Ruský prezident Vladimir Putin. FOTO: Reuters
StoryEditor

Putin oslávil Veľkú noc v moskovskej katedrále, útoky na Ukrajinu neustali

16.04.2023, 15:12
Autor:
TASRTASR

Vladimir Putin sa na pravoslávnu veľkonočnú nedeľu - rovnako ako vlani - zúčastnil na polnočnej bohoslužbe v moskovskom Chráme Krista Spasiteľa.

Šéf Kremľa Vladimir Putin sa v nedeľu v moskovskej katedrále zúčastnil na slávnostnej bohoslužbe pri príležitosti pravoslávnej Veľkej noci. Ruské útoky na Ukrajinu pritom neustali ani počas sviatkov: v jednom z chrámov v Záporožskej oblasti museli veľkonočnú liturgiu zrušiť, keďže ho poškodilo ruské ostreľovanie, informujú agentúry AFP a DPA.

Putin sa na pravoslávnu veľkonočnú nedeľu - rovnako ako vlani - zúčastnil na polnočnej bohoslužbe v moskovskom Chráme Krista Spasiteľa. Ruské médiá zverejnili fotografie, na ktorých vidno šéfa Kremľa v tmavom obleku, bielej košeli, fialovej viazanke, ako sa prežehnáva a drží v ruke zapálenú sviecu.

Po skončení liturgie ocenil rastúcu úlohu pravoslávnej cirkvi v ruskej spoločnosti a obzvlášť medzi mladými ľuďmi.

"Chcel by som vyjadriť svoju hlbokú vďačnosť za vaše neúnavné a obetavé úsilie pri ochrane historických, duchovných, morálnych a rodinných hodnôt prostredníctvom výchovy mládeže... Dnes, keď čelíme veľkým výzvam, je to obzvlášť dôležité," vyhlásil podľa agentúry Reuters Putin na margo ruskej pravoslávnej cirkvi, ktorej patriarcha Kirill a ďalší predstavitelia verejne podporujú ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine.

Ruské útoky na Ukrajine pokračovali bez prerušenia aj počas pravoslávnej Veľkej noci, ktorá je najväčším sviatkom pre veriacich v oboch krajinách.

V dôsledku ruského ostreľovania prišli v noci na nedeľu o život v oblasti juhoukrajinského mesta Mykolajiv dvaja tínedžeri, oznámili miestne ukrajinské úrady.  

"Masívny" ruský útok hlásili v noci na nedeľu aj úrady v Záporožskej oblasti. Okrem iného bol pri ňom poškodený jeden z chrámov, kde museli následne zrušiť plánované bohoslužby. "Nič im (Rusom) nie je sväté, ani počas noci Kristovho zmŕtvychvstania," napísal šéf oblastnej vojenskej administratívy Jurij Malaško.

Aj počas pravoslávnej veľkonočnej nedele pokračovali pátracie práce v troskách budovy vo východoukrajinskom meste Sloviansk, ktorú v piatok zasiahla ruská raketa. Podľa posledných informácií prišlo v troskách budovy o život 11 civilistov vrátane malého dieťaťa, zatiaľ čo ďalších 20 ľudí utrpelo zranenia. Viacero obyvateľov domu je stále nezvestných, píše agentúra DPA.

 

01 - Modified: 2024-04-25 16:54:05 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci sú za využitie výnosov zo zmrazených ruských aktív, vnímajú to však kontroverzne 02 - Modified: 2024-04-25 14:51:59 - Feat.: - Title: Europoslanci žiadajú ráznu reakciu Únie v rámci boja proti ruskému zasahovaniu 03 - Modified: 2024-04-25 10:55:46 - Feat.: - Title: Hrozba pre letiská a sklady. Rakety ATACMS sú kľúčové, ale Rusi sa mohli pripraviť, myslia si analytici 04 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 05 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 19:22