Čínska vojnová loď sa plaví počas vojenského cvičenia v blízkosti Taiwanom kontrolovaných ostrovov Matsu, ktoré sú blízko čínskeho pobrežia. FOTO: Reuers
StoryEditor

Čínska armáda začala trojdňové vojenské cvičenie v okolí Taiwanu

08.04.2023, 07:02
09.04.2023, 00:20
Autor:
ČTKČTK

Podľa čínskej štátnej televízie CCTV je cieľom manévrov nácvik úplného obkľúčenia ostrova.

Čínska armáda dnes začala trojdňové vojenské manévre v okolí Taiwanu, ktoré majú za cieľ nacvičiť "úplné obkľúčenie" Pekingom nárokovaného ostrova. Informovala o tom agentúra AFP. Podľa Taiwanu manévre ohrozujú regionálnu stabilitu a bezpečnosť. Ako uviedli taiwanské úrady, celkovo už prekročilo stredovú líniu v Taiwanskej úžine, ktorá oddeľuje Taiwan od Číny, 71 čínskych lietadiel a deväť lodí. Washington vyzval Peking na zdržanlivosť. Agentúra Reuters krok Pekingu dáva do súvislosti so stretnutím taiwanskej prezidentky Cchaj Jing-wen so šéfom americkej Snemovne reprezentantov Kevinom McCarthym v tomto týždni.

Peking vojenské manévre oznámil krátko pred ich začiatkom. Podľa agentúry DPA uviedol, že sa cvičenie uskutoční "podľa plánu" severne, južne a východne od Taiwanu.

Taiwanské ministerstvo obrany najskôr ráno informovalo o 42 čínskych lietadlách a ôsmich lodiach. Neskôr oznámilo, že zaznamenalo okolo ostrova ďalšiu čínsku vojnovú loď a tiež ďalších 29 stíhačiek. Čínska komunistická strana "úmyselne vytvorila napätie v Taiwanskej úžine...ktoré má negatívny dopad na bezpečnosť a ekonomický rozvoj medzinárodného spoločenstva," dodalo ministerstvo vo svojom vyhlásení.

image

USA poskytnú výcvik armáde Taiwanu a urýchlia dodávky zbraní

Podľa čínskej štátnej televízie CCTV, na ktorú sa odvoláva AFP, je cieľom manévrov nácvik úplného obkľúčenia ostrova. "Dnešné cvičenie sa zameriava na schopnosť prevziať kontrolu nad morom, vzdušným priestorom a informáciami s cieľom vytvoriť úplné odstrašenie a obkľúčenie Taiwanu," uviedla CCTV.

Americká diplomacia vyzvala Peking na zdržanlivosť. "Vždy sme vyzývali na zdržanlivosť a na to, aby sa nemenil status quo," citovala agentúra AFP hovorcu amerického ministerstva zahraničia, podľa ktorého USA vývoj udalostí pozorne sledujú. "Máme dôveru v skutočnosť, že v regióne máme dostatočné kapacity a zdroje, aby sme zaručili mier a stabilitu," dodal hovorca.

Reuters napísal, že dnes čínska armáda okrem iného cvičila s ponorkami a simulovala letecké útoky na lode. Manévre 1,4-miliardová krajina označuje za "potrebné na ochranu národnej suverenity a územnej celistvosti". Majú tiež poslúžiť ako varovanie taiwanským separatistom.

Podľa agentúry Reuters však čínske vojenské cvičenie nevzbudilo na Taiwane väčšie znepokojenie. Obyvatelia ostrova sú podľa agentúry zvyknutí na armádne manévre suseda na pevnine. Podľa vysokého taiwanského bezpečnostného predstaviteľa sa situácia vyvíja "podľa očakávaní". Čínske lietadlá podľa neho stredovú líniu prekročili len krátko.

image

Koniec pacifizmu? Japonsko urýchlene zbrojí, o tri roky chce dostreliť do Číny

Čína považuje Taiwan za jednu zo svojich provincií a hrozí mu vojenským zásahom v prípade vyhlásenia nezávislosti. Ostrov napriek tomu funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastnú vládu a demokratické zriadenie, zatiaľ čo v Číne pokračuje vláda jednej strany.

McCarthy sa v stredu stal najvyšším americkým predstaviteľom, ktorý sa od roku 1979 stretol na americkej pôde s taiwanským vodcom. Po rokovaní uviedol, že vzťahy USA s Taiwanom sú silnejšie, ako tomu kedy za jeho života bolo. Podľa taiwanskej prezidentky podpora, ktorej sa jej krajine dostáva, ukazuje, že ostrov nie je izolovaný.

Čína stretnutie politikov opakovane kritizovala a uviedla, že prijme protiopatrenia, ku ktorým patria sankcie na prezidentskú knižnicu Ronalda Reagana v Kalifornii, kde sa rokovania uskutočnili. Peking tiež varoval, že jeho armáda bude vždy v pohotovosti.

Rozsiahle vojenské manévre v oblasti Čína uskutočnila aj vlani, aby vyjadrila neľútosť nad návštevou vtedajšej predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej v Taiwane.

Taiwanská úžina je široká okolo 180 kilometrov, v najužšom bode 130 kilometrov.

01 - Modified: 2023-04-07 14:56:15 - Feat.: 1 - Title: Taiwan neprestane udržiavať kontakty so svetom, vyhlásila prezidentka Cchaj 02 - Modified: 2023-04-07 10:56:59 - Feat.: 1 - Title: Taiwan má pred sebou voľbu medzi mierom a vojnou, povedal exprezident. Peking ostrov berie ako súčasť Číny 03 - Modified: 2023-04-07 06:50:19 - Feat.: 1 - Title: Čína po ceste prezidentky Taiwanu do USA sankcionovala knižnicu Ronalda Reagana 04 - Modified: 2023-04-07 17:00:00 - Feat.: 1 - Title: ANALÝZA: Macron nechce Peking dráždiť, zvyšok EÚ to vidí inak. Hrozí nám Studená vojna 2.0? 05 - Modified: 2023-04-06 14:21:29 - Feat.: 1 - Title: Čínske dodávky zbraní Rusku by "výrazne poškodili" vzťahy s Európskou úniou, tvrdí Von der Leyenová
01 - Modified: 2024-04-16 16:22:50 - Feat.: - Title: Ministri obrany Spojených štátov a Číny viedli prvé rozhovory po roku a pol. Chcú zabrániť eskalácii napätia 02 - Modified: 2024-04-16 13:18:18 - Feat.: - Title: Scholz vyzval Čínu, aby sa pokúsila presvedčiť Rusko k ukončeniu vojny na Ukrajine 03 - Modified: 2024-04-16 10:23:51 - Feat.: - Title: Čína sa nezúčastňuje na vojne Ruska proti Ukrajine, vyhlásil Si Ťin-pching 04 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR 05 - Modified: 2024-04-15 09:41:35 - Feat.: - Title: Scholz je na návšteve Číny, upozornil na neporušiteľnosť hraníc
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 06:14