Ruský prezident Vladimir Putin. FOTO: SputnikS
StoryEditor

Rusom hrozí nová mobilizácia, hromadný exodus z krajiny sa ale tentoraz nekoná

13.04.2023, 23:48
Autor:
ČTKČTK

Na organizáciu Idite lesom, ktorá Rusom radí, ako sa vyhnúť mobilizácii do bojov na Ukrajine, sa v posledných dňoch obrátilo rekordné množstvo ľudí. Pýtajú sa na možnosti odchodu za hranice alebo do inej časti Ruska.

Tí, ktorí mali možnosť z Ruska odísť, už to urobili, myslí si predstaviteľ organizácie, ktorá radí Rusom, ako sa vyhnúť službe v armáde alebo dezertovať. Ruský parlament tento týždeň schválil zmeny, ktoré umožnia doručovanie povolávacích rozkazov elektronicky, čo vyvolalo špekulácie, že nová mobilizácia v Rusku je na spadnutie. Kým počas prvej mobilizácie na jeseň sa mnohí Rusi pokúšali narýchlo odísť z krajiny, hrozba ďalšieho povolávania do armády zatiaľ masovú emigráciu nevyvolala, všíma si web Rádia Slobodná Európa.

"Tí, ktorí v súčasnosti zostávajú v Rusku, často možnosť odísť nemajú. Nemajú peniaze, úspory, cestovné pasy. Nemajú jednoducho možnosť opustiť svoje mesto, dom, všetko nechať a zo dňa na deň odísť," vysvetľuje Ivan Čuviljajev, hovorca projektu Idite lesom (čo možno preložiť ako Choďte lesom aj ako Choďte niekam), ktorý Rusom radí, ako sa vyhnúť mobilizácii do bojov na Ukrajine. Dopĺňa, že na jeho organizáciu sa ale v posledných dňoch obrátilo rekordné množstvo ľudí, ktorí sa pýtajú na možnosti odchodu za hranice alebo do inej časti Ruska.

image

Ruský súd udelil Wikimedii ďalšiu pokutu. Web neodstránil „lživé informácie" o ruskej armáde

"Odísť je prepych, privilégium, ktoré mnohí nemajú. Takže sa nedá očakávať, že to bude taká záplava ľudí ako vlani na jar (po ruskom vpáde na Ukrajinu) alebo na jeseň," myslí si tiež hovorca projektu. Popri nedostatku peňazí podľa neho tiež často ľuďom v odchode prekáža nutnosť starať sa o príbuzných. Jeho organizácia Rusom radí, aby v prípade povolania do armády požiadali o možnosť náhradnej civilnej služby, čo im pomôže získať čas.

Zmeny v doručovaní povolávacích rozkazov vstúpia do platnosti, keď ich svojím podpisom potvrdí prezident krajiny Vladimir Putin. Návrh zákona predpokladá, že ak sa novopredvolaní do dvoch týždňov nedostavia na vojenskú správu, budú mať automaticky zakázané vycestovať do zahraničia. Odpieračom vojenskej služby tiež hrozí zákaz viesť auto, predávať alebo kupovať nehnuteľnosti či žiadať o úvery.

image

Ak je toto úroveň Putinových tajných služieb, nie je sa čoho báť. Únik neriadili USA ani Rusko, tvrdí expert

Navrhované úpravy podľa denníka The Moscow Times u mladých ľudí vyvolávajú zmätok, ale nie paniku. "Myslím, že jednoducho skúsim nikam nechodiť. Nemám žiadny plán ohľadom odchodu z Ruska a nebudem si ho teraz ani robiť, "opísal internetovým novinám 22-ročný muž, čo by robil v prípade, že by dostal predvolanie k odvodovej komisii. Ďalší sa zveril, že skúsi predstierať chorobu. "Je to kombinácia dôvodov - mojej protivojnovej pozície a tiež faktu, že nechcem premrhať rok v armáde," uviedol tento 23-ročný mladík, ktorý si želal zostať v anonymite.

Návrh zákona prešiel parlamentom nebývale rýchlo. Keď ho v stredu prerokovala horná komora, ako jediná proti nemu vzniesla námietky Ljudmila Narusovová, vdova po bývalom starostovi Petrohradu Anatoliju Sobčakovi, všimla si agentúra AP.

01 - Modified: 2023-04-13 14:55:17 - Feat.: 1 - Title: Maďarsko sa rozhodlo odísť z Ruskom kontrolovanej Medzinárodnej investičnej banky 02 - Modified: 2023-04-13 12:58:45 - Feat.: 1 - Title: Rusko zvýšilo vývoz benzínu takmer o polovicu, pomohla Afrika. Moskva našla nové trasy 03 - Modified: 2023-04-13 11:41:38 - Feat.: 1 - Title: Kuleba apeluje na rýchly vstup Ukrajiny a Gruzínska do NATO. Západ musí zmeniť stratégiu, hovorí 04 - Modified: 2023-04-13 09:27:33 - Feat.: 1 - Title: Súd v Haagu nariadil Rusku zaplatiť firme päť miliárd dolárov, tvrdí šéf ukrajinského Naftogazu 05 - Modified: 2023-04-13 08:47:29 - Feat.: 1 - Title: Na zabití vojenského blogera v Petrohrade má podiel aj muž z Ukrajiny, tvrdí FSB
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 02 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 03 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk 04 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 05 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 04:02