Zakladateľ ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Prigožin znovu získava Putinovu priazeň, armáda nie je schopná plniť na Ukrajine úlohy

18.04.2023, 14:24
Autor:
ČTKČTKdttdtt
  • Podľa novej správy amerického Inštitútu pre štúdium vojny si šéf Wagnerovcov Jevgenij Prigožin zrejme znovu získava určitú priazeň ruského prezidenta Vladimíra Putina.
  • Miera Putinovej dôvery a priazne voči Prigožinovi je v tejto chvíli nejasná, ale je pravdepodobné, že šéf Kremľa zastavil snahu ruského ministerstva obrany pomstiť sa Wagnerovcom.
  • Nepriateľ jednoducho zrovnáva budovy a objekty v Bachmute so zemou, uviedla v noci na utorok námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová.

Ruské jednotky zvýšili intenzitu delostreleckých a leteckých útokov v oblasti Bachmutu. Uvádza to ukrajinské ministerstvo obrany. Okupanti ďalej útočia aj pri meste Svatove, kde po zásahu domu ruskou raketou zahynuli traja civilisti. Americkí analytici uvádzajú, že šéf ruských Wagnerovcov Jevgenij Prigožin znovu získal priazeň Kremľa, pretože sa ruskej armáde nedarí plniť úlohy.

"Nepriateľ jednoducho zrovnáva budovy a objekty v Bachmute so zemou," uviedla v noci na utorok námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová.

„Neúspešné“ ruské ofenzívy podľa nej pokračujú v Lymane, Bachmute, Avdijivke a Marjinke v Doneckej oblasti. Rovnako neúspešná bola údajne ruská útočná operácia pri Kupjansku. "Mesta Bachmut a Marjinka sú naďalej epicentrami nepriateľských útokov," dodala Maljarová.

image

Putinov puč v Sudáne. Len domáci masaker alebo ruská korisť?

Britské ministerstvo obrany vo svojom utorkovom komentári k vývoju situácie na bojisku uviedlo, že na Donbase pokračujú ťažké boje, ale existuje podľa neho reálna možnosť, že Rusko obmedzuje ofenzívne akcie v okolí mesta Doneck, najskôr preto, aby presmerovalo zdroje k Bachmutu.

Dôvera vo Wagnerovcov

„V Bachmute pokračujú sily ruského ministerstva obrany a žoldnierskej Wagnerovej skupiny v postupe zakrádaním sa. Frontová línia v centre mesta z veľkej časti kopíruje hlavnú železničnú trať,“ píše britský rezort obrany.

Podľa novej správy amerického Inštitútu pre štúdium vojny si šéf Wagnerovcov Jevgenij Prigožin zrejme znovu získava určitú priazeň ruského prezidenta Vladimíra Putina. „Deje sa tak zrejme v dôsledku neschopnosti ruskej konvenčnej armády splniť úlohy, ktoré jej Putin uložil pre zimnú ofenzívu na Donbase,“ domnievajú sa analytici inštitútu. Ruskí žoldnieri podľa neho opäť dostávajú posily, muníciu a politické uznanie.

image

Prigožin žiada finálny boj: buď okamžitú porážku Ukrajiny, alebo „dočasnú“ prehru Ruska

"Miera Putinovej dôvery a priazne voči Prigožinovi je v tejto chvíli nejasná, ale je pravdepodobné, že šéf Kremľa zastavil snahu ruského ministerstva obrany pomstiť sa Wagnerovcom tým, že im odopieralo posily a muníciu," píše ISW. Prigožin mal v predchádzajúcich mesiacoch opakovane nezhody s ministrom obrany Sregejom Šojgom, ktorého kritizoval za postup vo vojne.

Rusi ďalej strieľajú na Cherson aj Charkov

Pri meste Svatove v Luhanskej oblasti v utorok ruský projektil zasiahol súkromný dom, v ktorom boli ľudia, a vypukol požiar. "Kvôli silnému delostreleckému ostreľovaniu nebolo možné zachrániť ľudí z horiacich trosiek," uviedol šéf vojenskej správy Luhanskej oblasti Artem Lysohor.

Jedna žena utrpela v dôsledku bombardovania obce Novojehorivka rany do krku, rúk a nôh od šrapnelov a bola hospitalizovaná v Charkove.

image

Šéf wagnerovcov vyvolal rozruch úvahami o konci vojny na Ukrajine

Aj Chersonskú oblasť na juhu Ukrajiny ruské jednotky v pondelok intenzívne ostreľovali, a to v 57 prípadoch. Na jej území vypálili 342 granátov a zranený bol jeden civilista, uviedol na Telegrame oblastný vojenský správca Oleksandr Prokudin.

Rusi na útoky použili ťažké delostrelectvo, drony a lietadlá. Okupovanú časť Chersonskej oblasti navštívil podľa tvrdenia agentúry TASS z utorkového rána ruský prezident Vladimir Putin, ktorý sa podľa Kremľa vydal aj do Luhanskej oblasti.

image

Ruské sily napriek stratám pokračujú v ofenzíve pri Lymane a Bachmute

V okrese Baštan v Mykolajivskej oblasti zaútočili ruskí vojaci v noci s dronmi na objekt priemyselnej infraštruktúry, oznámil šéf regionálnej vojenskej správy Vitalij Kim. Zatiaľ nie sú hlásené obete.

Ukrajinská armáda podľa generálneho štábu od začiatku ruskej agresie vyradila z boja 183 130 ruských vojakov, z toho 470 za posledný deň. Informácie tohto druhu nie je možné nezávisle overiť.

01 - Modified: 2023-04-18 13:30:00 - Feat.: 1 - Title: Putinov puč v Sudáne. Len domáci masaker alebo ruská korisť? 02 - Modified: 2023-04-18 08:17:06 - Feat.: 1 - Title: Prigožin žiada finálny boj: buď okamžitú porážku Ukrajiny, alebo „dočasnú“ prehru Ruska 03 - Modified: 2023-04-18 05:06:00 - Feat.: 1 - Title: Exveliteľ wagnerovcov mal priznať, že strelil do hlavy malé dievča 04 - Modified: 2023-04-17 07:13:40 - Feat.: 1 - Title: Šéf wagnerovcov vyvolal rozruch úvahami o konci vojny na Ukrajine
01 - Modified: 2024-04-23 19:07:53 - Feat.: - Title: Pentagón je pripravený poslať Ukrajine prvú časť schválenej vojenskej pomoci za miliardu dolárov 02 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku 03 - Modified: 2024-04-23 13:56:48 - Feat.: - Title: Zosilníme útoky na sklady západných zbraní, časť sme ukoristili, uviedol Šojgu 04 - Modified: 2024-04-23 13:36:26 - Feat.: - Title: Časť amerických zbraní pre Ukrajinu je už uskladnená v Nemecku a Poľsku 05 - Modified: 2024-04-23 12:54:45 - Feat.: - Title: Peniaze na muníciu pre Ukrajinu stále pribúdajú. Slováci vyzbierali už vyše 3,5 milióna eur
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 22:06