Fínska premiérka Sanna Marinová. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Koniec utrácania, Fínsko sa posunie vpravo. Po prehre vidí politologička budúcnosť Sanny Marinovej v Bruseli

04.04.2023, 11:33
Autor:
khkhČTKČTK

Volebný víťaz Petteri Orpo prešiel ministerstvom poľnohospodárstva, financií či vnútra a v predvolebnej kampani Fínom sľúbil väčšiu zodpovednosť za ekonomiku krajiny. Sannu Marinovú obvinil z prílišného zadlžovania.

Budúca šéfka Európskej komisie? Voľby vo Fínsku ešte neboli ani oficiálne sčítané, ale možná ďalšia kariéra porazenej fínskej premiérky Sanny Marinovej už začala naberať obrysy. A Fínsko sa bez nej zrejme posunie výrazne viac doprava. Vládu bude s najväčšou pravdepodobnosťou zostavovať pravicová Národná koaličná strana spolu s krajnou pravicou.

„Ak Marinová skončí vo vláde, mohla by svoju pozornosť zamerať na nejakú vysokú pozíciu v Bruseli. Tou je napríklad ‚spitzenkandidat‘, hlavný kandidát európskych sociálnych demokratov na šéfa Európskej komisie,“ hovorí pre agentúru Reuters fínska politologička Emilia Palonenová.

image

Rusko hrozí Fínsku. Vstup Fínov do NATO otvorí staré územné spory, budú čeliť raketovej hrozbe, tvrdí expert

Zvolila pritom termín, ktorý vychádza z nemeckej politiky, kde znamená kandidáta danej strany na post kancelára. V bruselskom slangu potom odkazuje práve na predsedu Komisie. Tú vedie Ursula von der Leyenová, o ktorej sa začína hovoriť ako o možnej nástupkyni Jensa Stoltenberga, ktorý na jeseň skončí na čele NATO. Mandát von der Leyenovej na čele Komisie trvá do roku 2024.

Nevylúčil spoluprácu so žiadnou stranou

Uvoľnené miesto v EK by tak skôr či neskôr mohla zaplniť práve Marinová, ktorá je omnoho populárnejšia vo svete ako doma. Tamojší víťaz Petteri Orpo medzitým môže posunúť Fínsko oveľa viac doprava. Skúsený politik prešiel ministerstvom poľnohospodárstva, financií či vnútra a v predvolebnej kampani Fínom sľúbil väčšiu zodpovednosť za ekonomiku krajiny.

Marinovú pritom obvinil z prílišného zadlženia krajiny. Fínsko je známe svojimi štedrými sociálnymi výdavkami. Verejný dlh ešte vzrástol počas pandémie a po napadnutí Ukrajiny Ruskom, keď si vláda požičala ďalšie peniaze na posilnenie obrany krajiny. Štátny dlh tak vzrástol na 152 miliárd dolárov. Orpo v kampani sľúbil znížiť dlh aj deficit rozpočtu, rovnako ako znížiť dane z príjmov.

Päťdesiattriročný šéf opozičných konzervatívcov pred voľbami nevylúčil spoluprácu so žiadnou stranou, vrátane protiimigračnej Strany Fínov. Tú vedie politička Riikka Purra, ktorá z výrazne antisystémovej strany vytvorila síce radikálnu, avšak pre koaličných partnerov predsa len prijateľnejšiu partaj.

Sám pravdepodobný budúci premiér napokon na otázku novinárov vyhlásil, že vo fínskej politike nie je žiadna krajne pravicová strana. Na rozdiel od iných európskych radikálov títo Fíni nie sú proruskí, s víťazom volieb sa však môžu rozchádzať v pohľade na Európu.

V dlhodobom horizonte by totiž Strana Fínov najradšej vystúpila z EÚ, ako pripomína napríklad The Guardian. Zatiaľ to však nie je na programe dňa.

Víťaz má dve možnosti

Podľa verejnoprávnej televízie Yle získa Orpova Národná koaličná strana (fínsky Kokoomus) 20,8 percenta hlasov a 48 kresiel v parlamente, o desať viac oproti súčasnému stavu. Strana Fínov (PS) bude mať 46 kresiel a Marinovej sociálni demokrati (SDP) 43 kresiel. Zvyšné kreslá si rozdelí sedem ďalších zoskupení.

„Orpo má dve možnosti: prvá je pravicová vláda spolu so Stranou Fínov, pričom v takom prípade by mohol mať problémy nájsť dosť menších spojencov. Druhým variantom je koalícia s SDP a Sanna Marinová je určite pripravená o nej rokovať,“ myslí si Palonenová.

Fínsko sa pod Marinovou rázne postavilo na stranu Ukrajiny a sama premiérka sa preslávila priamočiarou odpoveďou novinárom, keď povedala, že „cestou von z konfliktu je odchod Ruska z Ukrajiny“. Vláda Marinovej tiež úspešne podala prihlášku do NATO, kam krajina oficiálne vstúpi už v utorok. Odklonu od tejto zahraničnej politiky sa pritom svet nemusí obávať ani po odchode mladej líderky.

Bývalý armádny kapitán Orpo taktiež pevne stojí za Ukrajinou. „Naša európska rodina bude aj naďalej podporovať Ukrajinu proti agresii až do jej víťazstva, nech to stojí, čo to stojí,“ napísal napríklad začiatkom marca na Twitteri.

01 - Modified: 2023-04-03 18:07:21 - Feat.: 1 - Title: Ako Moskva zareaguje na vstup Fínska do NATO? Posilníme armádu na západe krajiny, tvrdí ruský diplomat 02 - Modified: 2023-04-03 12:33:37 - Feat.: 1 - Title: Fínsko sa v utorok stane oficiálne 31. členom NATO 03 - Modified: 2023-04-02 20:38:27 - Feat.: 1 - Title: Líder konzervatívcov ohlásil víťazstvo vo voľbách, strana fínskej premiérky Marinovej je až tretia 04 - Modified: 2023-04-02 07:10:36 - Feat.: 1 - Title: Vo Fínsku sa začali voľby. Strana premiérky Marinovej môže skončiť až na treťom mieste 05 - Modified: 2023-03-25 16:57:24 - Feat.: 1 - Title: Vo Fínsku bol týždeň pred voľbami napadnutý kandidát židovského pôvodu. Útočník sa mu vyhrážal smrťou
01 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 02 - Modified: 2024-04-23 14:46:20 - Feat.: - Title: Juh Fínska zasiahli neobvyklé snehové prehánky, v Helsinkách komplikujú dopravu 03 - Modified: 2024-04-23 12:54:25 - Feat.: - Title: Ani vojna, ani mier. Fínsko je pod silným ruským tlakom, východ krváca a krajina platí vysokú cenu 04 - Modified: 2024-04-04 15:42:30 - Feat.: - Title: Streľba vo fínskej škole bola zrejme naplánovaná, uviedla polícia. Žiak bol obeťou šikany 05 - Modified: 2024-04-03 12:57:35 - Feat.: - Title: Motívom dvanásťročného strelca vo fínskej škole bola šikana, uviedla polícia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 17:11