Taiwanská prezidentka Tsai Ing-wen sa stretla s predsedom Snemovne reprezentantov USA Kevinom McCarthym. FOTO: Reuters
StoryEditor

Podpora USA nás uisťuje, že nie sme sami, tvrdí taiwanská prezidentka v Kalifornii

05.04.2023, 23:17
Autor:
TASRTASR

Chcela by som poďakovať predsedovi McCarthymu za jeho vrelú pohostinnosť a za to, že pozval kongresmanov z radov republikánov i demokratov, ktorí si našli čas, aby sa k nám dnes pripojili, povedala taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen.

Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen v stredu uviedla, že stretnutie taiwanskej delegácie s početnou skupinou amerických kongresmanov v Kalifornii je dôkazom, že Taiwan má v medzinárodnom spoločenstve priateľov a nie je izolovaný. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Predseda Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Kevin McCarthy v stredu privítal taiwanskú prezidentku v priestoroch Prezidentskej knižnice Ronalda Reagana v Simi Valley neďaleko Los Angeles. Cchaj sa v Spojených štátoch zastavila na svojej ceste do Guatemaly a Belize. Tie patria medzi jedny z mála krajín, s ktorými Taiwan ešte udržuje diplomatické vzťahy.

image

Šéf americkej Snemovne reprezentantov privítal prezidentku Taiwanu. Čína hovorí o porušení komuniké

"Chcela by som poďakovať predsedovi McCarthymu za jeho vrelú pohostinnosť" a za to, že pozval kongresmanov z radov republikánov i demokratov, ktorí si našli čas, aby sa k nám dnes pripojili, povedala Cchaj.

"Ich prítomnosť a neochvejná podpora uisťujú obyvateľov Taiwanu, že nie sme izolovaní a nie sme sami," dodala. McCarthy prezidentke povedal, že spoločná viera v demokraciu a slobodu tvorí "základ" trvalého vzťahu.

"Priateľstvo medzi Taiwanom a USA je pre slobodný svet veľmi dôležité a je nevyhnutné na udržanie ekonomickej slobody, mieru a regionálnej stability. Budeme si ctiť svoje záväzky a zopakujeme náš záväzok voči našim spoločným hodnotám, za ktorými sú všetci Američania zjednotení," uviedol.

image

Potenciál pre eskaláciu do veľkej vojny. Pochybnosti o USA aj strach z Číny vedú Áziu k masívnemu zbrojeniu

Taiwan má od roku 1949 nezávislú vládu, Čína ho však stále považuje za súčasť svojho územia. Komunistická vláda v Pekingu vlani pohrozila, že nebude tolerovať "separatistické aktivity" a v nevyhnutnom prípade nevylúčila ani vojenský zásah na ostrove.

USA, tak ako väčšina krajín, nemá oficiálne diplomatické vzťahy s Taiwanom. Poskytuje mu však ekonomickú a politickú podporu a zbrane, čo vyvoláva napätie vo vzťahoch s Pekingom. To sa vystupňovalo vlani v auguste, keď vtedajšia predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová navštívila Taiwan, na čo Peking odštartoval sériu vojenských cvičení v okolí ostrova. Čína tento týždeň varovala McCarthyho, že stretnutím s Cchaj si "zahráva s ohňom".

01 - Modified: 2023-04-05 18:36:13 - Feat.: 1 - Title: Šéf americkej Snemovne reprezentantov privítal prezidentku Taiwanu. Čína hovorí o porušení komuniké 02 - Modified: 2023-04-04 11:32:01 - Feat.: 1 - Title: Dohoda medzi USA a Filipínami ohrozuje regionálny mier a stabilitu, tvrdí Čína 03 - Modified: 2023-04-04 08:32:10 - Feat.: 1 - Title: Čínsky balón získal spravodajské informácie z amerických vojenských areálov
01 - Modified: 2024-04-26 07:02:12 - Feat.: - Title: Blinken dúfa v pokrok pri rokovaní s Čínou, Wang poukázal na rastúce problémy 02 - Modified: 2024-04-26 04:34:27 - Feat.: - Title: USA oznámia dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 03 - Modified: 2024-04-25 21:36:56 - Feat.: - Title: Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje 04 - Modified: 2024-04-25 20:38:20 - Feat.: - Title: Americké akcie klesli kvôli údajom o ekonomike, výrazne oslabila Meta 05 - Modified: 2024-04-25 20:36:34 - Feat.: - Title: Americká armáda začala pri Gaze stavať mólo pre dodávky humanitárnej pomoci. Terajší koridor kontroluje Izrael
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 09:03