľstvo pre náboženské záležitosti (diyanet), a ostrakizuje komunitu LGBTQ tým, že ju označuje za nečistú a úchylnú," objasnila Tolová.

Opozícia nereaguje

Erdoganov najsilnejší vyzývateľ Kemal Kiličdaroglu na Erdoganove slovné výpady nereaguje, uvádza AFP.      

Kiličdaroglu a koalícia šiestich opozičných strán kandidujúca v parlamentných voľbách sa snažia viesť inkluzívnejšiu kampaň, v ktorej sa namiesto reakcií na Erdoganove prejavy zameriava na vlastné témy: patrí medzi ne riešenie sociálnej nerovnosti a polarizácia medzi komunitami v Turecku.

image

Turecká tajná služba zabila vodcu Islamského štátu, tvrdí Erdogan

Kiličdaroglu sa tiež zaväzuje obnoviť poriadok v ekonomike a zabezpečiť finančné prostriedky od západných investorov, ktorí Turecko opustili v posledných rokoch Erdoganovej vlády.

Erdogan počas kampane čelí kritike za hospodársku krízu i občanom nespokojným s reakciou vlády na februárové zemetrasenie, ktoré si na juhovýchode Turecka vyžiadalo viac ako 50-tisíc obetí.

Z prieskumov verejnej mienky vyplýva, že volebný súboj medzi 69-ročným úradujúcim prezidentom a 74-ročným Kiličdaroglom bude zrejme veľmi tesný. Súčasne bude jeden z najdôležitejších v postosmanskej histórii Turecka.

01 - Modified: 2023-05-03 20:49:54 - Feat.: 1 - Title: Miera inflácie v Turecku sa pred voľbami znížila na 44 percent. Môže však stáť Erdogana množstvo hlasov 02 - Modified: 2023-05-03 15:29:17 - Feat.: 1 - Title: Turecko sa krátko pred voľbami výrazne prepadlo na rebríčku slobody tlače, skončilo za Ruskom 03 - Modified: 2023-05-03 09:23:51 - Feat.: 1 - Title: Miera inflácie v Turecku sa pred voľbami zvoľnila na 44 percent
01 - Modified: 2024-03-30 21:47:12 - Feat.: - Title: Manažérov LGBTQ+ klubu v Rusku zaradili na zoznam extrémistov a teroristov, hrozí im až desať rokov za mrežami 02 - Modified: 2024-03-28 19:55:50 - Feat.: - Title: Ukrajinská ekonomika rástla. Je však závislá na Západe 03 - Modified: 2024-03-28 14:18:56 - Feat.: - Title: Absolútny nezmysel. Putin odmieta tvrdenia, že by Rusko mohlo napadnúť Poľsko, pobaltské štáty či Česko 04 - Modified: 2024-02-26 09:04:27 - Feat.: - Title: Nevylučujem masívnejšiu mobilizáciu po prezidentských kvázi voľbách v Rusku, tvrdí pre HN veľvyslanec pri NATO 05 - Modified: 2024-02-24 08:24:00 - Feat.: - Title: Druhé výročie vojny prišlo počas ukrajinskej defenzívy. Kyjev je oslabený nedostatkom pomoci zo Západu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 23:32