Izraelský minister zahraničných vecí Eli Kohen. FOTO: Reuters
StoryEditor

Jeruzalem a Varšava sa po roztržke zase zmierili, podpísali dohodu o obnovení ciest študentov do Poľska

22.03.2023, 19:05
Autor:
ČTKČTK

V posledných rokoch sa izraelsko-poľské vzťahy zhoršili pre spory ohľadom poľských zákonov, ktoré Izrael vnímal ako zľahčovanie činov niektorých Poliakov za holokaustu a ktoré obmedzili nároky obetí holokaustu a ich príbuzných na reštitúcie majetku.

Izraelský minister zahraničných vecí Eli Kohen so svojím poľským náprotivkom Zbigniewom Rauom podpísal dohodu o obnovení ciest izraelských študentov do bývalých nacistických koncentračných táborov na území Poľska. Izraelská tlač minulý týždeň dohodu avizovala ako krok na ceste k úplnému obnoveniu izraelsko-poľských vzťahov, ktoré v posledných rokoch kalili spory kvôli poľským zákonom ohľadom holokaustu a s tým súvisiacim obmedzením reštitúcií. Oba štáty kvôli tomu načas odvolali svojich veľvyslancov - v poľskom prípade až doteraz.

Kohen dnes uviedol, že sa poľský veľvyslanec po dvoch rokoch vráti do Izraela. "Prišiel som sem, aby som obnovil vzťahy medzi našimi krajinami. Som šťastný, že sme sa dohodli na návrate poľského veľvyslanca do Izraela, "povedal izraelský minister na spoločnej tlačovej konferencii so svojím poľským náprotivkom. "Je to dôležitý moment vo vzťahoch medzi našimi krajinami," dodal.

image

Môže byť Putin zatknutý? Doteraz cestoval len do krajín, ktoré nepodliehajú jurisdikcii medzinárodného súdu

Kohenova návšteva je prvá na úrovni ministra zahraničia od roku 2018. Nasledovať má návšteva izraelského prezidenta Jicchaka Herzoga, ktorý sa má budúci mesiac zúčastniť na podujatí k 80. výročiu povstania vo varšavskom židovskom gete, uviedol Rau.

Židovskí študenti stredných škôl cestovali do bývalých nacistických koncentračných táborov v Poľsku, aby si rozšírili informácie o vyvraždení miliónov Židov počas druhej svetovej vojny a uctili ich pamiatku. Podľa portálu The Times of Israel sa týchto ciest pred pandémiou covidu-19 zúčastnilo až 40-tisíc študentov ročne. Tieto vzdelávacie cesty vlani zrušila izraelská strana. Podľa niektorých zdrojov preto, lebo Poľsko naliehalo na Izrael, aby sa jeho študenti neučili o prípadoch poľských občanov kolaborujúcich za vojny s nacistami.

image

Dovážame Putinovo zlato, drevo či železo? Sankcie sa obchádzajú, pašerácky trh preveruje aj Finančná správa

V posledných rokoch sa izraelsko-poľské vzťahy zhoršili pre spory ohľadom poľských zákonov, ktoré Izrael vnímal ako zľahčovanie činov niektorých Poliakov za holokaustu a ktoré obmedzili nároky obetí holokaustu a ich príbuzných na reštitúcie majetku.

Dohodu o obnovení ciest študentov do koncentračných táborov už tento mesiac privítal izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Podľa portálu The Times of Israel povedal, že lekcie o holokauste sa môžu viesť mnohými spôsobmi, ale že najlepšie je vidieť na vlastné oči miesta, kde sa holokaust odohral.

Rau dnes podľa agentúry PAP vyhlásil, že dohoda umožňuje poľskej strane na rovnakých princípoch organizovať vzdelávacie návštevy v Izraeli, a to vďaka tomu, že poľská strana počas ročného vyjednávania trvala na rovnoprávnosti a reciprocite. Záväzok zaistiť bezpečnosť pritom bude spočívať na prijímajúcej strane, čo má urovnať spory ohľadom ozbrojených izraelských strážcov sprevádzajúcich školské výpravy. Tie by sa nabudúce mali v Poľsku dozvedieť tiež niečo o poľských dejinách a dejinách tisícročného spolužitia Poliakov s Židmi.

Kohen povedal, že dúfa, že zakrátko bude mať možnosťou privítať vo svojej vlasti poľského kolegu.

01 - Modified: 2023-03-22 16:41:20 - Feat.: 1 - Title: Ruská splnomocnenkyňa nevie, z čoho ju Medzinárodný trestný súd obviňuje. Je stíhaná kvôli únosom detí 02 - Modified: 2023-03-22 13:57:11 - Feat.: 1 - Title: Čo nám núkajú USA za migy? Viper je najpokročilejší útočný vrtuľník, ciele lokalizuje na väčšie vzdialenosti 03 - Modified: 2023-03-22 13:02:16 - Feat.: 1 - Title: Izrael opäť útočil na letisko v Aleppe
01 - Modified: 2024-04-24 19:09:04 - Feat.: - Title: Poľský premiér varoval pred "šialencami a zradcami" v krajnej pravici 02 - Modified: 2024-04-24 17:46:34 - Feat.: - Title: Zaútočíme na prápory Hamasu. Izrael oznámil, že naďalej plánuje operáciu v meste Rafah 03 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-24 06:36:18 - Feat.: - Title: Izrael sa poďakoval Senátu USA za schválenie balíka vojenskej pomoci 05 - Modified: 2024-04-23 19:17:45 - Feat.: - Title: Izraelská armáda poprela, že pochovala v nemocnici v Pásme Gazy Palestínčanov. Vojaci mali telá len preskúmať
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 13:00