Turecký prezident Tayyip Erdogan. FOTO: Reuters
StoryEditor

Šancu tureckej opozície poraziť Erdogana zvýšila strana HDP, nepostaví vlastného kandidáta

22.03.2023, 23:39
Autor:
ČTKČTK

Podpora voličov ľavicovej HDP, ktorá sa snaží obhajovať práva národnostných menšín či komunity LGBT+ a bojuje za rodovú rovnosť, bude podľa mnohých analytikov kľúčová pre výsledok volieb.

Tretia najväčšia turecká strana, opozičná prokurdská Ľudová demokratická strana, nepostaví do májových prezidentských volieb vlastného kandidáta. Oznámila to dnes spolupredsedníčka tejto druhej najväčšej opozičnej strany Pervin Buldanová. Podľa agentúry AFP tento krok zrejme oslabí šance na znovuzvolenie prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Predstavitelia HDP budú kandidovať za inú stranu, aby sa tým vyhli dopadom hroziaceho zákazu svojej domovskej strany.

Buldanová pri dnešnom oznámení kritizovala Erdoganovu vládu, ale nepovedala, či jej strana podporí hlavného opozičného kandidáta Kemala Kiliçdaroglua. Ten je predsedom najväčšej opozičnej strany - Ľudovej republikánskej strany a ako spoločného prezidentského kandidáta si ho vybralo šesť strán združených v takzvanej Národnej aliancii.

image

Európska komisia dá Turecku miliardu eur na obnovu po zemetrasení

Podpora voličov ľavicovej HDP, ktorá sa snaží obhajovať práva národnostných menšín či komunity LGBT+ a bojuje za rodovú rovnosť, bude podľa mnohých analytikov kľúčová pre výsledok volieb. Podľa agentúry Bianet totiž zatiaľ nemá v prvom kole volieb jasné víťazstvo ani Kiliçdaroglu, ani Erdogan, ktorý bude kandidovať za takzvanú Ľudovú alianciu, v ktorej má hlavné slovo jeho Strana spravodlivosti a rozvoja. Ak v prvom kole žiadny z kandidátov nezíska vyše päťdesiat percent, bude sa konať 28. mája druhé kolo. Prieskumy, v ktorých respondenti volili len medzi týmito dvoma kandidátmi, ukazujú väčšinou na víťazstvo Kiliçdaroglua.

74-ročný ekonóm a sociálnodemokratický politik Kiliçdaroglu sa snaží získať podporu strany HDP, a v pondelok sa preto stretol s jej dvoma predsedami Mithatom Sancarom a Pervin Buldanovou. Po rokovaní podľa agentúry AFP oznámil, že bude riešiť kurdský problém hneď, ako sa stane prezidentom. Kritizoval diskrimináciu Kurdov, napríklad obmedzenie kurdskojazyčných médií, a tiež prenasledovanie kurdských a prokurdských politikov Erdoganovým režimom. Vo väzení je aj bývalý predseda HDP Selahattin Demirtaş, odsúdený za urážku prezidenta a prokurátora.

image

Turecko začne proces ratifikácie fínskeho vstupu do NATO, vyhlásil Erdogan

Strane HDP tiež hrozí zákaz, pretože vláda ju viní z väzieb na organizáciu Strana kurdských pracujúcich, považovanú za teroristickú Ankarou, Európskou úniou aj USA. HDP väzby na PKK odmieta. Podľa agentúry Bianet dnes Ústavný súd odmietol žiadosť HDP posunúť ďalšie pojednávanie z 11. apríla na dobu po voľbách. Spolupredseda HDP Mithat Sancar dnes večer oznámil, že kandidáti z HDP sa budú usilovať o mandáty v parlamente pod hlavičkou Strany zelenej ľavice (Yeşil Sol Parti), píše agentúra Reuters. Tá už vlani v októbri zmenila svoje logo tak, aby bolo podobné logu HDP. Politici prokurdskej strany tým chcú obmedziť negatívne dopady, ktoré by nastali, ak by strana bola rozpustená. "Nemôžeme ponechať tento proces na vôle vlády, na iniciatíve súdu," uviedol Sancar.

Kurdi tvoria okolo 20 percent z asi 85 miliónov obyvateľov, a sú tak v Turecku dôležitými voličmi. Provládny denník Daily Sabah dnes napísal, že vládna Ľudová aliancia sa snaží získať podporu ďalších strán, vrátane malej kurdskej strany Hür Dava Partisi, ktorá ale nemá ani zastúpenie v parlamente.

Politické strany majú čas do štvrtka 17:00 miestneho času (15:00 nášho času) na podanie kandidatúr do prezidentských volieb. Nezávislí kandidáti, ktorí musia mať podporu viac ako 100-tisíc ľudí, sa museli registrovať v pondelok. Schválené kandidatúry budú zverejnené 31. marca a potom má oficiálne začať kampaň. Parlamentné a prezidentské voľby sa konajú 14. mája od 8:00 do 17:00 miestneho času, už od 27. apríla do 9. mája môžu voliť Turci v zahraničí.

01 - Modified: 2023-03-20 12:07:21 - Feat.: 1 - Title: Európa, Austrália a Kanada. Kam sa Putin kvôli zatykaču nepozrie? 02 - Modified: 2023-03-17 18:10:49 - Feat.: 1 - Title: Naše členstvo v NATO nie je bez Švédska kompletné, vyhlásil prezident Fínska 03 - Modified: 2023-03-17 15:35:11 - Feat.: 1 - Title: Turecko začne proces ratifikácie fínskeho vstupu do NATO, vyhlásil Erdogan 04 - Modified: 2023-03-16 14:13:43 - Feat.: 1 - Title: Európa trpí vojnovou psychózou, globálna väčšina však chce mier, tvrdí Orbán v Ankare
01 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby 02 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 04 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 05 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 18:17