Sutiny zrútených budov po silnom zemetrasení v Turecku a Sýrii. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Irán využil februárové zemetrasenie na prepravu zbraní do Sýrie

12.04.2023, 13:10
Autor:
ČTKČTK

Po zemetrasení, ktoré 6. februára zasiahlo Turecko a severnú Sýriu, začali v sýrskom Halabe, Latákíji a hlavnom meste Damasku pristávať stovky lietadiel z Iránu.

Irán využil dodávky humanitárnej pomoci Sýrii po februárovom zemetrasení na to, aby do tejto vojnou zmietanej krajiny prepravil aj zbrane a vojenské vybavenie. S odvolaním sa sýrske, iránske, izraelské a západné zdroje o tom dnes napísala agentúra Reuters. Sýrska vláda na jej žiadosť o komentár nereagovala a iránske úrady tvrdenia zdrojov popreli.

Cieľom iránskych krokov podľa zdrojov bolo posilniť sýrsku obranu proti Izraelu a zároveň podporiť režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorý je spojencom Teheránu.

image

Európska komisia dá Turecku miliardu eur na obnovu po zemetrasení

Po zemetrasení, ktoré 6. februára zasiahlo Turecko a severnú Sýriu, začali v sýrskom Halabe (Aleppu), Latákíji a hlavnom meste Damasku pristávať stovky lietadiel z Iránu. Podľa zdrojov Reuters to trvalo zhruba sedem týždňov. Zemetrasenie si vyžiadalo vyše 57 300 mŕtvych, z toho na 6000 v Sýrii. Agentúra Reuters o týchto lietadlách hovorila s predstaviteľmi západných spravodajských služieb, so zdrojmi blízkymi iránskemu a izraelskému vedeniu a tiež so sýrskym vojenským zbehom a sýrskym dôstojníkom.

Iránska misia obvinenia poprela

Dodávky Iránu do Sýrie po zemetrasení obsahovali vyspelé komunikačné vybavenie, radarové batérie a náhradné dielce potrebné pre plánovanú modernizáciu sýrskeho systému protivzdušnej obrany, ktorý poskytol Irán, oznámili Reuters dva regionálne zdroje a zdroj zo západných spravodajských služieb.

image

Prežili sme zemetrasenie, ale zomrieme kvôli odpadu z trosiek. Ekológovia v Turecku varujú pred azbestom

Iránska misia pri OSN v New Yorku odmietla, že by islamská republika Sýriu dodávala vojenskú techniku pod zámienkou humanitárnej pomoci. Na otázku, či Irán po zemetrasení využil lietadlo s humanitárnou pomocou na presun vojenského vybavenia do Sýrie, aby posilnil svoju tamojšiu sieť a pomohol Asadovi, odpovedala: "To nie je pravda. "

Izrael vykonal v posledných rokoch stovky úderov na ciele v Sýrii, ale zriedkakedy tieto operácie priznáva alebo ich akokoľvek komentuje. Priznal však, že cieli na základne militantných skupín spriaznených s Iránom.

Izrael začal agresívnu kampaň

O tohtoročnom iránskom presúvaní zbraní do Sýrie sa Izrael podľa zdrojov Reuters dozvedel veľmi rýchlo a začal proti tomu agresívnu kampaň. Brigádny generál Jossi Kuperwasser, bývalý šéf výskumu v izraelskej armáde a tiež bývalý riaditeľ na ministerstve pre strategické záležitosti, uviedol, že izraelské letecké nálety proti dodávkam sa opierali o také konkrétne spravodajské informácie, že izraelská armáda vedela, na ktorý kamión v dlhom konvoji sa zamerať.

image

Čínou dirigovaný historický zlom. Dohoda Saudov s Iráncami môže viesť k stabilizácii v regióne, tvrdí expert

"Izrael zaznamenal významné pohyby vojenského vybavenia z Iránu, prevažne prepravovaného po častiach," povedal Reuters nemenovaný zdroj z izraelskej obrany. Väčšina tohto materiálu podľa neho smerovala na letisko v Halabe, pričom prepravu organizovala sýrska divízia zahraničnej špionážnej a polovojenskej zložky iránskych revolučných gárd.

"Izraelské nálety sa zamerali tiež na stretnutie veliteľov iránskych milícií a dodávky elektronických čipov na modernizáciu zbraňových systémov," uviedol sýrsky vojenský zbeh, plukovník Abdal Džabbár Ukajdí, ktorý si zachováva armádne kontakty. Kde sa stretnutie konalo, neuviedol. Sýrsky armádny dôstojník, ktorý si neželal byť menovaný, uviedol, že Izraelčania posilňujú snahy poraziť iránske sily v Sýrii.

V boji proti nepriateľovi 

Izrael zasiahol pristávaciu dráhu v Halabe len niekoľko hodín po tom, ako na nej pristáli dve iránske nákladné lietadlá so zásielkami zbraní pod zámienkou humanitárnej pomoci, uviedol regionálny zdroj. Túto informáciu Reuters potvrdili aj dva ďalšie západné spravodajské zdroje.

V prípade humanitárnej katastrofy môžu lietadlá OSN požiadať miestne úrady o povolenie na pristátie a na humanitárny tovar sa nevzťahujú sankcie. Po zemetrasení sýrske úrady udelili povolenie na pristátie priamym letom z Ruska a Iránu.

"Zemetrasenie bolo smutnou katastrofou, ale zároveň nám pomohol boh, aby sme pomohli našim bratom v Sýrii v ich boji proti nepriateľom. Do Sýrie bolo okamžite dodaných mnoho zbraní," uviedol zdroj blízky k iránskemu vedeniu.

01 - Modified: 2023-03-29 21:10:33 - Feat.: 1 - Title: Sýrsky prezident vymenil niekoľko ministrov, v krajine prudko rastú ceny 02 - Modified: 2023-03-15 17:24:30 - Feat.: 1 - Title: Wagnerova skupina vypísala odmenu na talianskeho ministra obrany Crosetta. Ten ju obvinil z podpory migrácie 03 - Modified: 2023-03-08 14:12:38 - Feat.: 1 - Title: Syn Slovenky pod vedením Islamského štátu trénuje streľbu z pušky. „Všetky malé deti sa pripoja k džihádu!“ 04 - Modified: 2023-03-02 09:26:59 - Feat.: 1 - Title: Rusko chce do vojny nasadiť Palestínčanov. Geriloví bojovníci majú zastrašiť Ukrajincov 05 - Modified: 2023-02-22 22:20:05 - Feat.: 1 - Title: Ruská vojna proti Ukrajine je urážkou nášho svedomia, povedal Gutteres. OSN bude hlasovať o podpore Kyjeva
01 - Modified: 2024-04-25 14:55:54 - Feat.: - Title: Taliansko ostro odsudzuje trest smrti pre iránskeho rappera 02 - Modified: 2024-04-23 16:05:42 - Feat.: - Title: "Nič z neho neostane." Iránsky prezident sa na návšteve Pakistanu vyhrážal Izraelu jeho zničením 03 - Modified: 2024-04-21 16:03:44 - Feat.: - Title: Iránsky ajatolláh nepriamo priznal, že útok na Izrael zasiahol len málo cieľov 04 - Modified: 2024-04-21 05:26:00 - Feat.: - Title: Irán popiera nákup ruských stíhačiek Suchoj Su-35 05 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 23:27