Ukrajinskí vojaci. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Na internete sa šíria tajné vojenské plány USA pre Ukrajinu, Pentagon únik vyšetruje

07.04.2023, 10:00
08.04.2023, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Skúsenému oku ruského vojnového plánovača, poľného generála alebo spravodajského analytika uniknuté dokumenty ponúkajú mnoho lákavých informácií a poznatkov.

Na sociálnych sieťach sa tento týždeň objavili utajované vojnové dokumenty, ktoré podrobne opisujú plány Spojených štátov a NATO na posilnenie ukrajinskej armády pred plánovanou ofenzívou proti ruským jednotkám. Pentagon vyšetruje, kto za únikom plánov stojí, informoval americký denník The New York Times. Dnes neskoro večer denník uviedol, že sa na internete počas dňa objavili aj ďalšie utajované americké materiály týkajúce sa Ukrajiny, Blízkeho východu i Číny.

Plány sa šíria na twitteri a na komunikačnej platforme Telegram, ktorá je široko dostupná v Rusku. Podľa poradcu ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajla Podoljaka únik pôsobí ako ruská dezinformačná kampaň. Podľa analytikov mohlo uniknúť viac ako 100 dokumentov. Keď sa vezme do úvahy ich citlivosť, prípad podľa NYT môže poškodiť administratívu prezidenta Joea Bidena, ktorá sa zdá byť dianím zaskočená.

Dokumenty boli zrejme v niektorých častiach upravené, podhodnocujú napríklad americké odhady zabitých ruských vojakov. Tieto úpravy by podľa analytikov mohli naznačovať, že ide o snahu Moskvy šíriť dezinformácie.

Podrobnosti o HIMARS

Dokumenty neobsahujú konkrétne bojové plány, napríklad ako, kedy a kde plánuje Ukrajina začať ofenzívu, čo sa podľa amerických predstaviteľov pravdepodobne stane niekedy v budúcom mesiaci. Uniknuté plány sú päť týždňov staré, ponúkajú teda pohľad na to, čo ukrajinské jednotky potrebovali k 1. marcu.

image

Rusko postupuje v Bachmute, ohrozená je zásobovacia cesta Ukrajincov, hlási Londýn

Skúsenému oku ruského vojnového plánovača, poľného generála alebo spravodajského analytika však dokumenty podľa denníka nepochybne ponúkajú mnoho lákavých informácií a poznatkov. Spomínajú sa napríklad miery výdavkov na raketové systémy HIMARS. Pentagon verejne neuviedol, ako rýchlo ukrajinskí vojaci spotrebúvajú muníciu do týchto raketometov, ale v uniknutých plánoch je to uvedené.

Posúdiť vplyv úniku dokumentov na frontové boje v najbližších mesiacoch môže byť podľa analytikov ťažké. Nedávnu ruskú ofenzívu na východe Ukrajiny poznačili problémy a západní experti sa sporia o to, či je ruská armáda schopná zorganizovať ďalšiu ofenzívu alebo čeliť ukrajinskému útoku, keď utrpela tak ohromujúce straty.

Dokumenty šíria Rusi

Nie je jasné, ako sa dokumenty dostali na sociálne siete, hojne ich však šírili proruské vládne kanály. Ich príspevky môžu byť selektívne upravené tak, aby prezentovali dezinformácie Kremľa. V jednom z príspevkov je napríklad uvedené, že pri invázii zomrelo 16-tisíc až 17 500 ruských vojakov. Pentagon a ďalší analytici ale v skutočnosti odhadujú, že Rusko prišlo až o 200-tisíc vojakov.

Podľa poradcu ukrajinskej prezidentskej kancelárie Podoljaka sa Rusko snaží šíriť pochybnosti o chystanej ukrajinskej protiofenzíve a chcelo by sa vo svojej invázii na Ukrajinu znovu ujať iniciatívy. Uniknuté dokumenty podľa neho obsahujú "obrovské množstvo fiktívnych informácií".

