V bachmutskom smere ukrajinskí obrancovia odrazili útoky nepriateľa pri obciach Bachmut, Ivanivske, Bohdanivka a Hryhorivka, uvádza velenie ukrajinských ozbrojených síl s odvolaním sa na miesta v Doneckej oblasti. ​FOTO: REUTERS
StoryEditor

Ukrajina podnikla úspešný protiútok na kritickom fronte. Ruská ofenzíva sa blíži k vrcholu, tvrdia experti

20.03.2023, 08:10
20.03.2023, 10:56
Autor:
ČTKČTK

V Bachmute pokračovali ťažké boje, obe strany pritom podnikajú protiútoky, uviedla dnes ráno agentúra Reuters. Ruské invázne sily sa toto mesto snaží dobyť už mnoho mesiacov

Ukrajinskí obrancovia za uplynulý deň odrazili 69 ruských útokov v piatich smeroch, pričom epicentrom bojov zostáva mesto Bachmut. Uviedol to dnes vo svojom rannom operačnom hlásení ukrajinský generálny štáb.

Ruské invázne sily podľa neho pokračujú v útokoch tiež v smeroch na Lyman, Avdijivku, Marjinku a Šachtarske na východe Ukrajiny. V regiónoch pri mestách Záporoží a Cherson sú Rusi v defenzíve, tvrdí ukrajinský štáb.

Rusi museli prejsť do defenzívy 

"V bachmutskom smere naši obrancovia odrazili útoky nepriateľa pri obciach Bachmut, Ivanivske, Bohdanivka a Hryhorivka," uvádza velenie ukrajinských ozbrojených síl s odvolaním sa na miesta v Doneckej oblasti. Hlásia tiež neúspešné pokusy Rusov o útočné akcie v ďalších regiónoch, napríklad pri obci Kreminna v Luhanskej oblasti alebo pri Avdijivke a Marjinky v Doneckej oblasti.

image

Môže byť Putin zatknutý? Doteraz cestoval len do krajín, ktoré nepodliehajú jurisdikcii medzinárodného súdu

"V záporožskom a chersonskom smere sa ruskí vojaci bránia," tvrdí ukrajinský generálny štáb. Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nie je možné bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

V Bachmute pokračovali ťažké boje, obe strany pritom podnikajú protiútoky, uviedla dnes ráno agentúra Reuters. Ruské invázne sily sa toto mesto snaží dobyť už mnoho mesiacov a Bachmut sa stal jedným z hlavných ohnísk súčasných bojov.

Kyjev aj Moskva dlhodobo tvrdia, že v bitke o Bachmut zabili značné množstvo nepriateľských vojakov. O vlastných stratách neinformuje pravidelne ani jedna strana konfliktu.

Vrchol jarnej ofenzívy sa blíži

Americký Inštitút pre štúdium vojny ISW vo svojej poslednej správe o situácii na bojisku píše, že ruské útočné operácie v posledných týždňoch spomalili, čo by podľa neho mohlo svedčiť o tom, že ruská jarná ofenzíva na Donbase sa môže blížiť k svojmu vyvrcholeniu.

image

Ukrajinské námorníctvo vstáva z popola. Posilnia ho korvety a mínolovky

"Ukrajinské sily pravdepodobne podnikli lokálny protiútok juhozápadne od Bachmutu," píše ISW, podľa ktorého bol ukrajinský protiútok juhozápadne od obce Ivanivske, ktorá sa nachádza asi šesť kilometrov od Bachmutu, zrejme úspešný.

Analytici inštitútu zároveň upozorňujú na čoraz častejšie ruské debaty o možnej ukrajinskej protiofenzíve v oblasti Bachmutu. "Rastúce ruské diskusie (...) naznačujú, že ruské zdroje sú čoraz neistejšie ohľadom schopnosti ruskej armády udržať iniciatívu v okolí Bachmutu," píše inštitút. Pokračujúce ruské útoky na východe Ukrajiny podľa ISW nepriniesli v prvých mesiacoch tohto roka viac ako postupné taktické úspechy.

"Rusko do týchto rôznych ofenzívnych snáh zapojilo približne 300-tisíc mobilizovaných vojakov. Ak 300-tisíc ruských vojakov nedokázalo Rusku zabezpečiť rozhodujúcu ofenzívnu prevahu na Ukrajine, tak je veľmi nepravdepodobné, že by nasadenie ďalších síl v budúcich mobilizačných vlnách prinieslo tento rok dramaticky odlišný výsledok," domnieva sa americký inštitút.

Ukrajina má preto podľa neho dobré predpoklady na to, aby znovu získala iniciatívu a začala protiofenzívy v kriticky dôležitých sektoroch frontovej línie.

image

Ukrajina má na protiofenzívu len jeden pokus, záujem o ňu potom môže klesnúť, myslí si prezident Pavel

Avdijivka sa ponáša na Bachmut

Britské ministerstvo obrany si dnes vo svojej pravidelnej analýze bojov všíma situáciu pri Avdijivke, ktorá sa nachádza neďaleko Donecka - teda mesta, ktoré už roky ovládajú proruskí separatisti. Avdijivka je blízko frontovej línie od roku 2014, keď na východe Ukrajiny vypukol ozbrojený konflikt medzi Moskvou podporovanými separatistami a ukrajinskou armádou.

Ruské invázne sily, ktoré krajinu napadli na konci vlaňajšieho februára, podľa neho v posledných troch týždňoch zaznamenali v okolí Avdijivky "plíživé zisky".

image

Útoky pri Bachmute slabnú. Rusko má „spotrebu“ tisíc vojakov na kilometer

Avdijivka je teraz z veľkej časti zničená, konštatuje britský rezort obrany, ktorý sa opiera o informácie vojenskej rozviedky. "S tým, ako bude bitka pokračovať, bude pravdepodobne za obzvlášť obranyschopný kľúčový terén považovaný rozsiahly komplex avdijivských koksární," myslí si britské ministerstvo.

Z taktického hľadiska je podľa neho situácia pri Avdijivke podobná tej pri Bachmute. "Ukrajinské sily pokračujú v organizovanej obrane, ale ich zásobovacie línie na západe čoraz viac ohrozujú ruské obkľúčovacie operácie," dodal rezort.

01 - Modified: 2023-03-20 09:21:11 - Feat.: 1 - Title: Môže byť Putin zatknutý? Doteraz cestoval len do krajín, ktoré nepodliehajú jurisdikcii medzinárodného súdu 02 - Modified: 2023-03-18 09:48:37 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina v noci čelila útokom dronov z Ruska, uviedli ukrajinské úrady 03 - Modified: 2023-03-17 19:53:52 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina trvá na predĺžení obilnej dohody o 120 dní 04 - Modified: 2023-03-18 08:16:00 - Feat.: 1 - Title: Guardian: Správy o deportáciách ukrajinských detí sa objavili už vlani na jar
01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:53