Vrchný veliteľ ukrajinskej armády generál Valerij Zalužnyj. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Situáciu pri Bachmute sa darí stabilizovať, uviedol veliteľ ukrajinskej armády. Obrancom hrozí obkľúčenie

25.03.2023, 12:48
Autor:
ČTKČTK

Zo všetkých úsekov frontu na východe Ukrajiny je podľa Valerija Zalužného situácia pri Bachmute najzložitejšia. Vďaka obrovskému úsiliu obranných síl sa nám darí situáciu stabilizovať, uviedol Zalužnyj.

Ukrajinským obrancom sa darí stabilizovať situáciu pri Bachmute, uviedol dnes náčelník generálneho štábu ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj. Označil ju však za naďalej zložitú. Mesto Bachmut je jedným z hlavných cieľov súčasnej ruskej ofenzívy v Donbase, ukrajinským obrancom v tomto meste hrozí obkľúčenie v dôsledku ruského postupu severne aj južne od mesta. Podľa Londýna ruská ofenzíva pri Bachmute z veľkej časti stagnuje, americký Inštitút pre štúdium vojny však hovorí o drobných územných ziskoch ruských síl.

Zo všetkých úsekov frontu na východe Ukrajiny je podľa Zalužného situácia pri Bachmute najzložitejšia. "Vďaka obrovskému úsiliu obranných síl sa nám darí situáciu stabilizovať," uviedol Zalužnyj v príspevku na facebooku, v ktorom informoval o telefonickom rozhovore so šéfom britskej armády Tonym Radakinom.

Britské ministerstvo obrany vo svojej rannej správe napísalo, že ruský útok na Bachmut sa z veľkej časti zastavil. "Je to pravdepodobne predovšetkým dôsledkom krajného vyčerpania ruských síl. Ukrajina pri svojej obrane rovnako utrpela veľké straty, "uviedlo ministerstvo obrany v Londýne. K zhoršeniu situácie z pohľadu Ruska zrejme prispelo tiež napätie, ktoré v súčasnosti panuje medzi regulérnou armádou a žoldnierskou Wagnerovou skupinou, myslí si Londýn.

Ministerstvo tiež uviedlo, že Rusko zrejme teraz upriami svoju operačnú pozornosť na Avdijivku južne od Bachmutu a tiež na severný sektor medzi mestami Kreminna a Svatove. "To naznačuje celkový návrat k defenzívnejšiemu operačnému poňatiu po nepresvedčivých výsledkoch pokusov o vedenie všeobecnej ofenzívy od januára 2023," dodalo ministerstvo.

Americký ISW vo svojom pravidelnom posúdení vojnovej situácie na Ukrajine uvádza, že ruské sily pokračujú v útokoch na Bachmut a v poslednom čase si v jeho okolí i meste samotnom pripísali isté územné zisky. Podľa amerických analytikov Rusi postúpili juhozápadne od Bachmutu smerom k ceste spájajúcej obliehané mesto s neďalekým Časiv Jarom a Kosťantinivkou. Určité územné zisky dosiahli ruské sily tiež severozápadne od Bachmutu a v severnej časti mesta samotného. Ukrajinská armáda v rámci jedného z protiútokov naopak zrejme dobyla jeden úsek diaľnice smerujúci z Bachmutu do Slovjanska.

Ruské invázne sily sa snažia dobyť Bachmut už niekoľko mesiacov v najvražednejšej pechotnej bitke od druhej svetovej vojny, poznamenala agentúra Reuters.

Generálny štáb ukrajinskej armády dnes oznámil odrazenie 59 útokov na piatich frontových úsekoch. Podľa neho Rusi pokračujú v útokoch na Bachmut a okolité dediny, ostreľované boli tiež obce ležiace ďalej od frontu. Neúspešné útoky vykonali ruské sily tiež v okolí Avdijivky, Marjinky či Vuhledaru.

01 - Modified: 2023-03-18 13:03:00 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinskí a americkí činitelia rokovali nadiaľku o ďalšej vojenskej pomoci 02 - Modified: 2023-03-15 19:10:15 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina oznámila, že blízko obliehaného Bachmutu zostrelila ruské bojové lietadlo 03 - Modified: 2023-03-14 17:40:00 - Feat.: 1 - Title: Zalužnyj: Udržanie Bachmutu je kľúčové pre vývoj na celej frontovej línii
01 - Modified: 2024-04-19 07:20:58 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 05 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:06