ILustračná fotografia. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Americkí poslanci prešetrujú prípady údajného sexuálneho násilia v CIA, ozvalo sa viacero žien

22.04.2023, 20:22
Autor:
ČTKČTK

Prvá príslušníčka CIA sa na parlamentný výbor obrátila so sťažnosťou na postup CIA v januári. Povedal to advokát ženy Kevin Carroll. Podľa neho výbor o situácii vo vnútri tajnej služby informovali aspoň tri ženy.

Výbor Snemovne reprezentantov, ktorý dohliada nad fungovaním tajných služieb, sa začal zaoberať prípadmi sexuálneho obťažovania a násilia v Ústrednej spravodajskej službe. Na parlamentný orgán sa od januára obrátilo niekoľko príslušníčok CIA, podľa ktorých tajnej službe nepostupuje v prípadoch údajných sexuálnych útokov dosť rázne a sťažovateľky odrádza od toho, aby sa obrátili na políciu. Informoval o tom v piatok portál Politico. Šéf CIA William Burns zaručil vedeniu výboru plnú spoluprácu.

Prvá príslušníčka CIA sa na parlamentný výbor obrátila so sťažnosťou na postup CIA v januári. Portálu to povedal advokát ženy Kevin Carroll. Podľa neho výbor o situácii vo vnútri tajnej služby informovali aspoň tri ženy. Carrollova klientka podľa neho už skôr informovala niekoľko nadriadených o tom, že sa jej kolega pokúsil opakovane napadnúť a poliať, CIA však muža nepotrestala. Dôstojníci jej tiež odrádzali od toho, aby podala oznámenie na políciu s tým, že to môže negatívne ovplyvniť jej kariéru, či aby sa obrátila na výbor v kongrese.

image

Posol mieru na Blízkom východe. Čo ak je lepšie, keď sa nestrieľa, hoci k tomu prispeje „zlá“ Čína?

Šéf výboru Mike Turner potvrdil, že orgán sa prípadom zaoberá. "Náš výbor je odhodlaný sa touto záležitosťou zaoberať a chrániť tých, ktorí slúžia našej krajine. Kontaktovali sme riaditeľa Burnsa, ktorý sa plne zaviazal s nami v tejto otázke spolupracovať, "uviedli špičky výboru.

CIA v oficiálnom vyhlásení uviedla, že nemieni prípady sexuálneho obťažovania a násilia vo svojich radoch tolerovať. Podľa vyhlásenia sa Burns stretol s príslušníčkami, ktoré sa na pomery vo vnútri tajnej služby sťažovali. Tajná služba tiež zriadila kanceláriu, ktorá má spolupracovať s obeťami sexuálneho násilia.

image

Aktivita v americkom súkromnom sektore dosiahla v apríli takmer ročné maximum. Rastú najmä služby

Podľa Carrolla je prípadov, keď CIA pochybila pri vyšetrovaní sťažností na sexuálne obťažovanie, vyše 50 za poslednú dekádu. Nemenovaný vysoký príslušník služby portálu Politico povedal, že sa podľa neho nejedná o rozšírený problém v tajnej službe. CIA nedávno zriadila kanceláriu, ktorá sa má zaoberať vyšetrovaním a prevenciou sexuálnych útokov. Odmietol tiež, že by niekto príslušníčkam zakazoval sa obrátiť na parlamentný výbor. Uznal však, že postup na podanie sťažnosti na nevhodné správanie kolegov je niekedy príliš zložitý.

V posledných rokoch najmenej dvaja príslušníci CIA čelili obvineniu zo sexuálneho násilia na viaceré ženy, poukázal portál Politico. Šéf stanice CIA v Alžírsku Andrew Warren strávil päť rokov vo väzení za sexuálne napadnutie žien. Odsúdený bol tiež Brian Jeffrey Raymond, ktorý podľa obžaloby najskôr omámil drogami a potom sexuálne zneužil ženy, ktoré kontaktoval cez zoznamovacie aplikácie.

01 - Modified: 2023-04-22 16:52:43 - Feat.: 1 - Title: Čína buduje novú základňu na Antarktíde. Chce tak posilniť svoj vplyv a súperiť s USA 02 - Modified: 2023-04-22 12:30:57 - Feat.: 1 - Title: Aktivita v americkom súkromnom sektore dosiahla v apríli takmer ročné maximum. Rastú najmä služby 03 - Modified: 2023-04-22 05:52:01 - Feat.: 1 - Title: Juhoafrický najvyšší súd potvrdil zákaz vyvesovania vlajky z obdobia apartheidu. Je považovaná za rasistickú
01 - Modified: 2024-04-27 18:18:43 - Feat.: - Title: Stredozápad Spojených štátov postihlo ničivé tornádo. K obetiam na životoch nedošlo 02 - Modified: 2024-04-27 15:11:09 - Feat.: - Title: Polícia pri univerzite v Bostone zadržala demonštrantov. Dôvodom boli antisemitské pokriky 03 - Modified: 2024-04-27 11:17:02 - Feat.: - Title: Dobré časy na burze. Indexy S&P 500 a Nasdaq Composit majú za sebou najlepší týždeň od novembra 04 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal 05 - Modified: 2024-04-27 07:37:03 - Feat.: - Title: Zdravotník, ktorý predávkoval Afroameričana ketamínom pri policajnom zásahu, vyviazol s podmienkou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 22:41