Občania Saudskej Arábie a ľudia z iných národností sú vítaní predstaviteľmi saudského kráľovského námorníctva, keď prichádzajú do morského prístavu v Jeddah po evakuácii cez saudskú námornú loď zo Sudánu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Boje v Sudáne napriek vyhlásenému prímeriu pokračujú, začali evakuácie cudzincov

22.04.2023, 21:35
Autor:
ČTKČTK

Saudskej Arábii a Jordánsku sa podarilo evakuovať svojich občanov cez prístav na východe krajiny, ďalšie krajiny vrátane mnohých európskych zatiaľ svojich diplomatov a ďalších občanov zo Sudánu nedostali.

V Sudáne po krátkom pokoji zbraní dnes pokračovali prudké boje medzi sudánskou armádou a polovojenskými Jednotkami rýchlej podpory. Podľa reportéra agentúry DPA sa ráno stalo hlavné mesto Chartúm opäť terčom bombardovania, počas dňa sa ozývala tiež streľba.

Saudskej Arábii a Jordánsku sa podarilo evakuovať svojich občanov cez prístav na východe krajiny, ďalšie krajiny vrátane mnohých európskych zatiaľ svojich diplomatov a ďalších občanov z krajiny nedostali. České veľvyslanectvo v Káhire, pod ktoré Sudán spadá, nemá informácie o tom, že by v najbližších hodinách bolo možné vykonať evakuáciu českých občanov. ČTK to oznámila Mariana Wernerová z odboru komunikácie ministerstva zahraničných vecí.

Prímerie sa nedodržiava

Prímerie dohodnuté oboma stranami v piatok kvôli sviatku íd al-fitr, ktorým končí moslimský pôstny mesiac ramadán, sa v noci na dnes podľa reportéra DPA väčšinou dodržiavalo a zaznamenané boli iba ojedinelé strety. Od rána ale podľa agentúry AFP boje opäť pokračovali. Prímerie pritom malo trvať tri dni.

Boje v Sudáne sa začali minulú sobotu a podľa Svetovej zdravotníckej organizácie si vyžiadali najmenej 413 obetí a viac ako 3500 zranených. Okrem metropoly Chartúmu boje zúria tiež na západe krajiny v Dárfúre, kde je podľa organizácie Lekári bez hraníc humanitárna situácia "katastrofálna".

image

Posol mieru na Blízkom východe. Čo ak je lepšie, keď sa nestrieľa, hoci k tomu prispeje „zlá“ Čína?

Znesvářené skupiny vedú bývalí spojenci, generáli Abdal Fattáh Burhán, veliteľ armády, a šéf milícií RSF Muhammad Hamdan Dagalo. V októbri 2021 spoločne zorganizovali vojenský prevrat, ktorý zmaril krátky prechod Sudánu k civilnej vláde. Prípadné rokovania s RSF armáda vo štvrtok vylúčila a uviedla, že prijme iba ich kapituláciu.

image

Dym stúpa z budov počas stretov medzi polovojenskými jednotkami rýchlej podpory a armádou v Chartúme v Severnom Sudáne. FOTO: Reuters

Mnohé krajiny sveta sa pokúšajú o evakuáciu svojich diplomatov a ďalších občanov zo Sudánu. Podarilo sa to už napríklad Saudskej Arábii a Jordánsku, ich občania boli dnes evakuovaní z prístavného mesta Port Sudán na východe krajiny a letecky prepravení späť domov. Spolu s nimi sa podarilo z krajiny dostať aj občanov ďalšej viac ako desiatky prevažne blízkovýchodných krajín. Evakuácia leteckou cestou z Chartúmu či Njaly na západe krajiny je ale teraz podľa agentúry Reuters kvôli bojom prakticky nemožná.

Riskantná situácia

Česi sú aktuálne v Sudáne štyria, uviedlo vo štvrtok české ministerstvo zahraničia. Pozemná aj vzdušná situácia v krajine je podľa rezortu ale naďalej riskantná, pretože boje stále prebiehajú. Bolo pri nich poškodených tiež letisko v Chartúme.

Českí občania sú zaradení na evakuačný zoznam občanov krajín Európskej únie. "Náš zastupiteľský úrad v Káhire, pod ktorý Sudán spadá, situáciu sleduje a je v priebežnom kontakte s partnermi z ostatných krajín EÚ. V tejto chvíli ale české veľvyslanectvo nemá informácie o tom, že by v najbližších hodinách bolo možné evakuáciu vykonať, "uviedla dnes Wernerová.

image

Saudská Arábia oznámila prvú úspešnú evakuáciu civilistov zo Sudánu, prvú odkedy vypukli boje

Sudánska armáda pritom dopoludnia oznámila, že generál Burhán, ktorý je de facto vládcom Sudánu, dnes hovoril s predstaviteľmi rôznych krajín, a dodala, že Spojené štáty, Británia, Francúzsko a Čína budú evakuovať diplomatov a ďalších občanov z Chartúmu "v najbližších hodinách". Burhán sa zaviazal, že evakuáciu "uľahčí a zaručí" a poskytne týmto krajinám "nevyhnutnú podporu na jej zabezpečenie". Do sobotňajšieho večera sa ale nepodarilo podľa dostupných informácií evakuovať žiadnych občanov západných krajín.

Vyhlásenie Burhán urobil po tom, čo jeho rival, šéf RSF Dagalo, sľúbil po telefonáte s generálnym tajomníkom OSN Antóniem Guterresom, že čiastočne otvorí letisko pre evakuáciu. Hlavné sudánske medzinárodné letisko bolo zatvorené, a zahraničné krajiny preto nariadili svojim občanom, aby sa jednoducho ukryli na mieste, až kým sa nevyriešia evakuačné plány.

Krajinu sa snažia opustiť aj Sudánci. Podľa Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov do susedného Čadu už utieklo na 20.000 ľudí.

01 - Modified: 2023-04-22 18:10:52 - Feat.: 1 - Title: Posol mieru na Blízkom východe. Čo ak je lepšie, keď sa nestrieľa, hoci k tomu prispeje „zlá“ Čína? 02 - Modified: 2023-04-22 14:19:22 - Feat.: 1 - Title: Saudská Arábia oznámila prvú úspešnú evakuáciu civilistov zo Sudánu, prvú odkedy vypukli boje 03 - Modified: 2023-04-22 11:14:23 - Feat.: 1 - Title: Sudánska armáda tvrdí, že sa snaží pomôcť pri evakuácii diplomatov z krajiny. Boje pokračujú
01 - Modified: 2024-04-20 06:57:22 - Feat.: - Title: Sudán zažíva krízu epických rozmerovvaruje, OSN varuje pred vznikom nového frontu v oblasti Darfúru 02 - Modified: 2024-04-17 07:48:04 - Feat.: - Title: Je potrebné prímerie. Šéf talianskej diplomacie Tajani vyzval Izrael na zastavenie bojov v Pásme Gazy 03 - Modified: 2024-04-17 05:53:00 - Feat.: - Title: Boje na severozápade Sudánu si vyžiadali životy najmenej 25 civilistov 04 - Modified: 2024-04-15 17:51:09 - Feat.: - Title: Svetoví darcovia sľúbili Sudánu pomoc za dve miliardy eur. OSN musí v štáte zabezpečiť základnú starostlivosť 05 - Modified: 2024-04-14 08:13:38 - Feat.: - Title: Moskva sa snaží o mier. Oživuje staré riešenie prímeria s Ukrajinou, doplnené o ďalšie požiadavky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 12:11