Andrej Medvedev, bývalý veliteľ ruskej žoldnierskej skupiny Wagnerovci. FOTO: Reuters
StoryEditor

Nórsky súd poslal dezertéra od wagnerovcov do väzenia za výtržníctvo a nosenie zbrane na verejnosti

27.04.2023, 16:07
Autor:
ČTKČTK

Dvadsaťšesťročný Rus v januári ilegálne prekročil hranice z Ruska do Nórska a v severskej krajine požiadal o azyl. Tvrdí, že má obavy o život, ak ho nórske úrady pošlú späť do vlasti.

Nórsky súd dnes poslal na 14 dní do väzenia niekdajšieho člena ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Andreja Medvedeva za výtržníctvo a nosenie vzduchovky na verejnosti. Oslobodil ho ale obvinenie z napadnutia policajtov pri zatýkaní, uviedla agentúra AP. Medvedev, ktorý v Nórsku žiada o azyl, stanul pred súdom za to, že sa vo februári popral pred barom v Osle a v marci u neho polícia objavila vzduchovku.

62-ročný Rus v januári ilegálne prekročil hranice z Ruska do Nórska a v severskej krajine požiadal o azyl. Tvrdí, že má obavy o život, ak ho nórske úrady pošlú späť do vlasti. Podľa AP povedal, že súhlasil s účasťou vo Wagnerovej skupine od júla do novembra minulého roka, ale dezertoval po tom, ako mu zmluvu predĺžili bez jeho súhlasu.

Od úteku vypovedal o svojom pôsobení v radoch ruských inváznych jednotiek na Ukrajine. Napríklad agentúre Reuters povedal, že bojoval okrem iného v oblasti okolo mesta Bachmut, ktoré sa Rusi snažia dobyť už niekoľko mesiacov. Uviedol tiež okrem iného, že bol na Ukrajine, ktorá sa už 14 mesiacov bráni ruskej vojenskej agresii, svedkom masových vrážd a že je ochotný svedčiť proti vedeniu Wagnerovej skupiny. Zároveň odmietol, že by sám zločiny spáchal.

image

Údajného dezertéra z Wagnerovej skupiny súdia pre pouličnú bitku v nórskom Osle

Na nórskom súde sa tento týždeň priznal k februárovej žŕdke pred barom v Osle a kladeniu odporu pri zatýkaní. Keď mu policajti nasadili putá, plival, ale poprel, že by policajtov kopal, uviedol jeho právnik Brynjulf Risnes. Medvedev sa rovnako doznal k tomu, že mal v polovici marca pri sebe vzduchovú pištoľ, keď išiel do krčmy.

K násiliu proti policajtovi, čo je najzávažnejšie obvinenie, ktorému čelil, sa nepriznal. Trojica sudcov konštatovala, že obžaloba nepredložila dostatočné dôkazy na to, aby Medvedeva v tomto bode odsúdili, napísala dnes agentúra AFP. "Je dobré, že bol oslobodený od obvinenia z toho, čo bolo najvážnejšie (obvinenia)," povedal dnes Risnes nórskemu listu Dagbladet.

image

Wagnerova skupina vyzbrojuje sudánsku milíciu, ktorá bojuje s armádou. Vplyv Moskvy sa zvyšuje

Od svojho príchodu do škandinávskej krajiny Medvedev úrady opakovane zamestnáva. V januári ho polícia krátko zatkla za "porušenie bezpečnostných predpisov v jeho okolí", uviedol jeho právnik. Začiatkom marca ho krátko zadržala pre chýbajúce povolenie na pobyt v susednom Švédsku, kam si podľa svojho právnika išiel kúpiť cigarety, ktoré tam sú lacnejšie ako v Nórsku.

Nad Medvedevom a pravdivosťou jeho výpovedí, najmä nad jeho minulosťou a okolnosťami úteku z Ruska, zostáva mnoho otáznikov. Mnohí odborníci sa domnievajú, že bývalý žoldák nemohol prekročiť prísne stráženú hranicu bez pomoci.

01 - Modified: 2023-04-27 10:26:37 - Feat.: 1 - Title: Pochoval nás, lilipután. Uniknutý rozhovor odhaľuje, ako ruská elita nadáva na Putina 02 - Modified: 2023-04-26 06:25:43 - Feat.: 1 - Title: Najtvrdšie boje sa stále vedú o Bachmut a Avdijivku, uvádza Kyjev 03 - Modified: 2023-04-25 15:03:55 - Feat.: 1 - Title: Údajného dezertéra z Wagnerovej skupiny súdia pre pouličnú bitku v nórskom Osle
01 - Modified: 2024-04-17 14:07:30 - Feat.: - Title: Väznený kritik Kremľa a disident Kara-Murza čelí podľa právničky náročnému presunu do Moskvy 02 - Modified: 2024-04-15 14:02:03 - Feat.: - Title: Ruského disidenta Orlova previezli do väzenského tábora v Samare. Neinformovali právnika ani manželku 03 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Žaláre na Sibíri zatvárajú, dozorcom sa tam nechce. Ruskí väzni namiesto „basy“ preferujú odchod na front 04 - Modified: 2024-04-02 11:30:00 - Feat.: - Title: 102-ročného muža na vozíku mesto prinútilo vyčistiť grafity na plote. Hrozili mu tisícovými pokutami, aj keď sa ledva hýbe 05 - Modified: 2024-03-25 14:32:31 - Feat.: - Title: Manželka väzneného kritika Kremľa Kara-Murzu vyzýva na výmenu väzňov. O žiadnych rokovaniach však nevie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 12:57