Francúzsky prezident Emmanuel Macron. FOTO: Reuters
StoryEditor

Macrona za slová o strategickej nezávislosti Taiwanu v Číne chvália, v Európe a USA ho kritizujú

12.04.2023, 19:00
Autor:
TASRTASR

Emmanuel Macron sa postaral o rozpaky spojencov, keď po minulotýždňovej ceste do Číny vyzval na "strategickú nezávislosť" v otázke Taiwanu. Podľa jeho slov by Európa mala byť popri USA a Číne treťou veľmocou vo svete.

Nečakané vyjadrenie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona o tom, že Európa by nemala nasledovať politiku USA voči Taiwanu, vyzdvihli tento týždeň v Číne ako "brilantné rozhodnutie". Výhrady zazneli z oboch strán Atlantiku.

Macron sa postaral o rozpaky spojencov, keď po minulotýždňovej ceste do Číny vyzval na "strategickú nezávislosť" v otázke Taiwanu. Podľa jeho slov by Európa mala byť popri USA a Číne treťou veľmocou vo svete.

Úspech Pekingu

Čínske štátne médiá i používatelia sociálnych sietí venovali francúzskemu lídrovi značnú pozornosť, všíma si AFP. Peking mohol podľa nej dosiahnuť určitý úspech v snahe narušiť západnú jednotu v prípade Taiwanu, ktorý považuje za súčasť jedinej Číny.

Objavili sa však aj apely na triezvejší pohľad. Ako zdôraznil popredný politický komentátor Chu Si-ťin, bývalý šéfredaktor vládnych novín Global Times, vzhľadom na geopolitickú realitu nie je reálne myslieť si, že by sa Francúzsko pridalo na stranu Pekingu proti Washingtonu.

image

Trápne a naivné. Macron schytáva kritiku za „promo pre čínskeho prezidenta“

"Európa a Spojené štáty majú spoločné hodnoty a spája ich NATO," napísal Chu. "Pokiaľ sa však bude Čína k európskym krajinám správať rozumne a čestne, kým USA ich nútia stavať sa proti Číne, potom vyplávajú na povrch rozpory v ich strategických záujmoch."

Macron v rozhovore pre denník Les Echos a portál Politico počas cesty z Číny potvrdil svoju dlhodobú víziu európskej suverenity, konkrétne nezávislosti od iných veľmocí vo vojenskej a ekonomickej oblasti. Jeho slová o Taiwane však vyvolali znepokojenie spojencov.

Kritika z Európy a USA

Denník Wall Street Journal napísal, že "neužitočné vyjadrenia" francúzskeho lídra oslabia odstrašujúcu politiku USA a Japonska voči Číne. Súčasne povzbudia amerických politikov, ktorí chcú zredukovať angažovanosť USA v Európe. Americký prezident Joe Biden by sa preto mal Macrona spýtať, či sa snaží o opätovné zvolenie jeho predchodcu Donalda Trumpa. Samotný Trump v utorok večer obvinil Macrona, že sa podlizuje čínskemu lídrovi Si Ťin-pchingovi.

image

Macron ako prvý francúzsky prezident po viac ako 20 rokoch navštívil Holandsko

Americký republikánsky senátor Marco Rubio napísal, že ak Macron hovorí za celú Európu, potom by Spojené štáty mali zvážiť zameranie svojej zahraničnej politiky na obmedzovanie Číny a nechať Európu, aby sama riešila vojnu na Ukrajine, všíma si denník The Guardian.

Hovorca poľskej vlády uviedol, že Varšava s názorom Macrona nesúhlasí. Poľsko namiesto "strategickej nezávislosti" hovorí o "strategickom partnerstve" medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi, ktoré chce ďalej budovať. Zdôraznil, že obe strany majú spoločné demokratické hodnoty a na nich založené ekonomické systémy.

01 - Modified: 2023-04-12 12:35:23 - Feat.: 1 - Title: Šéf diplomacie Európskej únie Borrell pre nákazu covidom odložil návštevu Číny 02 - Modified: 2023-04-12 09:23:29 - Feat.: 1 - Title: Trápne a naivné. Macron schytáva kritiku za „promo pre čínskeho prezidenta“ 03 - Modified: 2023-04-11 21:30:11 - Feat.: 1 - Title: Macron zopakoval výzvu na európsku suverenitu
01 - Modified: 2024-04-25 13:55:36 - Feat.: - Title: ECB by sa do budúcnosti nemala zameriavať iba na infláciu, tvrdí Macron a hovorí o dekarbonizácii 02 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 03 - Modified: 2024-04-25 13:01:51 - Feat.: - Title: Rast americkej ekonomiky v prvom štvrťroku prekvapivo zvoľnil na 1,6 percenta 04 - Modified: 2024-04-25 12:39:49 - Feat.: - Title: Európa je smrteľná, musí posilniť obranu aj vlastnú zbrojársku produkciu, vyhlásil Macron 05 - Modified: 2024-04-25 11:06:08 - Feat.: - Title: Na propalestínskych protestoch na univerzite v Los Angeles zadržali vyše 90 ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 16:19