Maďarský premiér Viktor Orbán. FOTO: Reuters
StoryEditor

USA podľa veľvyslanca v Budapešti znepokojuje nadšenie Maďarska, ako jedinej krajiny Únie, pre Rusko

12.04.2023, 19:06
Autor:
ČTKČTK

Robíme si starosti kvôli nadšeniu maďarských lídrov pre rozširovanie a prehlbovanie vzťahov s Ruskou federáciou napriek brutálnej ruskej agresii voči Ukrajine, napísal veľvyslanec David Pressman.

Spojené štáty si robia starosti kvôli tomu, že súčasná maďarská vláda stále s nadšením pestuje vzťahy s Ruskom, upozornil dnes americký veľvyslanec v Budapešti David Pressman. Maďarsko sa ako jediná krajina Európskej únie správa ústretovo voči Rusku napriek jeho už viac ako rok pokračujúcej invázii na Ukrajinu.

"Robíme si starosti kvôli nadšeniu maďarských lídrov pre rozširovanie a prehlbovanie vzťahov s Ruskou federáciou napriek brutálnej ruskej agresii voči Ukrajine aj napriek tomu, že (Rusko) ohrozuje transatlantickú bezpečnosť," napísal veľvyslanec na twitteri po dnešnej tlačovej konferencii. Spojené štáty podľa neho naliehajú na Maďarsko, aby bralo vážne hrozby, aké predstavuje Rusko a ďalšie krajiny, ktoré nezdieľajú západné hodnoty, ako je demokracia a princípy právneho štátu. Zároveň ubezpečil, že Washington sa usiluje o blízke a konštruktívne vzťahy s Maďarskom.

Pressman tiež uviedol, že vláda konzervatívneho premiéra Viktora Orbána odmietla znepokojenie Američanov kvôli tomu, že v Budapešti sídli Ruskom ovládaná Medzinárodná investičná banka. Na tú Spojené štáty nanovo uvalili sankcie.

image

USA uvalili sankcie na ruskú banku sídliacu v Budapešti a jej predstaviteľov, vrátane maďarského podpredsedu

Veľvyslanec Pressman je známy tým, že sa neváha verejne vyjadrovať k posilňovaniu protiamerických nálad v Maďarsku alebo k odporu, aký Orbánova vláda prejavuje voči sankciám, ktoré Západ uvalil na Rusko v súvislosti s vojnou na Ukrajinu. Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó pred časom Pressmana obvinil, že sa snaží zasahovať do vnútorných záležitostí Maďarska po tom, ako veľvyslanec prístup Budapešti k vojne na Ukrajine označil za "politiku schvaľovanú ruským prezidentom Vladimirom Putinom".

Maďarsko v Rusku udržiava blízke vzťahy najmä v energetike. Minister Szijjártó v utorok v Moskve dohodol predĺženie zmluvy o nákupe väčšieho množstva ruského plynu, ako stanovuje dlhodobý kontrakt. Rokoval tam tiež o rozšírení jadrovej elektrárne Paks, ktoré má na starosti ruský Rosatom. Premiér Orbán dlhodobo kritizuje sankcie Európskej únie proti Moskve, ekonomiku krajín dvadsaťsedmičky podľa neho poškodzujú viac ako tú ruskú. Maďarsko tiež odmieta Ukrajine napadnutej Ruskom poskytovať vojenskú pomoc, a nepovolilo ani, aby cez jeho územie boli prevážané zbrane pre ukrajinskú armádu.

01 - Modified: 2023-04-12 16:20:24 - Feat.: 1 - Title: USA uvalili sankcie na ruskú banku sídliacu v Budapešti a jej predstaviteľov, vrátane maďarského podpredsedu 02 - Modified: 2023-04-11 14:25:55 - Feat.: 1 - Title: Šéf maďarskej diplomacie Szijjártó prišiel do Moskvy rokovať o energetike 03 - Modified: 2023-04-11 11:50:25 - Feat.: 1 - Title: Je to masívna zrada, znie z USA. Škandál Pentagónu bublal pod povrchom dlhšie, koho každého sa týka?
01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky 05 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 08:50