Na snímke ukrajinský vojak stráži námestie pred pravoslávnym Chrámom sv. Michala v Kyjeve. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Ukrajina v tomto roku zrejme nad Ruskom nezvíťazí, tvrdí americký generál

01.04.2023, 08:35
Autor:
ČTKČTK

Bude to veľmi náročná úloha, reagoval na možnosť víťazstva Kyjeva nad Moskvou americký generál Mark Milley.

Je nepravdepodobné, že by Ukrajina tento rok vyhnala všetky ruské sily zo svojho územia. Povedal to šéf amerického zboru náčelníkov štábov Mark Milley serveru Defense One, podľa ktorého tak pochmúrne okomentoval ciele a ambície politikov, diplomatov a vedúcich predstaviteľov obrany od Washingtonu po Kyjev.

"(Ukrajinský prezident Volodymyr) Zelenskyj mnohokrát verejne vyhlásil, že ukrajinským cieľom je vykopnúť každého Rusa z Ruskom okupovanej Ukrajiny. A to je významná vojenská úloha. Veľmi, veľmi ťažká vojenská úloha," povedal najvyššie postavený americký generál.

image

Putinov bluf? Prípravy na atómovky sa v Bielorusku ani nezačali. Lukašenkovi nikto nič nedá, tvrdí expert

Náročná úloha

"Nehovorím, že to nejde. Len hovorím, že je to veľmi ťažká úloha. Ale je to ich cieľ. Určite na to majú právo, je to ich krajina. A oni tu majú morálnu prevahu," dodal.

Rusko však "zlyhalo" strategicky, operatívne a "teraz zlyháva aj takticky", uviedol Milley. Ruské sily podľa neho "dostávajú na frak" od ukrajinských jednotiek, čo je čiastočne spôsobené zlým výcvikom a taktikou ľudských vĺn.

Podľa Milleyho zatiaľ nie je politická vôľa, aby Spojené štáty Ukrajine dodali balistické strely ATACMS. USA ich majú "relatívne málo" a tiež sa trochu preceňuje, čo dokážu, povedal Milley, podľa ktorého existujú lepšie systémy pre Ukrajinu a Spojené štáty momentálne skúmajú tieto možnosti.

Bývalý veliteľ amerických síl v Európe, penzionovaný generál Ben Hodges, uviedol, že sa mu nepozdáva odôvodnenie, prečo Spojené štáty Ukrajine neposkytnú balistické strely ATACMS. "Vzhľadom na talent ľudí, ktorí sa na tom podieľajú, ma prekvapuje, aké nesúvislé sú tieto výhovorky," povedal Hodges.

Podľa neho Ukrajinci potrebujú byť schopní zasiahnuť veliteľstvo ruskej Čiernomorskej flotily na Krymskom polostrove. "Z Odesy do Sevastopolu je to presne 300 kilometrov. Takže mohli by ste spustiť ATACMS hneď teraz," povedal Hodges. Ukrajinci síce zasiahli zariadenie na Kryme pomocou bezpilotných lietadiel, ale tieto útoky boli skôr ojedinelé.

Obava z eskalácie

Skutočný dôvod, prečo sa Bidenova administratíva zdráha vyslať na Ukrajinu ATACMS, vychádza z pretrvávajúcich obáv z eskalácie konfliktu. Serveru to pod podmienkou anonymity povedal bývalý vysokopostavený americký diplomatický úradník, ktorý sa zaoberal rusko-ukrajinskými otázkami.

image

Putin schválil doktrínu zahraničnej politiky, USA a Západ označuje za hrozbu

"Problémom administratívy vždy bolo, že nechcú, aby Ukrajinci používali čokoľvek, čo im poskytneme, proti ruským cieľom a Rusku zo strachu z eskalácie. Ukrajinci boli vždy veľmi spoľahliví a plnili všetky podmienky, ktoré sme im stanovili pre vybavenie, ktoré im poskytujeme, "uviedol. "Zabraňujeme však eskalácii, alebo podporujeme ruskú eskaláciu?" opýtal sa.

Bývalý úradník označil ATACMS za dôležitú súčasť prípadných rokovaní o prímerí. "Mať systémy s dlhším dosahom, ktoré by mohli ohroziť cenné ruské ciele, by bolo odstrašujúcim prostriedkom proti prípadnej obnovenej agresii, ak by bolo v najbližších mesiacoch uzavreté nejaké obojstranne prijateľné prímerie," povedal.

01 - Modified: 2023-03-31 22:00:17 - Feat.: 1 - Title: Putinov bluf? Prípravy na atómovky sa v Bielorusku ani nezačali. Lukašenkovi nikto nič nedá, tvrdí expert 02 - Modified: 2023-03-31 09:08:35 - Feat.: 1 - Title: Rusi menia taktiku boja. Na Ukrajinu poslali desať dronov, útoky prebehli v noci 03 - Modified: 2023-03-31 08:23:28 - Feat.: 1 - Title: Zvrhne Putina revolúcia? Je to realistický scenár už v dohľadnej budúcnosti, tvrdí šéf nezávislého webu 04 - Modified: 2023-03-30 21:50:55 - Feat.: 1 - Title: Spoločnosť z Moskvy poskytuje Rusku digitálne zbrane pre kybervojnu, píšu médiá 05 - Modified: 2023-03-30 21:18:45 - Feat.: 1 - Title: Rusko znovu ostreľovalo Charkov, hlásia ukrajinskí činitelia
01 - Modified: 2024-04-22 21:31:06 - Feat.: - Title: Ukrajinská armáda sa domnieva, že Rusko sa snaží preniknúť do Časiv Jaru s 20-tisíc až 25-tisíc vojakmi 02 - Modified: 2024-04-22 21:27:28 - Feat.: - Title: Ukrajina a USA začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, avizuje Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-22 18:51:08 - Feat.: - Title: Biden prisľúbil Zelenskému rýchle poslanie pomoci po jej schválení. Zelenskyj ďakuje za „neochvejnú podporu“ 04 - Modified: 2024-04-22 17:41:07 - Feat.: - Title: Nórsko plánuje zvýšiť pomoc Ukrajine. Zatiaľ prisľúbilo 6,4 miliardy, avizuje však, že suma výrazne vzrastie 05 - Modified: 2024-04-22 17:10:14 - Feat.: - Title: V ukrajinskom Charkove sa po ruskom útoku zrútila časť televíznej veže. Obete na životoch neboli zaznamenané
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 06:07