Ukrajinskí vojaci. Ilustračná snímka: REUTERS
StoryEditor

Začína sa očakávaná protiofenzíva? Ukrajinci prekročili Dneper, tvrdia západní analytici aj ruskí blogeri​

23.04.2023, 17:48
Autor:
TASRTASR

Ukrajinské jednotky pri Chersone prekročili Dneper a obsadili pozície na jeho ľavom brehu, tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny s odkazom na ruských blogerov.

Ukrajinské ozbrojené sily podľa západných analytikov úspešne zriadili pozície na východnej strane rieky Dneper. V nedeľu to podnietilo špekulácie, že by mohlo ísť o prvú známku dlho očakávanej jarnej protiofenzívy Kyjeva. Informovala o tom agentúra AP.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) v novej analýze uvádza, že podľa geolokalizovaných záberov zverejnených prokremeľskými vojenskými blogermi si ukrajinskí vojaci vytvorili oporný bod neďaleko mesta Olešky, ako aj "stabilné zásobovacie trasy" k svojim pozíciám.

image

Najstráženejšie tajomstvo Ukrajiny: Deň D sa blíži, ruský bloger hlási ohromné množstvo vojsk na Dnepri

Kľúčový cieľ protiofenzívy

Analytici sa všeobecne domnievajú, že ak Ukrajina pristúpi k jasnej protiofenzíve, dôležitým cieľom bude preraziť pozemný koridor medzi Ruskom a anektovaným polostrovom Krym, čo si vyžiada prekročenie rieky Dneper na juhu krajiny, približuje AP.

Ukrajinské letecké sily zaútočili na ruské jednotky pri Bachmute:

Hovorkyňa ukrajinského južného operačného veliteľstva Natalija Humeňuková vyzvala na trpezlivosť v reakcii na správy ukrajinských médií, že vytvorenie takýchto pozícií znamená začiatok protiofenzívy.

Hoci správu ISW nepotvrdila ani nepoprela, zdôraznila, že podrobnosti o vojenských operáciách v delte Dnepra nemožno z bezpečnostných dôvodov zverejňovať.

image

Európska únia sa chystá navrhnúť embargo na tranzit rôznych druhov tovaru cez Rusko, píše Bloomberg

V ukrajinskej televízii dodala, že je veľmi náročné "prekonávať prekážku, ako je Dneper, keď frontová línia prechádza cez širokú a silnú rieku".

Rusi popierajú ukrajinské pozície

Kremľom dosadený šéf Chersonskej oblasti, jednej zo štyroch častí Ukrajiny, ktorých nelegálnu anexiu vlani v septembri oznámilo Rusko, v nedeľu poprel, že by ukrajinské sily vytvorili pozície na východnom brehu Dnepra.

Vladimir Saldo na sociálnej sieti uviedol, že ruské sily "plne kontrolujú" túto oblasť.

Dodal, že fotografie, na ktoré sa odvoláva ISW, mohli zachytávať ukrajinské sabotážne jednotky, ktorým sa "podarilo urobiť selfie" na druhej strane Dnepra pred tým, ako ich zatlačili späť.

01 - Modified: 2024-04-23 06:29:24 - Feat.: - Title: Britský premiér oznámi zvýšenie vojenskej podpory pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-04-22 21:31:06 - Feat.: - Title: Ukrajinská armáda sa domnieva, že Rusko sa snaží preniknúť do Časiv Jaru s 20-tisíc až 25-tisíc vojakmi 03 - Modified: 2024-04-22 21:27:28 - Feat.: - Title: Ukrajina a USA začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, avizuje Zelenskyj 04 - Modified: 2024-04-22 18:51:08 - Feat.: - Title: Biden prisľúbil Zelenskému rýchle poslanie pomoci po jej schválení. Zelenskyj ďakuje za „neochvejnú podporu“ 05 - Modified: 2024-04-22 17:41:07 - Feat.: - Title: Nórsko plánuje zvýšiť pomoc Ukrajine. Zatiaľ prisľúbilo 6,4 miliardy, avizuje však, že suma výrazne vzrastie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 08:34