Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Viac ako desať amerických štátov prijalo zákony proti zdravotnej starostlivosti pre transrodových ľudí

06.04.2023, 22:04
Autor:
ČTKČTK

Zákonodarcovia v tejto súvislosti hovoria okrem iného o boji proti "falošnej ideológii" a o rozdiele medzi pohlavím a rodovou identitou, od niektorých komentátorov však zaznievajú aj extrémnejšie výroky.

Americké štáty s republikánskym vedením tento týždeň pokračujú v zavádzaní reštrikcií na zdravotnú starostlivosť určenú pre transrodové osoby. Podľa amerických médií už viac ako desať regionálnych vlád prijalo zákony proti liečbe, ktorá pomáha pacientom s prechodom od pohlavia prideleného pri narodení k pohlaviu sociálnemu (genderu), ktoré zodpovedá ich identite. Doteraz schválené normy hormonálnej terapie alebo lieky na "zablokovanie" puberty zakazujú poskytovať mladistvým, v niektorých štátoch už ale republikáni navrhli aj obmedzenia pre dospelých pacientov.

Kritici týchto krokov podotýkajú, že uvedené typy starostlivosti sú pre mladých transrodových mužov a ženy predstavovať životne dôležitú odpoveď na vážne duševné problémy, napísala agentúra AP. Toto stanovisko zastávajú aj popredné profesijné združenia ako je American Medical Association a American Academy of Pediatrics. Strojcovia reštrikcií medzitým "rod potvrdzujúci" postupy vykresľujú ako experimentálne a nebezpečné, sumarizuje spravodajský web Axios.

image

Ruky preč od maďarských detí, odkázal Menczer Lipavskému. Únia Maďarsko žaluje kvôli anti-LGBT zákonu

Skupinu republikánmi spravovaných štátov, ktoré zákazy liečby pre mladých trans ľudí prijali, tento týždeň rozšírili Idaho a Indiana. Guvernér prvého menovaného štátu Brad Little v utorok večer podpísal návrh, podľa ktorého bude trestným činom poskytovať mladistvým hormonálnu terapiu, lieky proti telesným zmenám spojeným s pubertou aj iné druhy starostlivosti určené pre transrodové osoby. V stredu potom podobnému opatreniu dal zelenú guvernér Indiany Eric Holcomb, akokoľvek o deň skôr médiám povedal, že návrh presadený jeho straníckymi kolegami v regionálnom parlamente je vágny.

Príval návrhov priživuje rad kresťanských a konzervatívnych skupín

Indiana sa podľa Axios stala 12. "červeným štátom", ktorý postavil mimo zákona poskytovanie danej zdravotnej starostlivosti maloletým. Vlna reštrikcií podľa webu začala v januári v Utahu, načo sa pridávali ďalšie a ďalšie. Za ich porušenie hrozí lekárom odobratie licencií aj väzenie. Zákony tohto druhu budú zrejme ďalej pribúdať, pretože vo viacerých ďalších štátoch vrátane Texasu alebo Missouri aktuálne návrhy obmedzujúce prístup transrodových osôb k zdravotnej starostlivosti postupujú legislatívnym procesom.

image

Talianska vláda zápasí s radnicami ohľadom registrácie detí jednopohlavných párov

Axios poznamenáva, že príval týchto návrhov priživuje rad kresťanských a konzervatívnych skupín, ktoré boli súčasťou hnutia proti vlani zrušenému federálnemu právu na prerušenie tehotenstva. Republikánski politici potom často reštrikcie na zdravotnú starostlivosť obhajujú ako opatrenia na "ochranu detí", najmä pred "nezvratnými" chirurgickými zákrokmi. Tie sú však podľa oponentov u transgenderových osôb mladších ako 18 rokov zriedkavé, pričom aj stúpenci zákazu v Idahu podľa AP uznali, že nič nenasvedčuje tomu, že by ich v danom štáte neplnoletí podstupovali.

Zákonodarcovia v Kansase, Oklahome, Južnej Karolíne a Texase do konca marca predložili návrhy, ktoré by operácie alebo hormonálnu terapiu zakazovali aj pre dospelých pacientov, konkrétne do 21 alebo 26 rokov. Obhajcovia starostlivosti určenej na prechod od pohlavia, ktorý nezodpovedá identite pacienta, tento vývoj prezentujú ako dôkaz, že republikánom v skutočnosti ide o celkové odstrihnutie transrodových osôb od lekárskych služieb.

Všetko alebo nič

Opatrenia a rétorika mieriace proti transrodovým osobám sú v čase začínajúcej kampane pred nadchádzajúcou prezidentskou voľbou výrazným prvkom politiky Republikánskej strany. Agentúra Reuters vo februárovej reportáži písala o bezprecedentnej vlne legislatívnych návrhov, ktoré sa okrem zdravotnej starostlivosti týkajú aj účasti transrodových dievčat v ženských športových kláních alebo požiadavky, aby transľudia chodili na toalety podľa pohlavia prideleného pri narodení.

Zákonodarcovia v tejto súvislosti hovoria okrem iného o boji proti "falošnej ideológii" a o rozdiele medzi pohlavím a rodovou identitou, od niektorých komentátorov však zaznievajú aj extrémnejšie výroky. "V postupe voči transgenderizmu nemôže byť stredná cesta. Je to všetko alebo nič," povedal začiatkom marca na tradičnej Konferencii konzervatívnej politickej akcie komentátor webu Daily Wire Michael Knowles. "Transgenderizmus musí byť úplne odstránený z verejného života," dodal.

Zástupcovia Demokratickej strany medzitým na úrovni štátov zavádzajú opatrenia na ochranu "trans utečencov", ktoré majú zabezpečiť rodpotvrdzujúcu starostlivosť pre pacientov z iných štátov bez rizika trestného stíhania, či už pacientov alebo lekárov. Takéto zákony už platia v Kalifornii, Illinois, Massachusetts a Connecticute.

01 - Modified: 2023-04-07 06:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bigotní kresťania presadili zákon na zákaz kníh s pornografiou. Dobehli samých seba a zrejme budú musieť zakázať Bibliu 02 - Modified: 2023-04-10 06:00:00 - Feat.: 0 - Title: Homosexualita nie je ľudský výmysel. Tieto zvieratá dokazujú, že je prirodzenejšia, ako si myslíš 03 - Modified: 2023-03-22 15:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ideme zlým smerom. Ďalšia krajina zaviedla trest smrti pre členov LGBTI+ komunity 04 - Modified: 2023-03-21 14:07:50 - Feat.: 0 - Title: Fyzicky som žena, no geneticky som muž, tvrdí bývala misska. Prišla na to, keď lekár zistil, že nemá maternicu 05 - Modified: 2023-03-03 12:26:17 - Feat.: 1 - Title: Odhalili ženu, ktorá je hlasom bieleho teroru. Skupine ďakoval strelec z Bratislavy, píše americký denník 06 - Modified: 2023-02-23 08:42:26 - Feat.: 0 - Title: V USA sa čoraz viac ľudí hlási k LGBTI+ komunite. Pomohli tomu najmä mladí
01 - Modified: 2024-04-19 14:22:40 - Feat.: - Title: V Gaze zahynulo vyše 34-tisíc Palestínčanov, USA zostávajú skeptické pri evakuácii Rafahu 02 - Modified: 2024-04-19 13:00:51 - Feat.: - Title: Batohy, súpravy, detektory. Finančná správa získala od USA techniku na odhaľovanie rádioaktívnych materiálov 03 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 04 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 05 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 17:33