Ruskí vojaci. FOTO: Reuters
StoryEditor

Specnaz po boku pechoty. Rusko zničilo svoje špeciálne sily, vyplýva z uniknutých dokumentov

14.04.2023, 14:46
Autor:
ČTKČTKredred

Príslušníci ruských špeciálnych síl Specnaz musia podľa uniknutých dokumentov prejsť najmenej štvorročným špecializovaným výcvikom. Moskve tak môže trvať až desať rokov, kým ich jednotky úplne obnovia.

Vojna na Ukrajine zdecimovala jednotky ruských špeciálnych síl a Moskve bude trvať roky, kým ich obnovia, domnievajú sa americkí predstavitelia. Podľa denníka The Washington Post to uvádzajú utajené dokumenty, ktoré unikli na internet. Američania si myslia, že ruskí velitelia sa príliš spoliehali na Specnaz a nasadili ich spolu s pechotou do prednej línie.

Príslušníci síl zvláštneho určenia, kam spadajú najrôznejšie elitne vycvičené jednotky armády, rozviedok a ďalších bezpečnostných služieb, sa obvykle využívajú na utajované či vysoko rizikové misie. Keď však Moskva začala inváziu na Ukrajinu, ruskí velitelia im nariadili nastúpiť do priameho boja. Boli totiž skeptickí k schopnostiam bežných vojakov a túžili po rýchlom úspechu.

image

Rozstrieľali ich ako na strelnici. Rusi riešia masaker elitných vojakov, prišli o kolónu tankov

Masívne straty

To viedlo k masívnym stratám v ich radoch, čo podľa pozorovateľov zmenilo už od začiatku dynamiku vojny a výrazne obmedzilo schopnosti Moskvy podporiť konvenčné bojové operácie špeciálnymi a utajenými zásahmi.

Americkí predstavitelia sa domnievajú, že ohromujúce straty, ktoré jednotky zvláštneho určenia utrpeli, znížia ich dosah nielen na Ukrajine, ale aj v ďalších častiach sveta, kde ruské sily pôsobia. Uvádza sa to v hodnoteniach v uniknutých materiáloch, ktoré pochádzajú z konca minulého a začiatku tohto roka.

Príslušníci špeciálnych síl musia podľa amerických dokumentov prejsť najmenej štvorročným špecializovaným výcvikom a Moskve môže trvať až desať rokov, kým ich úplne obnovia. Dokumenty nehovoria, koľko bojovníkov týchto jednotiek v bojoch na Ukrajine zahynulo alebo bolo zranených, ale jeden z materiálov s odvolaním sa na odpočúvanie spravodajských služieb usudzuje, že len jedna z nich, 346. samostatná brigáda zvláštneho určenia, prišla o takmer všetkých mužov.

„Z 900 nasadených je ich aktívnych len 125,“ píše sa v dokumentoch. Utajované materiály súvisiace s citlivými informáciami spojenými s ruskou vojnou na Ukrajine minulý týždeň začali zverejňovať americké médiá.

image

V Kremli zúria hádky kvôli Ukrajine, USA počúvajú, naznačujú uniknuté spisy

Uniknuté dokumenty

Materiály sa predtým objavili najprv na komunikačnej platforme Discord, odkiaľ sa rozšírili na iné sociálne siete. Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie FBI v súvislosti s prípadom vo štvrtok zatkol dvadsaťjedenročného Jacka Teixeira z leteckej zložky národnej gardy.

Hodnotenie Američanov ohľadom stavu jednotiek zvláštneho určenia sa podľa novín zhodujú s pozorovaním analytikov. Vzhľadom na to, že sa v boji na začiatku vojny nepresadila motorizovaná pechota, sa to ruskí velitelia snažili kompenzovať nasadením elitných výsadkových jednotiek, námornej pechoty a špeciálnych síl, uvádza vojenský expert Rob Lee z ústavu Foreign Policy Research Institute.

Táto stratégia mala vážne následky – stratou najlepšie vycvičených bojovníkov prišla ruská armáda o cenné schopnosti týchto jednotiek vrátane získavania spravodajských a prieskumných informácií. „Ovplyvnilo to zvyšok vojny, pretože Rusko hneď zo začiatku prišlo o kapacity, ktoré sa nedajú jednoducho nahradiť – ako čo sa týka vybavenia, tak talentu,“ uviedol Lee.

image

Bude mať ukrajinská protiofenzíva úspech? USA o tom pochybujú, ukazuje masívny únik z Pentagónu

01 - Modified: 2023-02-10 14:32:26 - Feat.: 1 - Title: Rozstrieľali ich ako na strelnici. Rusi riešia masaker elitných vojakov, prišli o kolónu tankov 02 - Modified: 2022-10-11 11:11:08 - Feat.: 1 - Title: Generál Armagedon dostal jasné zadanie. Ukrajina spoznáva metódy nového Putinovho veliteľa 03 - Modified: 2022-10-08 14:31:27 - Feat.: 1 - Title: Po neúspechoch skúsia zmenu. Moskva vymenovala nového veliteľa ruských síl na Ukrajine 04 - Modified: 2022-08-24 13:07:45 - Feat.: 1 - Title: Z wagnerovcov už len „ovce“? Bojová hodnota obávanej ruskej jednotky klesá, tvrdí bezpečnostný expert
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 02 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk 03 - Modified: 2024-04-18 16:37:56 - Feat.: - Title: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu, tvrdí Stoltenberg 04 - Modified: 2024-04-18 15:17:50 - Feat.: - Title: "Bráni informovaniu o ruských zločinoch." Vyše 150 novinárov na Ukrajine žiada odvolanie armádnej hovorkyne 05 - Modified: 2024-04-18 13:32:44 - Feat.: - Title: Ukrajinská vláda robí chybu, myslí si Navaľná. Toto je vojna Putina, nie Rusov, vraví
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 00:48