Prezident Azerbajdžanu Ilham Alijev. FOTO: Reuters
StoryEditor

Azerbajdžan vyhosťuje iránskych diplomatov, obviňuje Teherán zo snahy o prevrat

06.04.2023, 15:49
Autor:
ČTKČTK

Iránsky veľvyslanec bol predvolaný na azerbajdžanské ministerstvo zahraničia, kde mu oznámili, že štyria pracovníci iránskeho veľvyslanectva boli vyhlásení za persony non grata a majú 48 hodín, aby opustili územie Azerbajdžanu.

Azerbajdžan dnes oznámil, že vyhostí štyroch pracovníkov iránskej ambasády. Deje sa tak na pozadí rastúceho napätia medzi oboma štátmi, keď Baku obvinilo Teherán z podnecovania k pokusu o štátny prevrat, napísala agentúra AFP.

Iránsky veľvyslanec bol predvolaný na azerbajdžanské ministerstvo zahraničia, kde mu oznámili, že "štyria pracovníci iránskeho veľvyslanectva boli vyhlásení za persony non grata" a majú 48 hodín, aby opustili územie Azerbajdžanu, uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

Zatýkanie

Správa o vyhostení nasledovala niekoľko hodín po tom, ako úrady v Baku ohlásili zatknutie šiestich občanov Azerbajdžanu, ktorých obvinili zo spolupráce s iránskymi tajnými službami s cieľom destabilizovať situáciu v krajine.

Podozriví podľa ministerstva vnútra, štátnej bezpečnosti a generálnej prokuratúry plánovali vytvoriť na území Azerbajdžanu štát riadiaci sa islamským právom, napísal dnes server Kavkazskij uzol. Pripomenul, že k prvým zatknutiam došlo ešte 12. marca, keď viacerí zadržaní obvinili, že patria k iránskej špionážnej sieti. Úrady celkovo zadržali 32 ľudí, ktorí podľa tvrdení úradov "pod pláštikom náboženstva uskutočňovali diverziu a podvratnú činnosť".

image

USA uvalili sankcie na Slováka za pokus predať zbrane zo Severnej Kórey do Ruska, Moskva sa chcela dohodnúť

Obrancovia ľudských práv pokladajú tieto obvinenia za vykonštruované, napísal Kaukazský uzol. Agentúra AFP poznamenala, že opodstatnenosť obvinenia nemožno overiť z nezávislých zdrojov vzhľadom na stúpajúce napätie medzi oboma štátmi.

Zhoršenie vzťahov

Vzťahy medzi oboma štátmi sa naposledy zhoršili po tom, ako Baku ohlásilo zámer nadviazať diplomatické vzťahy s Izraelom. V januári Azerbajdžan uzavrel svoje veľvyslanectvo v Teheráne po tom, ako bol pri "teroristickom útoku" zabitý šéf jeho ochranky; útočník ho zastrelil a dvoch ďalších strážcov zranil.

Izrael a Azerbajdžan majú už tri desaťročia vzťahy, ktoré sú v poslednom čase označované za strategické spojenectvo. Izrael sa stal významným dodávateľom zbraní a tiež poskytol Baku diplomatickú podporu v spore s Arménskom o Náhorný Karabach. Z Azerbajdžanu pochádzajú približne dve pätiny izraelského dovozu ropy.

image

Ruský zoznam nepriateľských krajín nie je žiadnou novinkou, tvrdí Szijjártó. Maďarsko na ňom je

Iránsky minister zahraničia Hosejn Amírabdolláhján vlani obvinil Izrael z nadviazania tajného spojenectva s Azerbajdžanom a z vojenskej prítomnosti v krajine. Baku tvrdenia odmietlo.

Veľvyslanectvo Azerbajdžanu v Izraeli má byť podľa médií otvorené tento rok v Tel Avive. V januári azerbajdžanský prezident Ilham Alijev vymenoval diplomata Muchtara Mamedova vôbec prvým azerbajdžanským veľvyslancom v Izraeli.

01 - Modified: 2023-04-06 10:36:35 - Feat.: 1 - Title: Pre prípravu prevratu v Azerbajdžane zadržali šesť osôb 02 - Modified: 2023-04-04 16:21:46 - Feat.: 1 - Title: V Iráne došlo k ďalšiemu travičskému útoku, hospitalizovali 20 školáčok 03 - Modified: 2023-03-30 17:42:07 - Feat.: 1 - Title: USA uvalili sankcie na Slováka za pokus predať zbrane zo Severnej Kórey do Ruska, Moskva sa chcela dohodnúť
01 - Modified: 2024-04-18 05:21:28 - Feat.: - Title: Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. K zdržanlivosti ho vyzvali viaceré štáty 02 - Modified: 2024-04-18 04:46:49 - Feat.: - Title: EÚ uvalí nové sankcie na iránskych výrobcov dronov a striel 03 - Modified: 2024-04-17 14:50:08 - Feat.: - Title: Šéfka nemeckej diplomacie Baerbocková pred schôdzkou G7 vyzvala Izrael a Irán na zdržanlivosť 04 - Modified: 2024-04-17 13:29:40 - Feat.: - Title: Izrael sa sám rozhodne, ako zareaguje na iránsky útok, vyhlásil Netanjahu 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 10:03