Poľský prezident Andrzej Duda (vľavo) a nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. FOTO TASR/AP
StoryEditor

Nemecký prezident vo Varšave žiadal o odpustenie za zločiny nacistického Nemecka

19.04.2023, 15:25
Autor:
ČTKČTK

Pre nás Nemcov neexistuje za zodpovednosťou za naše dejiny žiadna konečná čiara, vyhlásil nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier pri ceremónii k 80. výročiu povstania vo varšavskom gete.

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier dnes pri ceremónii k 80. výročiu povstania vo varšavskom gete požiadal o odpustenie za zločiny nacistického Nemecka. Zároveň v prítomnosti prezidentov Poľska a Izraela ďakoval za zmierenie. Steinmeier mal na popoludňajšej spomienkovej akcii pri Pomníku hrdinov geta príhovor ako vôbec prvý nemecký prezident. Už napoludnie sa Varšavou rozzneli mestské sirény a kostolné zvony pri príležitosti začatia pripomienok.

Nemci podľa Steinmeiera zločiny proti ľudskosti starostlivo plánovali a vykonávali. "Nemci prenasledovali, zotročovali, vraždili Židov a Židov Európy, Židov a Židov Varšavy s krutosťou a neľudskosťou, pre ktorých nám chýbajú slová," povedal spolkový prezident. "Stojím dnes pred vami a žiadam vás o odpustenie za zločiny, ktoré tu Nemci spáchali," povedal Steinmeier.

Zároveň podľa agentúry DPA za prítomnosti náprotivkov z Poľska a Izraela poďakoval za zmierenie oboch štátov s niekdajšími páchateľmi. To je podľa neho "nekonečne cenný dar". Zdôraznil, že Nemci si uvedomujú svoju zodpovednosť za úlohu, ktorú im zanechali preživší a mŕtvi. "Prijímame ho. Pre nás Nemcov neexistuje za zodpovednosťou za naše dejiny žiadna konečná čiara," povedal ďalej Steinmeier.

Nikdy viac

Najdôležitejšie poučenie z nemeckých dejín podľa Steinmeiera znie: "Nikdy viac! ". Nemci si vraj ponaučenie vzali. Nikdy viac znamená, že v Európe nesmie byť zločinná útočná vojna, ako je tá ruská proti Ukrajine. "Nikdy viac znamená: Stojíme pevne na strane Ukrajiny - spoločne s Poľskom a s našimi ďalšími aliančnými partnermi. Podporujeme Ukrajinu humanitárne, politicky a vojensky - spoločne s Poľskom a našimi aliančnými partnermi," vyhlásil nemecký prezident.

Povstanie v gete bolo namierené proti deportáciám desaťtisícov jeho židovských obyvateľov do vyhladzovacích táborov, hoci boj proti presile jednotiek SS bol od začiatku prakticky beznádejný. K pamätníku geta v poľskej metropole dnes prezidenti Andrzej Duda, Jicchak Herzog a Frank-Walter Steinmeier prišli preniesť reč a položiť vence. Popoludní sa rovnako všetci traja prezidenti spoločne odoberú do synagógy vo Varšave. Duda dnes Steinmeiera ešte pred pietnymi aktmi prijal na bilaterálne rokovania.

Duda dnes účastníkov povstania vo varšavskom gete ocenil ako spoločných hrdinov Izraela a Poľska. "Sú pre mňa a mnohých Poliakov predovšetkým symbolom statočnosti, odhodlanosti a odvahy," povedal poľský prezident.

Z bojovníkov už nikto nežije

Pre Steinmeiera bol dnešný prejav podobne ťažký ako ten na začiatku roka 2020 v pamätníku holokaustu Jad Vašem v Izraeli, poznamenala agentúra DPA. Vtedy nemecký prezident pred svetovým spoločenstvom jasne uznal nemeckú vinu za holokaust a sľúbil ochranu židovskému spôsobu života.

Steinmeier už v utorok v písomnom vyhlásení poďakoval prezidentom Poľska a Izraela za "zázrak zmierenia" a zdôraznil: "Je dodnes zázrak, že Židovky a Židky, Poľky a Poliaci nám Nemcom po zločinoch našich predkov vôbec podali ruku". Tento dar je podľa Steinmeiera takmer taký neuveriteľný ako niekdajšie zverstvá. "Dnes my všetci nesieme veľkú zodpovednosť za zachovanie tohto zázraku," napísal nemecký prezident.

image

Pochodom živých si tisíce ľudí pripomenuli obete holokaustu v Osvienčine

Dnešné akcie sa konajú na počesť stoviek mladých Židov, ktorí sa v roku 1943 vo Varšave chopili zbraní, aby bojovali proti nacistickej presile. Z vtedajších bojovníkov už dnes nikto nežije. Niekoľko málo doteraz žijúcich očitých svedkov udalostí bolo v čase revolty väčšinou v detskom veku. Niektorí ľudia prišli na spomienkové akcie do Varšavy podľa AP až z Austrálie alebo zo Spojených štátov.

