Americký minister spravodlivosti Merrick Garland. FOTO: Reuters
StoryEditor

Americké ministerstvo spravodlivosti začalo vyšetrovať únik tajných dokumentov

08.04.2023, 21:42
Autor:
ČTKČTK

Podľa analytikov denníka The New York Times uniknuté dokumenty ukázali, že Spojené štáty majú veľmi podrobný vhľad do ruských vojnových plánov.

Americké ministerstvo spravodlivosti začalo vyšetrovať únik viacerých tajných amerických vojenských dokumentov, ktoré boli zverejnené na sociálnych sieťach. Uniknuté dokumenty ponúkajú čiastočný, mesiac starý prehľad o vojne na Ukrajine a amerických národných bezpečnostných tajomstvách týkajúcich sa Blízkeho východu a Číny. Podľa troch nemenovaných amerických predstaviteľov, ktorí hovorili s agentúrou Reuters, za únikom pravdepodobne stojí Rusko alebo proruskí aktéri.

"Boli sme v tejto záležitosti v kontakte s ministerstvom obrany a začali sme vyšetrovanie. Odmietame poskytnúť ďalší komentár," uviedol v piatok hovorca amerického ministerstva spravodlivosti.

image

Na internete sa šíria tajné vojenské plány USA pre Ukrajinu, Pentagon únik vyšetruje

Podľa analytikov mohlo uniknúť viac ako sto dokumentov. Plány sa šíria na Twitteri a na komunikačnej platforme Telegram, ktorá je široko dostupná v Rusku. Dokumenty týkajúce sa Ukrajiny boli zrejme v niektorých častiach upravené, podhodnocujú napríklad americké odhady zabitých ruských vojakov, čo by podľa analytikov mohlo naznačovať, že ide o ruskú snahu šíriť dezinformácie.

Americké zdroje agentúry Reuters priamo uviedli, že za únikom je pravdepodobne Rusko alebo proruskí aktéri, dodali, že ich hodnotenie je neformálne a nesúvisí s vyšetrovaním úniku. Americkí predstavitelia hovorili pod podmienkou zachovania anonymity vzhľadom na citlivosť tejto záležitosti a odmietli o dokumentoch hovoriť podrobnejšie.

image

Ukrajinský prelom povedie južne na Krym, Bachmut je vedľajší, myslí si americký generál

Podľa denníka The New York Times však vypátranie zdroja úniku nebude zrejme ľahké. Dostatočné bezpečnostné oprávnenie na prístup k dokumentom majú podľa odhadu zdroja denníka "stovky, ak nie tisíce, vojakov a vládnych úradníkov". V uplynulých dňoch však ministerstvo obrany sprísnilo pravidlá pre prístup k utajeným dokumentom, uviedol zdroj.

Konkrétne bojové plány, napríklad ako, kedy a kde plánuje Ukrajina začať ofenzívu, dokumenty neobsahujú. Ponúkajú ale pohľad na to, čo ukrajinské jednotky potrebovali k 1. marcu. Spomínajú sa napríklad miery výdavkov na raketové systémy HIMARS.

image

Rusko povedieme my, varujú „nahnevaní vlastenci“. Vadí im, že Rusko smeruje k vojenskej porážke

Podľa analytikov denníka The New York Times uniknuté dokumenty ukázali, že Spojené štáty majú veľmi podrobný vhľad do ruských vojnových plánov. Dokumenty ukazujú, že USA boli schopné odovzdávať Ukrajine informácie o načasovaní ruských útokov a niekedy tiež konkrétne údaje o plánovaných cieľoch, čím napadnutej krajine uľahčili obranu.

"Dokumenty prezrádzajú, že americké spravodajské služby nielen špehujú Rusov, ale tiež odpočúvajú významných spojencov," dodáva list. Podľa neho sa americké rozviedky snažia sledovať vrcholných ukrajinských politických a vojenských predstaviteľov, aby získali jasnú predstavu o ukrajinskej stratégii boja. Dokumenty tiež obsahujú podrobnosti o debate medzi juhokórejskými predstaviteľmi o dodávkach delostreleckej munície vyrobenej v USA Kyjevu. Únik dokumentov by mohol viesť k menšej ochote spojeneckých rozviedok a armád zdieľať medzi sebou informácie. Správy o odpočúvaní spojencov by však mohli poškodiť diplomatické vzťahy s týmito krajinami, dodal americký denník.

01 - Modified: 2023-04-08 16:20:46 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinská armáda dostáva na prídel delostrelecké granáty, ktorých má málo 02 - Modified: 2023-04-08 11:00:00 - Feat.: 0 - Title: Skupinová terapia vo virtuálnom Kyjeve. Aj takto Ukrajinci bojujú s traumou z vojny 03 - Modified: 2023-04-07 17:20:45 - Feat.: 1 - Title: Rusi postupujú v Bachmute, Ukrajina sa chystá na veľkú protiofenzívu. Začať má čoskoro 04 - Modified: 2023-04-07 09:16:34 - Feat.: 1 - Title: Agentúra S&P znížila úverový rating Ukrajiny hlbšie do neinvestičného pásma, už ho nevidí ako stabilný
01 - Modified: 2024-04-29 07:53:36 - Feat.: - Title: Čína dokončuje „neviditeľný“ bombardér. Máme lepšie, povedal Pentagon 02 - Modified: 2024-04-29 05:39:24 - Feat.: - Title: Biely dom vyzval na pokojné protesty na univerzitách, polícia zadržala ďalších ľudí 03 - Modified: 2024-04-29 05:15:38 - Feat.: - Title: Severná Kórea kritizovala USA za dodávky rakiet Ukrajine. Washington označila za "narušiteľa" mieru 04 - Modified: 2024-04-29 04:39:03 - Feat.: - Title: Blinken na novej ceste na Blízky východ navštívi Izrael a Jordánsko 05 - Modified: 2024-04-28 20:15:14 - Feat.: - Title: Americkú Oklahomu a okolité štáty zasiahla tornáda, úrady hlásia štyroch mŕtvych
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 10:01