Sovietska vlajka a v pozadí Kerčský most. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Ukrajina predstavila plány po získaní Krymu. Chce zbúrať Kerčský most a vyhostiť Rusov

02.04.2023, 18:09
Autor:
ČTKČTK

Plán ráta s úplným zbúraním Krymského mosta a vysťahovaním ruských občanov, ktorí na polostrov prišli po roku 2014 - po jeho anektovaní Ruskom.

Tajomník ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov dnes predstavil plán krokov, ktoré chce Kyjev podniknúť po tom, ako získa späť kontrolu nad okupovaným Krymom.

Obsahuje okrem iného zámer zbúrať strategický most, ktorý spája okupovaný čiernomorský polostrov s Ruskom, alebo trestné stíhanie Ukrajincov, ktorí pracovali pre ruskú správu Krymu.

Danilov plán zverejnil v čase, keď sa ukrajinská armáda pripravuje na jarnú protiofenzívu v nádeji, že po viac ako 13 mesiacoch vojny dosiahne nové rozhodujúce úspechy a ukončí ruskú vojnu. Informovala o tom agentúra AP.

Moskva anektovala Krym v roku 2014, ale väčšina sveta ho ako ruské územie neuznáva. Budúci status polostrova zrejme bude kľúčovým prvkom pri akýchkoľvek rokovaniach o ukončení súčasných bojov.

image

Až na Krym. Na Ukrajine vzniká útočná garda s výcvikom podľa NATO, hlásia sa desaťtisíce ľudí

Trestné stíhanie Ukrajincov

Kremeľ požaduje, aby Ukrajina ako podmienku mieru uznala ruskú zvrchovanosť nad Krymom aj ďalšie územné zisky Moskvy, ktorá formálne anektovala aj štyri ukrajinské oblasti na juhu a juhovýchode Ukrajiny. Kyjev vylúčil akékoľvek mierové rozhovory s Moskvou, kým ruské vojská neopustia všetky okupované územia vrátane Krymu.

Danilov navrhol trestné stíhanie Ukrajincov, ktorí pracovali pre Moskvou menovanú správu Krymu, a dodal, že niektorí z nich budú obvinení z trestných činov. Iní zase prídu o štátne dôchodky a bude im zakázané pracovať v štátnej správe. Chystaný postup prirovnal k procesu denacifikácie Nemecka po druhej svetovej vojne. V ďalšom z bodov programu avizoval okamžité prepustenie politických väzňov, vrátane mnohých krymských Tatárov.

image

FOTO: REUTERS

Všetci ruskí občania, ktorí sa na Krym presťahovali po roku 2014, by mali byť vyhostení a všetky obchody s nehnuteľnosťami uzavreté pod ruskou vládou by mali byť podľa Danilova anulované.

Zbúranie Kerčského mosta

V rámci plánu tiež vyzval na demoláciu 19 kilometrov dlhého Kerčského mosta, ktorý Rusko postavilo medzi juhoruským Krasnodarským krajom a Krymom. Most, ktorý je najdlhším v Európe, v októbri vážne poškodila bomba nastražená v nákladnom automobile. Moskva z útoku obvinila ukrajinskú vojenskú rozviedku.

Rusko poškodený úsek mosta opravilo a obnovilo tok dodávok na Krym, ktorý počas vojny slúžil ako kľúčový uzol pre ruskú armádu. Ukrajina sa k zodpovednosti za útok neprihlásila, ale ukrajinskí predstavitelia sa v minulosti opakovane vyhrážali, že na most zaútočia.

Danilov by sa tiež zasadzoval za premenovanie mesta Sevastopoľ, ktoré je od 19. storočia hlavnou základňou ruskej Čiernomorskej flotily. Povedal, že by sa mohlo volať Objekt č. 6, než sa nájde iný názov. "O novom názve mesta neskôr rozhodne Najvyššia rada Ukrajiny (parlament). Pravdepodobne to bude Achtiar," poznamenal Danilov.

Tento názov - podľa tamojšej tatárskej dediny Ak-Jar - niesol Sevastopoľ už v rokoch 1783-1784 a 1797-1826.

Ďalším z krokov je inštalácia pamätníka "Ruská vojnová loď, choď do..." - ide o medzičasom už ikonickú vetu, ktorou obrancovia Hadieho ostrova už v prvý deň vojny rozpútanej na Ukrajine Ruskom odmietli výzvu na kapituláciu. 

image

Ukrajina v tomto roku zrejme nad Ruskom nezvíťazí, tvrdí americký generál

Je to zvrátené, reaguje Rusko

Ruskom dosadený gubernátor prístavného mesta Michail Razvožajev označil plán za "zvrátený". "Bolo by zlé brať vážne pripomienky chorých ľudí. Treba ich liečiť, a to teraz robí naša armáda," povedal Razvožajev agentúre TASS.

Danilov svoj plán zverejnil v čase, keď sa ukrajinské jednotky pripravujú na použitie novo dodaných západných zbraní, vrátane desiatok bojových tankov, na prelomenie ruskej obrany a znovu získanie obsadených oblastí v protiofenzíve, ktorá sa očakáva už tento mesiac.

Ruské jednotky sa už mesiace snažia dobyť Bachmut v rámci svojho úsilia o obsadenie celej Doneckej oblasti, ktorá je súčasťou východného priemyselného srdca Ukrajiny - Donbasu. Osemmesačné boje o Bachmut sú zrejme najdlhšie a pravdepodobne aj najsmrtonosnejšou bitkou vojny.

01 - Modified: 2024-04-18 12:35:51 - Feat.: - Title: "Neuveriteľný úspech." Slováci vyzbierali za dva dni vyše milión eur na muníciu pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-04-18 11:43:39 - Feat.: - Title: Ukrajina potvrdila, že zasiahla vojenské letisko na Kryme 03 - Modified: 2024-04-18 11:13:38 - Feat.: - Title: Ďalšia americká pomoc pre Ukrajinu neovplyvní situáciu na bojisku, tvrdí Kremeľ 04 - Modified: 2024-04-18 10:18:25 - Feat.: - Title: Šmyhaľ varoval pred svetovou vojnou a žiada od Kongresu pomoc pre Ukrajinu 05 - Modified: 2024-04-18 09:45:50 - Feat.: - Title: Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, vyhlásil Borrell
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 14:36