Tisíce papierových narcisov

Rovnako ako v minulých rokoch dnes po celej Varšave začali viac ako tri tisícky dobrovoľníkov rozdávať ľuďom papierové narcisy, aby si ich zavesili na bundy a kabáty. Ide o pamiatku na Marka Edelmana, posledného veliteľa židovského povstania, ktorý zomrel v roku 2009. Edelman si každé výročie povstania pripomínal tým, že položil kyticu týchto žltých kvetov k Pomníku hrdinov geta. Narcisy totiž farbou a tvarom pripomínajú žltú hviezdu, ktorej nosenie Židom vnútili nacisti.

image

Unikol holokaustu, vysmial Trumpa a stal sa podvodníkom storočia. Mediálny magnát Robert Maxwell sa narodil v Československu

Dobrovoľníci spolu s narcismi rozdávajú aj letáky stručne pripomínajúce históriu povstania, a to v poľštine, ukrajinčine a angličtine. Tento rok sa tradícia rozšírila aj do ďalších miest v Poľsku. "Chceme spolu rozdať 450-tisíc papierových kvetov. Toto číslo symbolizuje počet židovských žien a mužov zatvorených vo varšavskom gete v čase najväčšieho preľudnenia, na jar 1941," povedala novinárom koordinátorka projektu Zofia Bojanczyková.

Varšavské geto zriadili na jeseň 1940 nemeckí okupanti. Na malom priestore žilo približne 450-tisíc ľudí. V roku 1942 začali nacisti s ich deportáciami do vyhladzovacích a pracovných táborov. Len od júla do septembra bolo odvlečených alebo zavraždených 250-tisíc až 280-tisíc ľudí. Keď 19. apríla 1943 do geta vpochodovali jednotky SS, prepuklo povstanie slabo ozbrojeného hnutia odporu. Boje pokračovali až do polovice mája. Zabitých alebo deportovaných do koncentračných a vyhladzovacích táborov počas nich bolo viac ako 56-tisíc Židov.

01 - Modified: 2023-04-15 19:38:51 - Feat.: 1 - Title: Fínsko s Poľskom túžia po návrate k matičke Rusi, hrozil Putinov top propagandista 02 - Modified: 2023-04-13 16:11:38 - Feat.: 1 - Title: Nemecká vláda povolila Poľsku dodať stíhačky MiG-29 na Ukrajinu 03 - Modified: 2023-04-17 20:03:42 - Feat.: 1 - Title: Merkelovej udelili najvyššie štátne vyznamenanie Nemecka. Zmenila svet aj Európu, odkazujú štátnici 04 - Modified: 2023-04-17 05:58:26 - Feat.: 1 - Title: Berlín odmieta snahu Bavorska znovu spustiť jadrové reaktory. Je to deprimujúce, kritizovala ministerka 05 - Modified: 2023-04-17 09:07:08 - Feat.: 1 - Title: Izrael navštívi syn iránskeho šáha zvrhnutého v roku 1979 Rezá Pahlaví
01 - Modified: 2024-04-22 13:53:55 - Feat.: - Title: Sunak a Stoltenberg navštívia v utorok Poľsko, ohlásil Tusk. Stretnú sa s britskými vojakmi 02 - Modified: 2024-04-22 11:28:01 - Feat.: - Title: Ak budú v Poľsku jadrové zbrane, Rusko prijme všetky potrebné opatrenia, vyhlásil Putinov hovorca 03 - Modified: 2024-04-22 10:10:12 - Feat.: - Title: Veľké mestá v Poľsku budú viesť primátori podporovaní vládnou koalíciou 04 - Modified: 2024-04-22 09:17:43 - Feat.: - Title: V Nemecku zadržali trojicu špiónov, Číne odovzdávali citlivé vojenské technológie 05 - Modified: 2024-04-22 07:15:49 - Feat.: - Title: Je to nesprávne. Šéf bavorských konzervatívcov brojí proti európskemu zákazu spaľovacích motorov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 07:03