Zástupca Ruskom dosadených úradov v okupovanej Záporožskej oblasti Vladimir Rogov agentúre TASS povedal, že ide o "klasickú špeciálnu informačnú operáciu, ktorá v nás má vyvolať mylnú predstavu, že ukrajinské jednotky ešte nie sú pripravené".

Niektoré časti dokumentov sa ale podľa odborníkov zdajú autentické a Rusku poskytnú cenné informácie, ako sú harmonogramy dodávok zbraní, počty ukrajinských vojakov a ďalšie vojnové detaily.

image

Za výbuchmi plynovodu Nord Stream pravdepodobne stojí štátom sponzorovaná skupina, tvrdí švédska prokuratúra

Skutočnosť, že dokumenty sa pravdepodobne dostali do rúk ruských predstaviteľov a sú hojne zdieľané na sociálnych sieťach, je pre Moskvu veľkým úspechom v čase, keď sa zdalo, že zaostáva za Washingtonom v oblasti zhromažďovania spravodajských informácií na Ukrajine.

Spojené štáty poskytujú Ukrajine informácie o veliteľských stanovištiach, muničných skladoch a ruských vojenských líniách od začiatku invázie. Takéto informácie v reálnom čase umožňujú Ukrajincom okrem iného zameriavať sa na vysokopostavených generálov alebo strategicky presúvať zásoby munície.

image

Ruský región uvádza, že sa na jeho územie pokúsili dostať "diverzanti" z Ukrajiny. Zlikvidovali ich

Ukrajinskí predstavitelia na začiatku vojny váhali so zdieľaním svojich bojových plánov so Spojenými štátmi, pretože sa obávali úniku informácií. Mali tiež obavy, že zdieľanie informácií by mohlo poukázať na ich slabiny a odradiť Američanov od ďalšej pomoci, a preto ich starostlivo strážili. Výmena spravodajských informácií medzi Kyjevom a Washingtonom sa vlani na jeseň značne uvoľnila a obe krajiny úzko spolupracovali na variantoch ukrajinskej ofenzívy.

Únik spravodajských informácií tohto druhu, zverejnený na sociálnych sieťach a dostupný po celom svete, však zdieľanie spravodajských informácií medzi Ukrajinou a Spojenými štátmi podľa NYT určite poškodí.

01 - Modified: 2023-04-07 08:32:20 - Feat.: 1 - Title: Rusko postupuje v Bachmute, ohrozená je zásobovacia cesta Ukrajincov, hlási Londýn 02 - Modified: 2023-04-06 13:28:15 - Feat.: 1 - Title: Za výbuchmi plynovodu Nord Stream pravdepodobne stojí štátom sponzorovaná skupina, tvrdí švédska prokuratúra 03 - Modified: 2023-04-06 11:12:08 - Feat.: 1 - Title: Ruský región uvádza, že sa na jeho územie pokúsili dostať "diverzanti" z Ukrajiny. Zlikvidovali ich
01 - Modified: 2024-04-23 13:56:48 - Feat.: - Title: Zosilníme útoky na sklady západných zbraní, časť sme ukoristili, uviedol Šojgu 02 - Modified: 2024-04-23 13:36:26 - Feat.: - Title: Časť amerických zbraní pre Ukrajinu je už uskladnená v Nemecku a Poľsku 03 - Modified: 2024-04-23 12:54:45 - Feat.: - Title: Peniaze na muníciu pre Ukrajinu stále pribúdajú. Slováci vyzbierali už vyše 3,5 milióna eur 04 - Modified: 2024-04-23 12:47:06 - Feat.: - Title: Protesty za Gazu zachvacujú americké univerzity, polícia masívne zatýka 05 - Modified: 2024-04-23 11:22:31 - Feat.: - Title: Americký nápojový gigant PepsiCo zvýšil tržby aj zisk. Svetové predaje prekonali očakávania
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 17:18