Ukrajinskí vojaci jazdia na obrnenom vozidle počas ťažkých bojov medzi ukrajinskou a ruskou armádou v meste Bachmut. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ukrajinská armáda odmietla tvrdenia o zabití civilistov pri stiahnutí v Bachmute. Hovorí o ruskej provokácii

19.04.2023, 19:31
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinské ozbrojené sily pri stiahnutí vyhodili do povetria štyri budovy. V ich pivniciach sa skrývalo minimálne 20 ľudí, vrátane troch detí. Všetci zahynuli, citovala agentúra zdroj zo silových zložiek Doneckej ľudovej republiky.

Hovorca ukrajinskej armády dnes obvinil Moskvu z "provokácie" Po tom, čo ruská štátna tlačová agentúra s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z radov proruských separatistov napísala, že ukrajinské jednotky pri ústupe z predmestia východoukrajinského mesta Bachmut vyhodili do povetria štyri domy aj s dvoma desiatkami civilistov. Správu agentúry TASS medzičasom prevzali ďalšie ruské médiá.

"Ukrajinské ozbrojené sily pred dvoma dňami pri stiahnutí zo sídliska Cvetmet vyhodili do povetria štyri deväťpodlažné budovy. V ich pivniciach sa skrývalo minimálne 20 ľudí, vrátane troch detí. Všetci zahynuli," citovala agentúra nemenovaný zdroj zo silových zložiek Doneckej ľudovej republiky, ako Rusko nazýva okupovanú časť ukrajinskej Doneckej oblasti. Obyvatelia súkromných domov, ktorým ruskí vojaci pomohli pri evakuácii z mesta, povedali spravodajcovi TASS, že sa stali svedkami tejto tragédie, dodala ruská štátna agentúra.

image

Ukrajinská protiofenzíva sa zrejme sústredí na juh krajiny, myslí si Petraeus

"Toto je ďalšia ruská informačná provokácia s cieľom odviesť pozornosť od zločinov teroristickej organizácie Wagner," povedal agentúre Reuters hovorca východného zoskupenia ukrajinských vojsk Serhij Čerevatyj s odvolaním sa na žoldniersku armádu označovanú ako Wagnerova skupina, ktorá bojuje po boku ruskej armády. Jej príslušníci sú obviňovaní z páchania brutálnych vrážd zajatých ukrajinských vojakov a civilistov. Hovorca ubezpečil, že ukrajinská armáda dodržiava vojnové pravidlá a neporušuje zákony a medzinárodné právo, najmä pokiaľ ide o civilistov.

O Bachmut sa vedú tvrdé boje od vlaňajšieho augusta. Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová dnes označila obranu tohto úseku frontu v Donbase na východe krajiny za súčasť pripravovanej ukrajinskej protiofenzívy.

image

Prigožin znovu získava Putinovu priazeň, armáda nie je schopná plniť na Ukrajine úlohy

"Bachmutský smer zostáva epicentrom ruského útoku. Nepriateľ sústredil v Bachmute najviac síl a sníva o úplnom dobytí mesta, "uviedol dnes veliteľ ukrajinských pozemných síl Oleksandr Syrskyj a dodal, že ukrajinskí obrancovia mesta, ktorí zadržiavajú ruský nápor, pôsobia nepriateľovi citeľné straty.

Vojna, ktorú pred 420 dňami rozpútal vpád ruských vojsk do susednej krajiny, si podľa odhadov už vyžiadala životy desaťtisícov vojakov a tisícok civilistov, milióny ľudí vyhnala z domovov. Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva uvádzal k 17. aprílu 8534 zabitých a 14.370 zranených civilistov od vypuknutia vojny ako overené údaje. OHCHR zároveň pripúšťal, že skutočné údaje budú výrazne vyššie.

01 - Modified: 2023-04-19 15:06:11 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina dostala systémy Patriot z Nemecka, USA a Holandska 02 - Modified: 2023-04-19 14:50:07 - Feat.: 1 - Title: Bulharsko zavádza dočasný zákaz dovozu obilnín z Ukrajiny 03 - Modified: 2023-04-19 14:45:08 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina oficiálne nevyhlási začiatok protiofenzívy, vyhlásila ukrajinská námestníčka ministra obrany
01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-04-19 16:47:38 - Feat.: - Title: Čína má v armáde nový útvar, cieľom je posilniť jej schopnosť bojovať a vyhrávať 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:58